Kultura
VEČERAS U KNJIŽARI NOVA U OSIJEKU

Roman Josipa Cvenića o mističnim vlastelinima
Objavljeno 13. studenog, 2018.
OSIJEKU knjižari Nova na osječkom Trgu Ante Starčevića večeras (srijeda, 14. studenoga) u 19 sati bit će predstavljen novi roman osječkog književnika Josipa Cvenića "Sablasti nad dvorcem". Uz autora u prezentaciji novog djela ovog plodnog osječkog književnika sudjelovat će recenzentica knjige Marina Vinaj i urednica izdanja Tatjana Ileš, a odlomke iz romana pročitat će studentice Akademije za umjetnost i kulturu Osijek Ana Jurković i Tena Ljubić Milić.

Izlaskom novog romana Josipa Cvenića posebice će se oduševiti ljubitelji povijesti. Okosnica romana događaji su u valpovačkom dvorcu Prandau-Normann, a potaknuta je, prema riječima autora Cvenića, legendom o djevojci koja je bila zazidana u dio dvorca i koja se pojavljivala tražeći da ju se pokopa na groblju, kako bi našla svoj mir.

Vrijeme radnje romana je od 1905. i smrti velikog hrvatskog kulturnog mecene Josipa Jurja Strossmayera do 1945. godine i kraja Drugog svjetskog rata. Doba je to dva velika svjetska sukoba, Prvog i Drugog svjetskog rata, kada su se mijenjale granice, ali i okolnosti života u Valpovštini. Grofovi Prandau u jednom su trenutku pohodili balove, koncerte i kazališne priredbe u Beču, družili se s plamstvom Austro-Ugarske, a nakon toga našli su se u drugoj državi okrenuti prema istočnoj prijestolnici. Kako je sve to djelovalo na život obitelji Normann može se pročitati u ovom novom romanu s povijesnim ishodištem.D.Kć.
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike