Regija
(NE)DOSTUPNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA U DONJEM MIHOLJCU

Opća medicina pred smjenom generacija, dolaze liječnici iz ostatka RH, Rusije, BiH, Srbije
Objavljeno 14. studenog, 2018.
Manji interes liječnici obrazlažu slabijom kvalitetom života i neprofitabilnošću ordinacija
DONJI MIHOLJAC - U području poslovanja zdravstvenih ustanova u Osječko-baranjskoj županiji zasigurno posebnu pozornost zaslužuje Dom zdravlja Donji Miholjac, koji se već godinama susreće s ozbiljnim problemima - zbog brojnih je objektivnih razloga, naime, u nemogućnosti osigurati dostupnost i kontinuiranost zdravstvene zaštite građanima na svom području. S tim je upoznata i Županijska skupština osječko-baranjska jer riječ je problemima koji bi u budućnosti mogli biti sve češći u sličnim manjim sredinama Slavonije i Baranje.
Teško do zamjena
- S organizacijskog aspekta u posljednjih nekoliko godina ovaj se problem javlja kako zbog nedostatka visokoobrazovanih zdravstvenih kadrova, odnosno liječnika, tako i zbog drugih okolnosti. Ako visokoobrazovanih kadrova i ima, ne žele dolaziti u ruralne dijelove uz obrazloženje slabije kvalitete uvjeta življenja, kao i nemogućnosti odlaska u koncesiju zbog depopulacije ruralnih područja i neprofitabilnosti takvih ordinacija. U Domu zdravlja Donji Miholjac specifična je situacija i zbog izražene tzv. smjene generacija, koja se već dogodila na području dentalne medicine, a na području obiteljske medicine tek se očekuje u razdoblju od 2021. do 2023. godine, kada 56 posto timova opće odnosno obiteljske medicine odlazi u starosnu mirovinu - pojašnjava ravnatelj Doma zdravlja Donji Miholjac, Nedeljko Kovačić.

On napominje da su smjenu generacija na području dentalne medicine "preživjeli" zahvaljujući angažiranju doktora dentalne medicine iz ostalih područja Republike Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, no u budućnosti treba osigurati bar 4 - 5 liječnika obiteljske medicine kako bi se omogućilo provođenje osnovnih načela zdravstvene zaštite.

- Kao ilustraciju za financijske probleme navodimo podatak o potrebi angažiranja financijskih sredstava kako bi se osigurali dostatni zdravstveni kadrovi za redovito funkcioniranje zdravstvene zaštite na području obiteljske medicine. U prosjeku trošak po jednoj specijalizaciji iz područja obiteljske medicine, koja traje pet godina, iznosi 1.088.000 kuna te je za ovu zdravstvenu ustanovu potrebno osigurati cca 5.440.000 kuna u sljedećem petogodišnjem razdoblju, što je nemoguće bez financijske pomoći iz nekih drugih izvora. Najbolji je primjer odnos Osječko-baranjske županije, koja je prepoznala navedeni javno-zdravstveni problem te nam pomaže u sufinanciranju specijalizacija u skladu sa svojim mogućnostima kako bi se osigurali specijalistički kadrovi na području djelovanja Doma zdravlja Donji Miholjac. Bez njihove pomoći, situacija na području zdravstvene zaštite bila bi još teža - nastavlja ravnatelj Kovačić.

Teško do zamjena
No to nije jedini problem koji muči Miholjčane, koji teško pronalaze i adekvatne zamjene za zdravstveno osoblje. Ravnatelj napominje da ova zdravstvene ustanova svoju održivost na području primarne zdravstvene zaštite u velikoj mjeri može zahvaliti zdravstvenim kadrovima iz ostalih područja Republike Hrvatske, kao i iz drugih država, pa između ostalog imaju liječnike iz Rusije (jedna specijalizantica iz pedijatrije), Srbije (radna dozvola na godinu dana za jednu liječnicu iz obiteljske medicine), Bosne i Hercegovine (jedna doktorica dentalne medicine), Splitsko-dalmatinske županije (radiolog i fizijatar), Vukovarsko-srijemske županije (jedan doktor dentalne medicine), Krapinsko-zagorske županije (jedan doktor dentalne medicine), Grada Zagreba (dvije doktorice dentalne medicine).

