Ekonomija
"TRAKTOR GODINE 2019."

Za četiri prestižne titule borilo se deset finalista - elitu predvode traktori Case, Fendt i Same
Objavljeno 14. studenog, 2018.
S čak dvije titule, onu za najbolji ratarski traktor i onu za najljepši traktor, ovjenčan je Case IH Maxxum 145 Activedrive 8 - "Traktor godine 2019". Pobjednikom u kategoriji "Best Utility" kao najbolji višenamjenski traktor proglašen je Fendt 313 Vario, a u kategoriji ‘Best of Specialized‘ kao najbolji voćarsko-vinogradarski traktor - Same Frutteto CVT 115 S.  Rezultati su to glasovanja međunarodnog žirija sastavljenog od 25 profesionalnih novinara, predstavnika poljoprivrednih medija iz svih krajeva Europe, među kojima je i Agroglas, poljoprivredni časopis Glasa Slavonije, objavljenih na svečanoj ceremoniji prvog dana otvorenja najvećeg ovogodišnjeg sajma poljoprivredne mehanizacije EIMA održanog prošlog tjedna u Bologni (Italija).
Fabio Zammaretti, predsjedavajući izbora, podsjetio je okupljene uzvanike, za koje konferencijski centar na EIMA sajmu nije imao dovoljno stolica, kako je ova svečanost posljednja postaja dugog putovanja koje je započelo u svibnju ove godine, nominacijom kandidiranih traktora, nakon koje su članovi žirija intenzivnoj sezoni testiranja finalista diljem Europe ocjenjivali, između ostaloga, motor, prijenos, elektroniku, hidrauliku, udobnost kabine, inovativna tehnička rješenja, opcije, svestranost, agilnost i dizajn.
Podsjetimo, u finalni je krug ovogodišnjeg izdanja TotYa ušlo deset traktora u četiri kategorije. Tako su se za titulu najboljeg ratarskog traktora borili Case IH Maxxum 145 Activedrive 8, McCormick X7.690 P6-Drive i Zetor Forterra HSX 140, za titulu najboljeg višenamjenskog traktora Case IH 75 A, Fendt 313 Vario, Massey Ferguson 6713 i Steyr Kompakt 4115 HD, dok je najbolji specijalizirani traktor izabran među traktora Antonio Carraro TTR 7600 Infinity, Landini Rex 4 120 GT i Same Frutteto CVT 115 S. Svih deset finalista ušlo je u utrku za nagradu "Best Design" koja je ove godine dodijeljena posljednji put. Ovogodišnje je izdanje izbora ujedno i jubilarno, jer je "Tractor of the Year" pokrenut 1998. na inicijativu talijanskog specijaliziranog časopisa Trattori, i tada je brojao četiri člana žirija. - Ponosni smo na ovo što smo postigli. U proteklih 20 godina imali smo privilegij iz prvog reda svjedočiti evoluciji ove industrije. U ovom je razdoblju testirano 250 traktora u vrlo različitim uvjetima, od zaleđenih polja Finske do vlažnih polja Kine - istaknuo je Zammaretti, dodajući kako je TotY opstao i rastao svih tih godina zahvaljujući korektnom radu, transparentnosti i otvorenosti prema novim idejama. Iskoristio je ovu prigodu obilježavanja prvih 20 godina tako što je najavio idućih 20 s uvođenjem nove kategorije – "Sustainable TotY", koja će zamijeniti "Best Design".
Svi znamo i zašto. Održivost je generalno gledano vrlo važno pitanje, posebice u industriji poljoprivredne mehanizacije. S našeg stajališta, održivost nije samo stvar emisije štetnih plinova i ne radi se samo o vrsti goriva. Održivost je ponajviše povezana sa svakodnevnom uporabom traktora, pametnim tehnologijama, ergonomijom..., koji će odigrati krucijalnu ulogu u definiranju održivosti traktora. Drugim riječima, "Sustainable TotY" neće biti nagrada za "najzeleniji" traktor, nego nagrada za inovacije sa održivog aspekta, pojasnio je Zammaretti.
Renata PRUSINA
INOVACIJE
Naša je misija unaprijediti poljoprivrednu mehanizaciju i rješenja za održivu poljoprivrednu proizvodnju, zato čestitam na dobroj odluci uvođenja nove kategorije, jer to je dio naše zajedničke misije, rekao je Jerome Bandry, glavni tajnik CEMA udruženja europskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije, dodajući kako ova industrija okuplja 4500 kompanija i ostvaruje profit od 26 milijarde eura, što je "zlatna koka" za Europu. "Zato se moramo pobrinuti da nastavimo s inovacijama, moramo se kroz novi ZPP koji se upravo dogovara pobrinuti da naši farmeri imaju kapacitet uložiti u nove tehnologije i primijeniti te inovacije i na koncu moramo razviti povjerenje u našoj industriji za razmjenu i uporabu digitalnih podataka kako bi farmeri diljem Europe, a i šire, mogli ostvariti sve benefite pametnih tehnologija za naprednu, preciznu i održivu poljoprivredu", poručio je Bandry.
Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike