Svijet
SAUDIJSKA ARABIJA GODINAMA VODI RAT U OSIROMAŠENOJ ZEMLJI

U Jemenu 150 poginulih, Washington podiže ton
Objavljeno 14. studenog, 2018.
Krvave borbe nastavile su se u ponedjeljak u lučkom gradu Hodeidi, na zapadu Jemena, gdje je u zadnja 24 sata poginulo 150 ljudi, dok UN i zapadne sile pojačavaju pritisak na zaraćene strane kako bi prekinule sukob.


Odgovarajući na pitanje o mogućnosti primirja glasnogovornik protupobunjeničke koalicije, saudijski pukovnik Turki al-Maliki, rekao je novinarima da se operacija nastavlja. Provladine snage žele ofenzivom "pojačati pritisak" na pobunjene Hute koji kontroliraju Hodeidu i prijestolnicu Sanu ne bi li se vratili za pregovarački stol, rekao je. UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres upozorio je na "katastrofalne" posljedice eventualnog razaranja luke u Hodeidi kroz koju u zemlju kojoj prijeti glad dolazi više od tri četvrtine uvoza i međunarodna humanitarna pomoć. Pobunjeni Huti koje pomaže Iran, pružili su žestok otpor napredovanju provladinih snaga koje vojno podupiru Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, priznao je vojni izvor u provladinim snagama. Huti su putem mobilne aplikacije Telegrama objavili da su "namamili" i zarobili lojaliste na jugozapadu Hodeide.


Koalicija je, pak, gađala pobunjenike iz zraka, rekli su izvori u provladinim snagama. Ofenziva lojalističkih snaga na Hodeidu počela je u lipnju, ali se zaoštrila nakon 1. studenoga, i u njoj su dosad poginule najmanje 594 osobe, među kojima 461 pobunjenik, 125 lojalista i osam civila, doznaje se od vojnih izvora u provladinim snagama i od liječnika.


Na susretu sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, koji je i ministar obrane, američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je u nedjelju na "prekid neprijateljstva" i zatražio da "sve strane sjednu za stol i pregovaraju o mirnom rješenju sukoba". Jemen je poprište najgore humanitarne krize u svijetu, podsjeća redovito UN koji dodaje da je 14 milijuna civila koji ondje žive na rubu gladi. U sukobu je od 2015. poginulo oko 10.000 ljudi, uglavnom civila, a više od 56.000 je ranjeno, pokazuju podatci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). No humanitarni čelnici misle da je stvarni broj žrtava veći.
Sjedinjene Države i Britanija pozvale su na završetak tri i pol godine dugog rata koji je siromašni Jemen doveo na rub gladi, a time raste i pritisak na Saudijsku Arabiju koja se suočava s globalnim negodovanjem zbog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.H
Možda ste propustili...

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

ŠEF UN-A ZA KLIMU: POTREBNI SU SNAŽNIJI NACIONALNI PLANOVI

Imamo još samo dvije godine za spas planeta

UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika

Najčitanije iz rubrike