- S troškovnog aspekta, značajan utjecaj na ostvarenje ukupnog poslovanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi imaju izdaci za provođenje specijalizacija (klinička radiologija, pedijatrija, obiteljska medicina), izdaci za organizaciju rada službe zdravstvene njege u kući, izdaci za organizaciju tima dentalne zdravstvene zaštite u područnoj ambulanti Marijanci, izdaci za organizaciju specijalističkog tima pedijatrije, izdaci za financiranje patronažne zdravstvene skrbi, izdaci za organizaciju posebnog dežurstva po punktu, kao i izdaci za organizaciju zamjena zbog duže odsutnosti zdravstvenih radnika - navodi ravnatelj dodajući da je problem i način organizacije posebnog dežurstva po punktu vikendom u Domu zdravlja Valpovo, na teret zdravstvenih radnika Doma zdravlja Donji Miholjac koji sudjeluju u dežurstvu.

Ravnatelj među aspekte koji ipak mogu pridonijeti razvoju ove ustanove posebno ističe jačanje primarne zdravstvene zaštite preuzimanjem i organizacijom novih timova zdravstvene zaštite, jačanje specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u obliku organizacije novih oblika specijalističke djelatnosti u okviru Centra za dijagnostičko-terapijsku djelatnost te materijalnih ulaganja u rekonstrukciju prostora i medicinsko-tehnički opremu. Zauzima se i za snažnije korištenje fondova Europske unije u investicijske i edukacije aktivnosti.
Lidija Aničić
specijalizacije
Domu zdravlja potrebno je 5,5 milijuna kuna
Nedeljko Kovačić

ravnatelj Doma zdravlja

Nada je u daljnjem jačanju Centra za dijagnostičko-terapijsku djelatnost uz nove djelatnosti: neurologiju, ORL, urologiju, medicinu rada uz već postojeće internu medicinu, ortopediju, oftalmologiju, opću kirurgiju, psihijatriju, radiologiju, fizikalnu medicinu, ginekologiju...
Najstarija patronažna služba u Hrvatskoj
S troškovnog aspekta velik pritisak na realizaciju proračuna ove ustanove ima i organizacija patronažne zdravstvene skrbi na području djelovanja Doma zdravlja. Naime, ova služba povećava gubitak iz godine u godine a da na to nema utjecaja. Prilikom izrada kalkulacija za ugovaranje ove zdravstvene skrbi, koristili su se podaci o prosječnom desetogodišnjem radnom stažu medicinskih sestara, što u velikoj mjeri odudara od postojeće situacije u ovoj ustanovi. S prosjekom od 35 do 40 godina radnog staža, patronažna služba u Donjem Miholjcu zasigurno je najstarija u Hrvatskoj i kao takva, zbog nedostatka primitaka, ostvaruje negativan financijski rezultat. Također je važno napomenuti da je ove godine došlo do velikih promjena u okviru ove službe budući da su tri više medicinske sestre otišle u starosnu mirovinu. To će opet u velikoj mjeri biti opterećenje za proračun ove zdravstvene ustanove zbog obveza isplate otpremnine sukladno Kolektivnom ugovoru za djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja.
Problemi i s mrtvozorstvom
Brojnim problemima koji opterećuju poslovanje Doma zdravlja Donji Miholjac treba dodati i neadekvatno organiziranu službu mrtvozorstva na području djelovanja te ustanove. Ravnatelj Nedeljko Kovačić pojašnjava se problem pojavio zbog vrlo česte fluktuacije liječnika obiteljske medicine te oslobađanja koncesionara od sudjelovanja u službi mrtvozorstva pa problem nedostatka mrtvozornika traje već duže vrijeme. Zbog toga je i sve veći pritisak od strane članova obitelji pokojnika na Dom zdravlja, na što, nažalost, kaže Kovačić, ova ustanova nema nikakvog utjecaja. Mrtvozorstvo, naime, nije u nadležnosti ove zdravstvene ustanove, već je u nadležnosti regionalne samouprave, koja donosi odluku o imenovanju mrtvozornika za svako pojedino područje, naglašava ravnatelj Kovačić.
56

posto timova opće odnosno obiteljske medicine odlazi u starosnu mirovinu u razdoblju od 2021. do 2023. godine
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana