Novosti
VINKOVAČKA BOLNICA

Odbačena prijava za nesavjesno liječenje Zlatka Perkunića
Objavljeno 14. studenog, 2018.
Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru odbacilo je kaznenu prijavu Marije Perkunić koju je podnijela nakon smrti supruga Zlatka Perkunića (53) protiv sedmero djelatnika Opće županijske bolnice Vinkovci i same bolnice kao pravne osobe. U obrazloženju odluke navodi se kako "iz rezultata provedenih izvida, dokaznih radnji i pribavljene dokumentacije ne proizlazi da bi u radnjama osumnjičenika bila ostvarena obilježja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti".


Kaznenu prijavu podnijela je protiv djelatnika bolnice zbog nesavjesnog liječenja i zbog kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela te sprječavanja dokazivanja iz čl. 306. st. 1. Kaznenog zakona.


U obrazloženju se kaže kako je podnositeljica prijave navela da je njezin suprug 11. lipnja 2017. preminuo u vinkovačkoj bolnici zbog propusta dvoje prvosumnjičenih liječnika u liječenju, kao i treće, četvrte i pete osumnjičene medicinske sestre, te da su drugoosumnjičeni liječnik i treća i četvrta osumnjičena medicinska sestra pacijentu koji je bio u sobi s podnositeljičinim suprugom obećavali pomoć u bržoj realizaciji medicinskih pregleda i na druge mu načine podilazili, "sve s ciljem kako bi na istoga utjecali da ih ne spominje u negativnom kontekstu prilikom eventualnog svjedočenja", a da su šesti i sedmi osumnjičeni pomogli osumnjičenim liječnicima i medicinskim sestrama kako bi ih zaštitili od eventualnih optužbi tako što je u razgovoru šestoosumnjičeni obeshrabrivao pacijenta iz iste sobe u kojoj je ležao sada pokojni suprug podnositeljice u traženju odgovornosti za smrt, a potom i sedmoosumnjičeni, ravnatelj navedene zdravstvene ustanove, da se traži odgovornost liječnika i medicinskog osoblja, te da je zdravstvena ustanova, osmoosumnjičena, odgovorna za propuste navedenih osumnjičenika zaposlenih u njoj.


Iz rezultata zdravstvenoinspekcijskog nadzora te sudskomedicinskog vještačenja i dopune vještačenja nakon ekshumacije i obdukcije pokojnika "ne proizlazi da su osumnjičeni očito nesavjesno postupali i time prouzročili pogoršanje bolesti i smrtni ishod, a ne proizlazi niti da bi šesti i sedmi osumnjičenik pomogli drugim osumnjičenicima tako da bi spriječili utvrđivanje njihove odgovornosti", navodi Odvjetništvo.
Glasnogovornica vinkovačke bolnice Sonja Marinković kaže kako još nisu službeno dobili odluku, ali će se očitovati kada je dobiju. Neslužbeno doznajemo da su zadovoljni jer je Državno odvjetništvo utvrdilo ono što OŽB Vinkovci tvrdi od prvog dana. M.Flego