Regija
FINA OBJAVILA POSLOVNE REZULTATE

Vukovarsko-srijemska županija lani povećala izvoz za čak 190 posto
Objavljeno 14. studenog, 2018.
Prosječna mjesečna plaća kod poduzetnika iznosila je 4035 kuna, što je 6,5 posto više od plaće u 2016.

Financijska agencija objavila je rezultate poslovanja poduzetnika s područja Vukovarsko-srijemske županije u 2017. godini i prema njima je uočljiv napredak u većini parametara, ali najviše raduje podatak da je izvoz gospodarstva najistočnije županije lani porastao za čak 190 posto i iznosio je nešto manje od 7 milijardi kuna dok je u godini ranije bio 2,4 milijarde. Izvoz Vukovarsko-srijemske županije čini 5,1 posto ukupnog hrvatskog izvoza. No narastao je i uvoz za 28,4 posto.

Na istoku Slavonije u prošloj je godini bilo 1887 poduzetnika, obveznika poreza na dobit, od kojih je 1387 poslovalo s dobiti, a 500 s gubitkom, imali su 17. 712 zaposlenih, gotovo 6 posto više nego godinu ranije, i oni su ostvarili ukupne prihode od 17,8 milijardi kuna, ukupne rashode od 17,1 milijardu kuna, dobit iznosi 852,7 milijuna kuna, gubitak 234,2 te neto-dobit 618,5 milijuna kuna. Prosječna mjesečna neto-plaća zaposlenih kod poduzetnika iznosila je 4035 kuna, što je 6,5 posto više od prosječne plaće u 2016. godini.

Od 31 grada i općine, prema broju poduzetnika i broju zaposlenih prednjače Vinkovci, Vukovar i Županja te općine Nijemci i Nuštar.

“Poduzetnici Vukovarsko-srijemske županije u odnosu na poduzetnike u drugim županijama najbolje su rangirani prema ukupnom prihodu po zaposlenom (1. mjesto), na 3. mjestu su prema produktivnosti rada - neto-dobit po zaposlenom, na 7. mjestu prema neto-dobiti, na 8. prema ukupnom prihodu, prema ekonomičnosti poslovanja rangirani su na 10. mjestu, prema broju zaposlenih na 12., dok su prema broju poduzetnika na 16. mjestu”, navodi se u izvješću Fine i dodaje kako je prvi poduzetnik u županiji prema ukupnim prihodima, izvozu i neto-dobiti u 2017. Prvo plinarsko društvo d.o.o. iz Vukovara, a prema kriteriju neto-dobiti na drugom je mjestu Energia naturalis d.o.o., također sa sjedištem u Vukovaru. Najviše zaposlenih imaju BOSO d.o.o. i DI Spačva d.d. iz Vinkovaca te Borovo d.d. iz Vukovara.

Među onima koji su pridonijeli uspješnom izvozu gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije jest i najveći hrvatski drvoprerađivač Spačva d.d., koja u 30 zemalja svijeta izvozi 70 posto svojih proizvoda, a i više od 90 posto posredno preko drugih tvrtki. Izvoze finalne proizvode, parket, masivna vrata, seljački pod...

- Lani smo od izvoza uprihodili 203 milijuna, a godinu ranije 180 milijuna kuna, a prema rezultatima prvih deset mjeseci ove godine, možemo već sada reći da su rezultati bolji za 15 posto i računamo na 230 milijuna kuna. Najviše izvozimo u Italiju, Francusku, Njemačku, Srbiju, odnedavno i Rumunjsku, a od dalekih zemalja Japan je najviše zainteresiran za seljački pod. No i dalje nam je najveći problem nedovoljno sirovine, trupaca, pa radimo smanjenim kapacitetom. Kada bismo imali dovoljno sirovine, uposlili bismo pune kapacitete i zaposlili još 200 radnika uz 850 koliko jedanas zaposleno u Spačvi i mladi ne bi imali razloga za odlazak – kaže Josip Faletar, predsjednik Uprave Spačve.

Tvrtka Grad-Export d.o.o. Vinkovci jedan je od vodećih hrvatskih i europskih proizvođača dekorativnih ALU, PVC i HPL panela za ulazna vrata, radi 13 linija i 250 modela i jedna je od najboljih priča vinkovačkog i slavonskog gospodarstva. Svoje proizvode izvoze u 25 zemalja Europe i svijeta, ali ipak najviše na tržišta Njemačke, Poljske, Slovenije, Rumunjske i Češka. Prošlu poslovnu godinu završili su s prihodom od oko 85 milijuna kuna, što je porast od 21 posto u odnosu na godinu ranije. Direktor Mario Šimić podsjeća da izvoze 70 posto proizvodnje i zapošljavaju 180 radnika.
Miroslav Flego
Investicija vrijedna 10,5 milijuna kuna
- U 2018. planiramo rast prihoda od 11 posto u odnosu na 2017. te povećanje izvoza za 18 posto. Planiramo završiti investiciju nove proizvodne hale površine 1680 kvadrata, u kojoj će biti smješten novi CNC laser za izrezivanje aluminija i inoxa koji nam stiže za dva tjedna, dva nova CNC-a su kod nas od rujna. U novoj hali bit će smještena 2 CNC lasera i 5 CNC-a za frezanje aluminija, a ukupna vrijednost investicije je 10,5 milijuna kuna - kaže Mario Šimić.
Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike