Osijek
TEHNICOOLUM - NOVI SAJAM NA PAMPASU

Sajam tehničke kulture nudi i brojne radionice
Objavljeno 13. studenog, 2018.
Uz radionice pripremljene za osnovne škole, organizatori će predstaviti i projekte koji se provode u STEM području

Kako bi podigli zanimanje djece i mladih za bavljenje tehničkom kulturom i znanošću STEM područja, profesionalci u području odgoja i obrazovanja mladih za tehničku kulturu udružili su se i osnovali Tehnicoolum, sajam tehničke kulture, koji će se 7. i 8. prosinca premijerno održati na sajamskom prostoru Pampas.

Sajam čini krunu uspješne suradnje Osječkog sajma d.o.o., Zajednice tehničke kulture grada Osijeka i Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije, a posjetiteljima će ponuditi 20-ak kreativnih i edukativnih radionica iz robotike, modelarstva, maketarstva, informatike, elektroničkih i digitalnih sklopova, prometa, fotografije...

Prema riječima direktora Alena Vukašinovića, Osječki sajam se, uz organizaciju triju velikih sajmova, Proljetnog, Jesenskog te Sajma lova i ribolova, polako okreće i organizaciji ovakvih, manjih, sajamskih priredbi usmjerenih novim tehnologijama.

- Htio bih zahvaliti našem vlasniku, Gradu Osijeku, koji je prihvatio ovu inicijativu - istaknuo je Vukašinović.

- Sajam će doista imati maksimalnu podršku, GPP će, primjerice, osigurati tri autobusa za prijevoz djece, a osigurali smo i podršku osnovnim školama u organiziranom dolasku učenika, tako da mislim kako su stvoreni svi preduvjeti za uspješnu organizaciju sajma - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Željko Požega, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka.

Predstavnik Zajednice tehničke kulture grada Osijeka Antun Šikić, nakon iskustva s prošlogodišnjeg Festivala tehničke kulture u Dvorani Gradski vrt, kojem su se odazvale tri tisuće posjetitelja, očekuje jako dobar odaziv i na sajam Tehnicoolum.

- Želimo prenijeti naše dugogodišnje iskustvo iz Doma tehnike - gdje imamo Centar tehničke kulture, koji djeluje već 16 godina, a održava i po 14 radionica, kroz koje prođe i do 200 djece - i na ovaj sajam, koji je zamišljen tako da prvog dana djeca dođu organizirano sa školama, a u subotu će biti slobodna da dođu s roditeljima ili u nekom drugom aranžmanu - poručio je Šikić.

Sličnog je mišljenja i raspoloženja bio i njegov kolega Ivo Grgić iz Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije.

- Radosni smo jer najavljujemo jako važan događaj koji je nastao iz slijeda događaja u tehničkoj kulturi. Ne samo što ostajemo u zgradama predviđenima za promoviranje tehničke kulture nego ovim sajmom i izlazimo prema javnosti. Svjedoci smo da je ono što se nudi kroz redovni sustav školovanja svedeno na samo jedan sat tehničke kulture tjedno, a potrebe su naše zajednice mnogo veće. Bez obzira na negativne trendove, poput smanjenja broja stanovnika, mi u našim centrima tehničke kulture bilježimo stalan porast interesa djece i roditelja za tehničke aktivnosti - rekao je Grgić.

Kako smo doznali na predstavljanju novoosnovanog sajma, na području OBŽ-a u 2018. godini u razne je tehničke aktivnosti bilo uključeno više od sedam tisuća učenika. Uz radionice pripremljene za osnovne škole, organizatori će predstaviti i projekte koji se provode u STEM području te će nastojati uključiti i srednje i visokoškolske ustanove. Sajam će imati i međunarodni karakter jer su pozvani gosti iz Mađarske i Vojvodine.

- Ovo je samo jedan od zupčanika u našem ukupnom djelovanju, važno je naglasiti da će sve pripremljene radionice biti besplatne. Bit će tu i volonteri koji će nuditi uključenje u radionice i ovo je velika prilika da učenici isprobaju svoje vještine, da vide kamo će se profesionalno usmjeriti - dodao je Ivo Grgić.

Dodajmo da će djeca sve ono što na radionicama izrade moći ponijeti kući. Sajam će imati i gastronomski dio, vani će biti kućice s hranom prilagođenom djeci, a organizator najavljuje i brojna iznenađenja uz potporu svojih sponzora.
Ivan Alilović
OSJEČKI SAJAM PLANIRA NIZ NOVIH AKTIVNOSTI
Uz Proljetni, Jesenski, Sajam lova i ribolova te organizaciju Sajma antikviteta u Tvrđi, Uprava Osječkog sajma planira niz manjih sajamskih priredbi.

- Organizirat ćemo priredbe kojima ćemo promovirati nove tehnologije kako bi naši građani išli u korak s vremenom. Kroz kontakte s izlagačima doznajemo da su izuzetno zadovoljni koristima koje imaju od izlaganja ovdje, a valja napomenuti i kako je naš sajam jedini koji ne naplaćuje ulaz i parking - rekao nam je Alen Vukašinović.
Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike