TvObzor
DAVID SKOKO - STARI GUŠTI, NOVA KUŽINA

Prvi kulinarski show na 24Kitchenu s hrvatskim kuharom
Objavljeno 16. studenog, 2018.
Prva epizoda na rasporedu je 16. studenoga u 13 sati, a u svakoj od 20 epizoda koje nas očekuju Skoko će pripremiti cjelovit obrok; predjelo, glavno jelo i desert

Hrvatski kuhar David Skoko zvijezda je novog 24Kitchen showa “David Skoko: Stari gušti, nova kužina” i prije nekoliko dana vratio se u Hrvatsku s 20 snimljenih epizoda koje započinju s prikazivanjem 16. studenoga u 13 sati. U svakoj od 20 epizoda koje nas očekuju Skoko će pripremiti cjelovit obrok; predjelo, glavno jelo i desert. Jela je bazirao na jednostavnim i lako dostupnim namirnicama koje iznimno poštuje i čiju nutritivnu vrijednost ističe, a na meniju će se naći jela koja se tradicionalno pripremaju duž cijele Hrvatske; od komiške pogače, preko istarskih kobasica u vinu, zagorske juhe od buće, amaretta, kroštula – kojima je Skoko dodao svoj osobni pečat.

Šira javnost mogla se upoznati s Davidovim radom kada je ugostio, a i zadivio svjetsku gastronomsku legendu i svog idola - Anthonyja Bourdaina. Uz činjenicu da je riječ o jednom od najoriginalnijih i najkreativnijih kuhara, David Skoko ima i vrlo zanimljivu biografiju. Naime, riječ je o kuharu koji je rođen u obitelji s četiri generacije ribara. Tako nekako je i započela priča o “Batelini” – malom obiteljskom restoranu koji je pokrenuo njegov otac. Nakon početnog razdoblja pripremanja “klasične” hrane, Davidova strast prema kuhanju uzela je maha te je počeo stvarati nevjerojatna inovativna jela, što je njegovu restoranu donijelo titulu najboljeg restorana Hrvatske 2014. godine. Od 2010. godine David se redovito pojavljuje u brojnim gastroemisijama na hrvatskim TV kanalima kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastromagazinima. Uz suradnje s domaćim TV kućama, David je surađivao i snimao na stranim TV kućama (ARTE TV, RAI, FOODNETWORK, TRAVEL CHANNEL), a posebno se ističu suradnje s proslavljenim svjetskim chefovima/voditeljima: Adam Richman: Trip of a lifetime; Anthony Bourdain: No reservations; Henry Cole: World’s greatest motorcycle rides; Donal Skehan: Croatia’s hidden food scene.

Kao stručni suradnik Ministarstva turizma RH sudjelovao je od 2015. do 2016 na projektu “Hrvatska 365 gastro”. Prošle godine je u suradnji s Udrugom Roda u ženskoj kaznionicu u Požegi te je održavao kuharske radionice s temom dječje prehrane. Od 2015. surađuje s gastromagazinom “StoryGourmet” kao novinar i stručni suradnik. Svoju biografiju izvrsnog kuhara upotpunio je i suradnjom u kreiranju dviju kuharica, i to: “Hrvatska kuharica” izdanje 2018. i “Papa Quilometros Europa” kreatora Ljubomira Stanišića. U petom izdanju manifestacije “Terra Madre Balkans” koja okuplja prehrambene zajednice jugoistočne Europe, a 2018. se održala u Bruxellesu, David Skoko predstavljao je Hrvatsku.

Blistava karijera, brojne nagrade i suradnje sa svjetskim poznatim kuharima prepoznate su od strane Fox Networks Group Hrvatska kao ključne kvalitete chefa koji će najbolje predstaviti hrvatsku kuhinju na kanalu 24Kitchen. (N.K.)
RECPETI DRUGA EPIZODE - SKUTA U 3 ČINA
PREDJELO

Pomidori (rajčice) punjene skutom, kaperima i slanim inćunima

Priprema - 25 minuta

Namirnice:

l rajčice 4 srednje

l ovčja skuta 400 g

l krušne mrvice 50 g

l jaja 2 kom

l slani inćuni 50 g

l kaperi 50 g

l sol/papar

l muškatni oraščić

l maslinovo ulje



Priprema:

Odrezati “poklopac”; tj. gornju stranu rajčica. Žlicom izvaditi unutrašnjost rajčice.

Očišćene rajčice blago posoliti s unutrašnje strane te okrenuti da se cijede 30 minuta. Napraviti smjesu od skute, jaja, slanih inćuna, kapera i krušnih mrvica. Silikonskom lopaticom dobro izmiješati te pažljivo napuniti rajčice. Napunjene rajčice zapeći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC 15 - 18 minuta.



GLAVNO JELO

Njoki od skute i pirovog brašno s raguom od sipa

Priprema – 40 minuta



Namirnice:

l ovčja skuta 150 g

l pirovo brašno 250 g

l jaja 2 kom

l crnilo od sipa 1 jušna žlica

l sipe, očišćene 500 g /neočišćene 750 g

l crveni luk 2 glavice

l pelati 300

l češnjak 2 režnja

l list lovora 3 lista

l timijan svježi vezica

l peršin svježi vezica

l bijelo vino 50 ml

l sol/papar

l maslinovo ulje

Priprema:

NJOKI

Tvrdu ovčju skutu razmrviti prstima u širokoj staklenoj posudi za miješanje pirovog brašna te dobro ručno izmiješati. Umutiti jaja s crnilom i dodati malo soli. Staviti rukavice i umijesiti čvrstu crnu smjesu za njoke. Smjesu ostaviti u hladnjaku minimalno 15 minuta da “odmori” prije valjanja.



RAGU

Sipe očistiti i narezati na kockice. Crveni luk nasjeckati i staviti da se pirja u širokom loncu. Kada luk omekša, dodati sipe, pelate i sjeckani češnjak te pustiti da se rajčica karamelizira sa sipom i lukom. Podliti vinom. Nakon što ishlapi alkohol, podliti vodom te dodati lovorov list i par grančica timijana te začiniti solju i paprom. Zakuhati lonac vode za njoke. Tijesto za njoke razvaljati u valjak i nasjeći na male kockice. Njoke kuhati u posoljenoj vodi dok ne isplivaju. Ocijediti njoke. Ragu je kuhan nakon 30 minuta. Servirati crne njoke s raguom od sipa.



DESERT

Brzi cheesecake u čaši

Priprema – 10 minuta



Namirnice:

l skuta 400 g

l vrhnje za šlag 150 g

l med 50 g

l keksi integralni (npr. Mcvities digestive) 200 g

l maslac 80 g

l svježe šumsko voće 200 g

l svježi listovi mente

l šećer u prahu 50 g



Priprema:

Kekse samljeti u stolnom blenderu. Staviti kekse u posudu te preliti rastopljenim maslacem. Smjesu podijeliti u četiri široke čaše. Skutu, vrhnje i med izmiksati kuhinjskim mikserom te preliti u dresirku. Istisnuti smjesu u čaše ostavljajući prostor za bobičasto voće. Žlicom dopuniti čaše bobičastim voćem te garnirati.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike