Osijek
BUNA U BANOVOJ: ZAROBLJENI NA GRADILIŠTU

Dječak na gradilištu slomio nogu, ljudi ne mogu iz kuća
Objavljeno 14. studenog, 2018.
Nakon završetka radnog vremena svi se nezatrpani iskopi ograđuju

Otkad je početkom listopada realizacija projekta rekonstrukcije i izgradnje vodovoda i kanalizacije u Banovoj ušla u posljednju fazu - od Ulice Dinka Šimunovića do Gupčeve - tamošnji stanari negoduju. Najprije su, nezadovoljni dinamikom radova, sumnjali da postoji mogućnost da se građevinaca riješe za dva mjeseca. No, trenutačno je njihovo nezdovoljstvo eskaliralo u ozbiljne optužbe na račun nebrige o gradilištu zbog koje je jedan mališan pretrpio vanjski prijelom noge!

Podsjetimo, realizacija je tog projekta počela još u travnju 2017. Od tada stanari Banove u etapama žive na velikom gradlištu s obzirom na to da se ta mirna i tiha ulica transformirala u koridor preko kojega svakodnevno prolaze građevinski strojevi i radnici. Zbog velikih iskopa teško se prilazi kućama, a svakodnevna prašina i buka uvelike su narušile kvalitetu života. Budući da će kada sve bude gotovo ovdašnjih 157 kućanstava dobiti nove priključke i riješiti se problema koji su ih mučili u suživotu sa starim podzemnim cijevima i kanalizacijom, kažu Donjograđani, do sada se isplatilo malo trpjeti. No, strpljenju je došao kraj.

- Ulica je cijela raskopana, promet automobilima je potpuno onemogućen, a ne možemo ni pješice sigurno prilaziti kućama. Doslovno, kada otvorim vrata, ispred mene je kanal, a da bih izišla iz ulice, moram oprezno uz zidove kuće hodati nogom ispred noge. Kada završi radno vrijeme, radnici ograde ulicu nekom žicom i nađemo se u kavezu iz kojega se ne može izići. Prije dva tjedna susjedin sin upao je u prokop ispred vlastite kuće! Zemlja mu je samo proklizala pod nogama i završio je s vanjskim prijelomom noge. Svi su na rubu živaca, odsječeni smo od svijeta! Zbog svega ja sam se privremeno preselila jer se tu više ne da živjeti! Ovo nisu obični građevinski radovi, mi svi živimo na gradlištu! - priča Ana Marija Kovačević s kućnog broja 26 u ime stanara Banove od Ulice Dinka Šimunovića do Gupčeve.

Njezina susjeda nekoliko brojeva niže potvrđuje njezine riječi. Sa svojom djevojčicom dva puta dnevno se preko gradilišta probija do obližnjeg vrtića i natrag, uz dodatak da iz kuće ne bi mogla ni izići da njezina obitelj nije sama postavila daske preko kanala na kućnom pragu. Spominje također i nebrigu radnika o strojevima.

- Kako završi radno vrijeme, ugase strojeve i odu. Neki dan su bager naparkirali jednoj starijoj susjedi izravno na vrata. Žena nije mogla iz kuće izići do sljedećeg jutra! - priča stanarka Banove.

Inače, ovaj projekt vrijedan 17 milijuna kuna realizira se zahvaljujući partnerstvu Grada Osijeka, Hrvatskih voda i Vodovoda Osijek.
Ivana Solar
VODOVOD: Drugačije nije moguće izvoditi ovako zahtjevne radove
- Na gradilištu u Banovoj nalazi se nekoliko izvođačkih tvrtki. Glavni izvođač je Gravia koji radi kanalizaciju i cestu, Ravlić trans - vodu, Parangal - javnu rasvjetu i Telekom - telekomunikacijske instalacije. Upravo zbog mogućnosti ozljeđivanja stanovnika Banove, po završetku radnog vremena svi nezatrpani iskopi ograđuju se žičanom ogradom. U vrijeme radnog vremena dok se izvode radovi neke ograde se uklanjaju. Na drugi način radove nije moguće izvoditi jer radimo obnovu svih instalacija i cjelokupne javne površine Banove (od zida do zida). Stanovnici Banove mogu ulaziti u dvorišta. Za svaki ulaz u kuću, zgradu ili dvorište postavljen je privremeni pješački most za prelazak preko rova. Rekonstrukcija ulice rađena je po dionicama, tako da sljedeća dionica nije započeta dok prethodna nije potpuno završena i puštena u promet. Voditelj projekta rekonstrukcije Banove, Krešimir Nemčanin, primio je usmenu informaciju o ozljeđivanju našeg mladog sugrađanina, ali uz iskreno žaljenje i želje za brzim oporavkom, sve dok ne budemo imali potpune informacije o toj nezgodi ne možemo ju konkretnije ni komentirati. Dinamika izvođenja radova za sada ide prema planu. Radovi bi trebali biti završeni do kraja godine - kažu iz Vodovoda Osijek.
investicija
PROJEKT JE VRIJEDAN 17 MILIJUNA KUNA
Možda ste propustili...

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike