Kultura
IZLOŽBA U ARHEOLOŠKOM MUZEJU OSIJEK

Ljepote legendarne, neponovljive Troje
Objavljeno 15. studenog, 2018.
OSIJEK

U Arheološkom muzeju u Osijeku (Trg Sv. Trojstva 2), svečano je otvorena fotoizložba "Troja na putu - Godina Troje u Hrvatskoj", u suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre iz Zagreba sa zagrebačkim Arheološkim muzejem.

Izložba "Troja na putu", koju je Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Institutom Yunus Emre kreirao u povodu obilježavanja Godine Troje u Hrvatskoj, svoju vitalnost postiže kao putujuća pop-up izložba, napominju organizatori. Do sada, osim Zagrepčana, izložbu su mogli vidjeti u Zadru, Puli i Rijeci, a uskoro će ju vidjeti i u Karlovcu.

Troja je jedan od najslavnijih i najznačajnijih arheoloških lokaliteta na svijetu, a njezini su ostaci najznačajniji primjer kontakata između Mediterana i anatolijskih civilizacija i kultura. Zbroj svog strateškog položaja, Troja je stoljećima imala ulogu poveznice između Anatolije, Balkana te Egeide i Crnog mora, ponajviše trgovačkog, migracijskog, kulturološkog značaja. Zahvaljujući Homeru i njegovim epovima, Troja je postigla besmrtnost i postala simbolom herojskih ideala koji su kroz povijest nadahnjivali brojne umjetnike, osvajače, istraživače i romantike.

Ovo je, kažu organizatori, prilika da se pobliže upozna Troja kroz izložbu fotografija koja donosi legendu o Trojanskom ratu, priču o pronalasku slavnog grada, arheološke nalaze koji bacaju svjetlo na mitove koje svi poznaju te na nasljeđe samog lokaliteta. D.Kć.
U OSIJEKU DO 30. STUDENOGA
Izložbu su otvorili dr. Žaklina Balen iz Arheološkog muzeja Zagreb i diplomirani arheolog Tomislav Hršak, v. d. ravnatelja osječkog Arheološkog muzeja. Izložba u osječkoj Tvrđi može se pogledati do 30. studenoga, od utorka do subote od 10 do 18 sati. Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske proglasilo je 2018. Godinom Troje, kako bi se obilježila 20. godišnjica uvrštavanja antičkog grada Troje na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. U tijeku je gradnja novog muzeja na lokalitetu Troje, čije je otvaranje planirano tijekom ove godine.
Možda ste propustili...

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike