Regija
STIGLA SEZONA SVINJOKOLJA, A KUPACA NEMA

Golubović: Jedini je spas klaonica s rasjekaonicom
Objavljeno 15. studenog, 2018.
Iz klaonice, tj. hladnjače, meso bi se distribuiralo kupcima prema potrebama
ĐURIĆI - S nikada većom neizvjesnošću uzgajivači svinja ulaze u ovogodišnju sezonu svinjokolja i dočekuju kraj godine. To nam potvrđuje i poznati svinjogojac Antun Golubović iz Đurića.
- Kupaca je jako malo, potražnja gotovo nikakva. Imam 270 svinja od 100 do 400 kilograma, tu je i stotinjak bravaca i do sada ih je samo desetak prodano ili dogovoreno, a sve ostalo visi, nema tržišta i pitanje je što će biti. Situacija nije nimalo dobra. Moram smanjiti broj krmača da se to malo raščisti, nemam više ni prostora za smještaj i stalno kemijam što i kako dalje - priča Golubović. Bijeli tovljenici prodaju se po cijeni 11 i 12 kuna za kilogram žive vage, krmače za 10 kuna, a cijena crnih tovljenika je 15 kuna za kilogram žive vage. Uzgajivači se žale i na nelojalnu konkurenciju trgovačkih lanaca.


- Vrijeme je svinjokolja i počeli su, kao i svake godine početkom studenoga, nuditi dijelove svinjskog mesa po mizernim cijenama. Pretpostavljam da su velike količine svinjskog mesa ponovno uvezene i masovno se nude građanima - kaže. Napominje da je puno ljudi koji su se lani odlučili kupiti svježe meso u trgovačkim lancima i preraditi ga u kobasice imalo loša iskustva.


Meso je očito bilo smrznuto, a potom prodavano kao svježe. I kada takvo meso samelješ, ono ne može odraditi svoju fermentaciju pa je upravo zato kod nas po selima bilo puno slučajeva da se ljudima usmrdjelo carsko meso koje su sušili kao slaninu i propala je kobasica - upozorava.
Nema ljudi

U selima se, napominje Golubović, osjeti nedostatak ljudi, puno ih je otišlo trbuhom za kruhom, što se sada u vrijeme svinjokolja itekako vidi. U njegovu najbližem susjedstvu osam je kuća prazno, jedna do druge, a situacija nije bolja ni i u okolici. U Cvelferiji, području koje obuhvaća devet sela, ostale su samo dvije veterinarske ambulante za pregled mesa na trihinelu, u Soljanima i u Drenovcima, a ostale su zatvorene. I kada se zahukta sezona svinjokolja, bit će jako veliki pritisak, a pregled metodom umjetne probave traje prilično dugo. Stanovnici istočnog dijela županjske Posavine dosadašnjih su godina uzorke mesa na analizu redovito nosili preko granice, u Brčko, na trihineloskopiju koja traje puno kraće. Ali država je stala na kraj toj praksi, svako gospodarstvo mora voditi evidenciju stoke i nakon klanja obvezno mora postojati potvrda ovlaštene veterinarske ambulante o pregledu mesa. A kada svinju prodaju, moraju napraviti putni list jer trag o svemu mora postojati. Golubović ističe da se Vukovarsko-srijemska županija trudi i u okviru svojih mogućnosti maksimalno pokušava pomoći uzgajivačima svinja preko županijskog Agroklastera. Jedini spas vidi u izgradnji klaonice s rasjekaonicom mesa, gdje bi se svinje dovozilo na klanje, sjeklo u dijelove, ne u trupove, i spremalo u hladnjaču i odande se distribuiralo dalje prema potrebama kupaca, nekome vrat, nekome plećka, slanina...

Klaonica u Otoku

Upozorava da se jedino na taj način može doći do ozbiljnijih pomaka jer ovako dalje ne ide, sve veća neizvjesnost ubija, radi se od jutra do mraka, a tržišta nema.


- Mi smo u problemu jer kao pojedinci tu ne možemo puno napraviti. Ne možemo biti na njivi, u traktoru i u staji i onda doći kući, zaklati svinju i butove odmah voziti u Istru jer postoji rok koji treba proći od klanja do soljenja. Ne mogu ja sjesti u auto i odvesti 20 butova, pa gdje ću s ostatkom mesa? - pita se. Smatra da klaonica obavezno treba biti locirana negdje u središtu županije, da je svima podjednako dostupna. Jer do 50 kilometara udaljenosti uzgajivači mogu sami voziti svoju stoku, a za veće udaljenosti moraju angažirati ovlaštenu osobu koja posjeduje potvrdu za prijevoz žive stoke.


- Klaonica bi za nas bila spas. Postoje kupci za sve dijelove svinjskog mesa, međutim mi kao stočari pojedinci nismo u mogućnosti to odraditi i pojedinačno ponuditi dovoljne količine mesa koje bi zadovoljile potrebe tržišta. Stranci nam se smiju što loše meso izvoze u Hrvatsku, ali kada im se nasmijemo i kažemo da oni to isto meso pojedu kod nas na obali, onda im baš i nije pravo, ali to je surova istina - zaključuje.
Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić jučer nam je potvrdio da će u suradnji s Gradom Otokom ondje biti sagrađena klaonica dovoljnih kapaciteta za potrebe uzgajivača svinja i uzgajivača goveda iz Vukovarsko-srijemske županije, a mogla biti završena u roku od dvije godine.


Marija Lešić Omerović
270

svinja od 100 do 400 kilograma je na Golubovićevu imanju, a cijena je od 10 do 15 kuna za kilogram
Novac je na moru
"Novac je na moru, od Istre do Dubrovnika, a oni su jako teški za trgovinu s nama. Istrijani su zaštitili pršute, trebaju im butovi naših svinja, ali mi ne možemo prodavati samo butove. Što ćemo s trupovima? Neka nam daju samo mjesec dana turističke sezone da hotelijere opskrbljujemo našim mesom i bit ćemo zadovoljni. Bilo bi dobro kada bi pršutari ispregovarali s hotelijerima da preuzmu ostatak trupa, ali za to nema volje", kaže Golubović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike