Mozaik
POZORNO “SLUŠA” OD 2012.

Tim znanstvenika upravlja roverom Curiosity na Marsu
Objavljeno 15. studenog, 2018.
U šest godina NASA-in rover prošao je nešto manje od 20 kilometara površinom Marsa

Nekih 126 milijuna kilometara daleko od Zemlje, sam na golemom i hladnom planetu robot veličine manjeg automobila budi se nakon izlaska Sunca. I kao svakog dana u posljednjih šest godina, čeka upute.

Oko 9.30 sati prema marsovskom vremenu stiže poruka iz Kalifornije. Putovala je 15 minuta.

- Vozi ravno 10 metara, pa skreni pod azimutom od 45 stupnjeva. Uključi svoje sprave - naredbe su koje rover Curiosity izvršava i polako se kreće prema zadanoj lokaciji. Maksimalna brzina mu je 110 metara na sat. Njegove baterije i ostali konfiguracijski limiti ograničavaju mu dnevni doseg. Dosad je na Marsu u jednom danu najviše vozio 220 metara. Kada stigne na zadano mjesto, njegovih 17 kamera počinju snimati. Laserom potom razbija stijenje. Ostalim uređajima svrdla posebno zanimljivo kamenje za proučavanje manjih uzoraka.

Oko pet popodne čekat će da iznad njega prođe jedan od triju satelita NASA-e koji kruže oko planeta i tada će svojim gospodarima na zemlji poslati nekoliko stotina megabajta znanstvenih podataka. U prizemlju zgrade Svemirskog centra NASA-e u Greenbeltu, Maryland, velika je soba bez prozora puna znanstvenih instrumenata i računala. Ondje se znanstvenici svaki dan zadube u podatke koje im Curiosity pošalje.

Unutar robota nalazi se "čudo minijaturizacije", kaže znanstvenik Charles Malespin. Misli na SAM-a, kemijski laboratorij veličine mikrovalne pećnice. "To je dosad najsloženiji instrument koji je NASA poslala na neki drugi planet", kaže Malespin. SAM analizira uzorke tla s Marsa tako što ih zagrijava u pećnici na temperaturi od tisuću Celzijevih stupnjeva. Vruća stijena ispušta plin koji se, pak, posebno analizira i omogućuje znanstvenicima da saznaju "otisak" njezina sastava. Zahvaljujući SAM-u znanstvenici znaju da ima složenih organskih molekula na Marsu. Pomogao im je i da saznaju da je površina Marsa geološki mnogo mlađa nego što se mislilo.

Curiosity je na Mars sletio 2012. i dosad je prošao nešto manje od 20 kilometara površinom Marsa. Trebat će mu još godina da stigne do svoga cilja, jedne od planina na Marsu. Ali će nakon toga izgubiti svoj marsovski monopol. Na planet 2020. stižu još dva rovera, američki i europski.

Hina
126

milijuna kilometara Mars je udaljen od Zemlje
110

metara na sat maksimalna je brzina rovera
Prije Curiosityja, na Marsu je bio rover Opportunity kojeg je zatrpao pijesak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike