Novosti
BIVŠI ČLAN SDP-A PREŠAO U KLUB ZASTUPNIKA HNS-A

Mario Habek: Ostajem neovisan do kraja mandata, imam autonomiju u glasanju
Objavljeno 14. studenog, 2018.

Bivši SDP-ovac Mario Habek u utorak je i službeno postao član Kluba zastupnika HNS-a. Novinarima je izjavio da ostaje neovisan i da će imati autonomiju u glasanju, a tako će, kaže, biti do kraja mandata.

Habek kaže da je ušao u Klub HNS-a zbog dugogodišnje suradnje sa zastupnikom Miloradom Batinićem, gradonačelnikom Ivanca, i ministrom Predragom Štromarom, s kojim je osam godina bio na vlasti u Varaždinskoj županiji, a i surađivao na parlamentarnim izborima na kojima su zajedno pobijedili. "Riječ je o stranci i ljudima s kojima sam 15 godina surađivao u politici", objasnio je Habek. Svjestan je da je HNS dio vladajuće koalicije, ali kaže da to njega ni na što ne obvezuje. Na pitanje kako će glasati pri donošenju državnog proračuna za 2019., Habek je najavio da će imati prijedloge vezane uz Varaždinsku županiju, pa ako oni budu prihvaćeni, podržat će proračun, a ako ne budu, neće. Tvrdi da se nije nudio HNS-u, nego su oni njega kontaktirali.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je da je vladajuća većina stabilna već godinu i pol, a to što joj se priključuju pojedini oporbeni zastupnici pokazuje da cijene rad Plenkovićeve vlade. "To što zastupnici odlaze iz oporbenih stranaka problem je tih stranaka. Očito su bili nezadovoljni politikom stranke ili svojim položajem unutar nje", komentirao je Bačić prebjege. Kaže da podržava njihovo priključivanje redovima vladajućih, ali smatra da se time nije ništa bitno promijenilo.

- Ja još uvijek računam na 77 ruku koje su sigurne od prvog dana - kaže Bačić. Upitan smatra li takve prelaske prijevarom birača, odgovara da je oduvijek bilo prelazaka iz jednog kluba u drugi ili napuštanja stranaka na čijoj su listi zastupnici ušli u Sabor, a vjerojatno će ih biti i ubuduće. A ako ima bilo kakve naznake političke trgovine, za to je da se to ispita i apsolutno je protiv toga.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je kako su Habeku ponudili logistiku i pomoći će mu da nastavi svoj rad. "Poštujem da netko procjenjuje da će u drugome klubu unaprijediti svoj politički rad, ali nikada motivacija ne smije biti osobna", ustvrdio je Vrdoljak. Šef HNS-ova kluba Milorad Batinić, na pitanje jesu li HNS-ovci zapravo altruisti s obzirom na to da Habek ostaje neovisan u Klubu, Batinić je uzvratio da su oni liberali, a na pitanje bi li tako primili bilo koga, uzvratio je da ne bi.

"S Habekom se poznajem niz godina i to je bio razlog zašto sam mu pristupio. Vjerojatno je, kako poznaje ne samo mene nego niz HNS-ovaca s kojima je surađivao niz godina, procijenio da će mu biti ugodno u našem klubu i da može normalno nastaviti rad kao neovisni saborski zastupnik", rekao je. Upitan hoće li HNS ponuditi Habeku da uđe u njihovu stranku, Batinić kaže da o tome nisu razgovarali. "Imate živi primjer, naša ministrica Blaženka Divjak nije član stranke, a ima potporu HNS-a. Zašto i Habek ne bi tako nastupio", pitao se Batinić.

HDZ-ov ministar uprave Lovro Kuščević poručio je kako ne može ulaziti u osobne razloge prelazaka. "Međutim, najvažnija stvar jest pravo na promjenu mišljenja. Ovo mišljenje promijenjeno je ispravno, jer Vlada zaista radi dobar posao, a stranka iz koje je otišao očito je neperspektivna, ne nudi nikakva rješenja za Hrvatsku", poručio je Kuščević.

Udruga GONG ocijenila je pak da poplava stranačkih prebjega koji omogućavaju održavanje parlamentarne većine premijera Plenkovića obezvrjeđuje izborne rezultate i urušava povjerenje u izborne procese i demokraciju. Stoga pozivaju građane da razmisle hoće li one koji su ih iznevjerili "promjenom dresa" kazniti na budućim izborima.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je za Habekov prelazak u HNS-ov saborski klub rekao kako je očito da je glad za foteljom i osobnim interesom jača od principijelnosti i dosljednosti te da nezadovoljnici i kritičari koji su spremni podržati HDZ najviše govore sami o sebi. "Nemojte da vas zavaravaju priče o tome kako se ljudi spontano priključuju vladajućoj većini, a sve kao za dobrobit čovjeka. Mo‘š mislit‘", izjavio je Bernardić na konferenciji za novinare.
Igor Bošnjak/H
GONG ocjenjuje da poplava stranačkih prebjega obezvrjeđuje izborne rezultate
Možda ste propustili...

POJAČAN NADZOR SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Utvrđeno je 45 nepravilnosti

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost