Svijet
MJESTO BRITANSKE PREMIJERKE VRLO NESIGURNO

EU i UK usuglasili Brexit, protivnici nezadovoljni
Objavljeno 15. studenog, 2018.

Europska unija i Velika Britanija usuglasile su nacrt sporazuma o Brexitu koji je premijerka Theresa May predstavila u srijedu svojim ministrima, priopćila je britanska vlada nakon više od godinu dana mukotropnih pregovora Londona i Bruxellesa.

Premijerka Theresa May u srijedu je u Londonu počela uvjeravati ministre da prihvate svježe postignut tehnički sporazum o Brexitu, a koji predviđa da se o teškom pitanju granice s Irskom pregovara ponovno u srpnju 2020., nakon prijelaznog razdoblja kada Velika Britanija već istupi iz Europske unije. Diplomatski izvori iz EU-a u Bruxellesu otkrili su da će u srpnju 2020. dvije strane moći dogovoriti novi sporazum o granici s Irskom, no ako to ne bi uspjele, London će moći birati između dviju opcija.

Prva je produljenje tranzicijskog razdoblja, možda do kraja 2021., a druga sporazum o carinama za cijeli prostor Ujedinjene Kraljevine (UK) u kojemu bi carine i propisi u Sjevernoj Irskoj bili usklađeniji s onima u EU-u, kazali su izvori. Premijerka May, koju nazivaju najslabijim britanskim liderom u generaciji, daje sve od sebe da Parlament odobri sporazum prije datuma predviđenog za Brexit, 29. ožujka 2019. Zagovornici Brexita u Mayinoj konzervativnoj stranci optužuju je da je dogovorila loš sporazum, da je popustila Bruxellesu i najavljuju da će glasati protiv. Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) koja održava na životu Mayinu manjinsku vladu zabrinuto prati hoće li premijerka postići prihvaćanje sporazuma u Parlamentu. "Iz onoga što smo vidjeli i čuli, ne vjerujemo da je sporazum najbolji", kazao je Jeffrey Donaldson, zastupnik DUP-a, pa objasnio: "Sporazum bi mogao voditi raspadu Ujedinjene Kraljevine (UK), a to je nešto za što ne možemo glasati." Pet ministara - Dominic Raab, Jeremy Hunt, Sajid Javid, Michael Gove i Geoffrey Cox - podržat će sporazum, piše dnevnik The Sun. Za Europsku uniju suočenu s nizom izazova posljednjih godina, od dužničke do migrantske krize, gubitak Velike Britanije najveći je udarac u 60 godina gradnje europskog jedinstva nakon dva svjetska rata.

Nacrt sporazuma o razdruživanju je nepoznanica i ne zna se kakav će biti konačan ishod jer scenariji su šaroliki, od mirnog "razvoda" do pobune koja bi ugrozila gospodarstvo i srušila premijerku May.H
I EU želi požuriti
U srijedu poslijepodne u Bruxellesu su se sastali i veleposlanici 27 zemalja EU-a, prenosi agencija AFP pozivajući se na dva diplomatska izvora. Završetak pregovora mogao bi voditi sazivanju izvanrednog summita EU-a 25. studenoga na kojemu bi sporazum bio potvrđen. Vrijeme pritišće i Bruxelles i London jer britanski Parlament i parlamenti članica moraju potvrditi sporazum prije datuma Brexita, 29. ožujka 2019.
Možda ste propustili...

ČAMCIMA EVAKUIRAJU STANOVNIKE

Velike poplave u Guangdongu u Kini

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

Najčitanije iz rubrike