Regija
DVOGODIŠNJI DORIAN U PONEDJELJAK KREĆE NA PUT NADE

Konačnu odluku o transplantaciji donijet će talijanski liječnici
Objavljeno 15. studenog, 2018.
BELI MANASTIR - Idućeg ponedjeljka Dorian Dvornić, dvogodišnji sin Momira (30) i Renate (34), kreće na put pun nade.


Liječnici u Padovi odlučit će hoće li malenom borcu biti transplantiran očev bubreg ili će se protiv bolesti morati boriti na neki drugi način sve dok ne bude pronađen drugi prikladan bubreg. Dorian je rođen kao zdravo dijete. Kada se rodio, sreći u obitelji Dvornić nije bilo kraja. Tri godine starija Lana i tek rođeni sin bili su Momirova i Renatina glavna preokupacija. Iako su bili samo na Momirovoj plaći, živjeli su u granicama normale. Sve do nekoliko dana prije prošlogodišnjeg Uskrsa, kada je Dorian počeo krvariti na usta.


- Odmah smo krenuli put osječke bolnice. Liječnici su mislili da je zapletaj crijeva, ali se kasnije pokazalo da dijagnoza nije bila točna. Stanje se počelo pogoršavati, pa je Dorian upućen u Zagreb - prisjećaju se roditelji, koji su tek kasnije doznali da su ga na putu prema Zagrebu liječnici nekoliko puta morali oživljavati. Hospitaliziran je na Rebru. Liječnici su, kažu Renata i Momir, mislili da se neće izvući, ali je došlo do djelomičnog oporavka. Sve je trajalo oko dva mjeseca, kada je prebačen na drugi odjel KBC-a Rebro. Tamo su opet nastale komplikacije, a posljedice su, uz upalu pluća, bile prestanak rada jetre i zatajenje rada oba bubrega. Na sreću, jetra je opet proradila, ali se bubrezi nisu oporavili. Bio je na hemodijalizi, a nakon što je dobio tromboze, prešao je na peritonejsku dijalizu (u trbušnu šupljinu). Oba roditelja podvrgnula su se testiranju kako bi se utvrdilo može li netko biti donor. Pokazalo se kako Dorianu odgovara očev bubreg. Svjetlo na kraju tunela zasjalo je Dvornićevima, ali je ponovno došlo do komplikacija. Dorianu se, prije mjesec dana, stanje naglo počelo pogoršavati, nalazi su bili loši, te je opet prebačen u bolnicu gdje se i sada nalazi. U međuvremenu primili su i vijest kako Momirov bubreg najvjerojatnije neće moći biti transplantiran.


- Doktor mi je rekao kako se, u slučaju transplatacije mog bubrega, premda genetski odgovara, bolest može vratiti, ali će konačnu odluku donijeti talijanski liječnici jer Dorian prima lijek koji se dobiva uoči transplantacije genetskog bubrega - objašnjava Momir naglašavajući kako je posljednjih dana Dorianu mnogo bolje i kako ga liječnici pripremaju za put u Italiju. U slučaju da se potvrdi kako Momir neće moći biti donor, najvjerojatnije će Dorianovo ime biti upisano na talijansku listu čekanja.
- Moramo čekati mišljenje liječnika i nadati se da će sve biti u redu. U Padovi moramo biti u ponedjeljak, kaže, dodajući kako bolničke troškove neće snositi, ali će im troškovi biti put i smještaj u Padovi. I.Getto
Brojevi računa za pomoć
"Budući da ne radimo, stan u Zagrebu i sve ostalo što je potrebno plaćamo od tako prikupljenog novca", kaže Momir, koji je prije sinovljeve bolesti radio u jednoj belomanastirskoj i kasnije valpovačkoj tvrtki, ali je prestao kada su otišli u Zagreb. Transplatacija bubrega Dorianu je nužna, a zbog dobi djeteta ona se mora obaviti u inozemstvu. Kako tvrde Dvornići, najmlađe dijete kojemu je u Hrvatskoj transplantiran bubreg imalo je 4,5 godina, a Dorian je u veljači napunio tek dvije. Više nego išta na svijetu htjeli bismo da Dorian ozdravi i da živimo skromno, ali normalno - naglašavaju Dvornići. Momir i Renata otvorili su kunski i devizni račun u PBZ-u. Svi koji žele pomoći kako bi financirali smještaj u Zagrebu i Padovi to mogu uplatom na IBAN HR44 2340 0093 2321 9172 7. Devizni račun je: HR75 2340 0093 2321 9175 1. Tijekom proteklih gotovo godinu dana mnoge slavonsko-baranjske udruge organizirale su humanitarne akcije, na račun su uplaćivale i brojne fizičke osobe, ali dugotrajnost postupka učinila je svoje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana