Novosti
NOVE OPTUŽNICE I IZVJEŠĆE O POSTUPCIMA ZA RATNE ZLOČINE

Zlostavljali i ubili 99 civila i hrvatskih branitelja, sada žive u Novom Sadu
Objavljeno 15. studenog, 2018.

Đokica Petrović (56), trenutno zapovjednik Komande za obuku u vojsci Republike Srbije, i Siniša Kamberović (51) u srijedu nisu došli na pripremno ročište sazvano zbog ratnog zločina na vukovarskom području. Njihovo nepojavljivanje bilo je očekivano jer obojica slobodno žive u susjednoj Srbiji, s prebivalištem u Novom Sadu. S obzirom na to da se njihovo pojavljivanje na Županijskom sudu u Osijeku realno i ne očekuje, uskoro će biti sazvana sjednica izvanraspravnog vijeća na kojoj bi se trebalo odlučiti da im se sudi u odsutnosti. Trenutno je u tijeku suđenje u odsutnosti general-majoru Aleksandru Vasiljeviću.

Đokicu Petrovića i Sinišu Kamberovića, koji se prije zvao Enes, optužnicom tereti se po zapovjednoj odgovornosti za zločine nakon pada Vukovara, 19. i 20. studenoga 1991. Đokica Petrović u to je vrijeme bio zapovjednik Bataljuna vojne policije 12. novosadskog korpusa JNA, a Siniša Kamberović zapovjednik I. čete istog bataljuna. Tužitelji ih optužnicom terete da su znali da pripadnici JNA odvode zarobljenike iz "Borovo commercea" i "Nove obućare" te da ih ubijaju na putu prema logorima u Srbiji, kao i da je pripadnik iste postrojbe ubio Danijela Tucića ispred skloništa "Borovo commercea". Pri tome su ubijeni i Ivan Katić i Petar Dreić. U kuće na Trpinjskoj cesti odveli su deset hrvatskih branitelja, jednog po jednog, i pucali im u glavu. Velik broj civila i zarobljenih hrvatskih branitelja zlostavljan je i bacan u kanale. Morali su s ceste prati i vlastitu krv. Pri tome je zvjerski mučeno, zlostavljano na razne načine i ubijeno najmanje 49 hrvatskih branitelja i 50 civila.

Državno odvjetništvo u srijedu je objavilo i ažurirano izvješće na 50 stranica o postupcima zbog ratnih zločina na širem vukovarskom području. U izvješću se navodi da su županijska državna odvjetništva u Vukovaru i Osijeku od 1991. pokrenula kaznene postupke protiv većeg broja osoba. U njemu su navedeni neki od važnijih predmeta. Na primjer, u tijeku su istrage zbog ratnog zločina na Ovčari i Sajmištu te rušenja crkve Svih svetih u Erdutu. Zbog nedostupnosti zločinaca prekinute su istrage zbog ratnog zločina u Antinu i Opatovcu te zbog silovanja dviju osoba u Vukovaru i jedne osobe na Sajmištu.

Među podignutim optužnicama su, osim one protiv Đokice Petrovića i Siniše Kamberovića zbog "Borovo commercea", i optužnice zbog zločina u Veleprometu, na Sajmištu, u naselju Lužac, Lovasu, Bršadinu, Petrovcima, Čakovima, Oroliku, Svinjarevcima, Dalju, Erdutu, Aljmašu, Borovu Selu, Tordincima, Ćelijama, Orlovnjaku, Ernestinovu, Laslovu, Antunovcu, Palači, Antinu te u logorima Sremska Mitrovica, Begejci, Stajićevo, kao i u zatvorima u Nišu i Staroj Gradiški. Optužnica je podignuta i protiv visokog vojnog zapovjedništva JNA zbog napada na Vukovar i istočnu Slavoniju.

Presude su, između ostaloga, do sada donesene zbog ratnih zločina u Berku, Mikluševcima, Vukovaru, Erdutu, Bapskoj, Iloku, Šarengradu, Bapskoj, Tompojevcima, Sotinu, Lipovači, Trpinji, Tovarniku, Veleprometu, Borovu naselju, Cerni i Vukovaru te za granatiranje Vukovara i Mitnice. Za ratni zločin na području Šida, Orolika i Srijemskih Laza, Tovarnika, Komletinaca, Slakovaca, Starih i Novih Jankovaca, Otoka, Privlake, Nuštra i Cerića te Đeletovaca i Vinkovaca na pet godina zatvora osuđen je zapovjednik voda haubica od 122 milimetra u sastavu tzv. 3. gardijske brigade topničke divizije JNA. S.Lacić
DORH: ISTRAGE I DALJE INTENZIVNE
Da bi se otkrile osobe odgovorne za ratne zločine na širem vukovarskom području, hrvatsko državno odvjetništvo i dalje zahtijeva od policije da se na tome intenzivno radi. Policija i dalje svakodnevno radi na otkrivanju i pronalasku zločinaca, odgovornih po zapovjednoj odgovornosti ili neposrednih zločinaca, kao i prikupljanju podataka o žrtvama te okolnostima počinjenja kaznenih djela. Da bi se otkrili ratni zločini, Hrvatska se koristi mehanizmima na temelju odredbi posebnih sporazuma zaključenih s tužiteljskim uredima u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini te pretraživanjem baze podataka Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu.
Možda ste propustili...

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola