Regija
OTKRILI BISTU

Željko Major "Mađar" je simbol herojstva
Objavljeno 14. studenog, 2018.
ČAČINCI - U organizaciji UHDVDR-a i HVIDR-e Orahovica te Općine Čačinci u Čačincima je održana svečanost posvećena poginulom branitelju Vukovara Željku Majoru koji je mučki ubijen na Ovčari nakon odvođenja iz vukovarske bolnice. U njegovoj ulici otkrivena je bista autora kipara Tomislava Martinčevića, a svečano su je otkrili Željkov otac Stjepan, izaslanik gradonačelnika Vukovara i savjetnik za branitelje te predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, obratio se zamjenik načelnika općine Čačinci Alen Jurenac te se potom u emotivnom govoru ratni zapovjednik Željka Majora Josip Nemec prisjetio posljednjih zajedničkih trenutaka u vukovarskoj bolnici.


- Željko Major ili kako smo ga mi zvali Mađar bilo je nevjerojatni pozitivac. I u tim trenutcima sve je prolazio s osmijehom. Ležao je ranjen u vukovarskoj bolnici, pozvao sam ga da krene sa mnom u proboj, no on je s osmijehom rekao ‘‘ma neće nas ranjene‘‘ i odlučio ostati te je na kraju mučki ubijen na Ovčari - rekao je Nemec.


Izaslanik gradonačelnika Vukovara i savjetnik za branitelje te predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić naglasio je kako branitelji Vukovara nisu uspjeli obraniti grad, ali su učinili sve kako bi zadržali neprijatelja da se ostatak zemlje dobro pripremi u obrani Domovine. Na kraju svečanosti obratio se pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić.
- Zadaća je uvijek da se ne zaboravi. I stoga nemojmo se umoriti čuvati tu istinu, nemojmo odustati jer to smo dužni ovakvim herojima koji su nas zadužili – poručio je Križić nakon kojeg je bistu blagoslovio župnik čačinački Nedjeljko Androš. Nakon otkrivanja biste zapaljeni su lampioni ispred spomen-obilježja hrvatskim braniteljima u središtu Čačinaca, a potom je održan i svečani program u OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci u Domu kulture. V.G.
Možda ste propustili...

U PODRUČJU KULTURE I SPORTA OPĆINE MARIJANCI

Udrugama podijeljeno 80.783 eura

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli