Regija
OSATINA GRUPA DEMANTIRA NAČELNIKA OPĆINE IVANKOVO:

Za poljski put dozvola Općine nepotrebna
Objavljeno 7. studenog, 2018.

Vezani članci

OPTUŽBE ZA SAMOVOLJU:

Osatina si gradi cestu bez dozvole Općine Ivankovo

​Osatina grupa d.o.o. reagirala je demantijem na tekst objavljen u Glasu Slavonije 28. rujna 2018. pod naslovom “Osatina si gradi cestu bez dozvole Općine Ivankovo”. Navode da je u “članku načelnik Općine Ivankovo Marko Miličević iznio čitav niz neistina kojima se teško narušava čast, ugled i dobar glas” Osatina grupe. Osatina grupa, navodi se između ostalog u dopisu odvjetničkog ureda koji je zastupa, “naručitelj je radova izgradnje poljskog puta u svrhu ratarske proizvodnje koji se gradi dijelom na nekretninama u njezinu vlasništvu, a dijelom na poljoprivrednom zemljištu u kocesiji. Sukladno Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, za izgradnju poljskog puta na poljoprivrednoj površini nije potrebna građevinska dozvola, niti suglasnost Općine budući da se radovi izvode na vlastitom zemljištu. Prilikom izgradnje navedenog puta, poravnat je dio zemljišta u vlasništvu Općine, ali se na njemu nije gradila cesta. Napominjemo da sukladno Ugovoru o koncesiji naša stranka kao korisnik poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske može graditi gospodarske objekte radi boljeg iskorištavanja poljoprivrednog zemljišta, koje pravo je iskoristila gradnjom poljskog puta. Ovim ukazujemo da se radi o makadamskom putu, te će se isti po isteku koncesije vratiti u prvobitno stanje.” U demantiju nadalje stoji da su “netočni i krajnje zlonamjerni navodi” da je zbog radova poljoprivrednicima onemogućen dolazak do njihovih polja. “Nitko od poljoprivrednika ni prije početka radova nije koristio javni put u nastavku ulice Slatina iz razloga što on vodi isključivo do farme Osatina grupe d.o.o. i do zemljišta u zakupu iste, dok je s desne strane puta kanal preko kojeg nema izgrađenih propusta, dakle radi se o slijepoj ulici. Poljoprivrednici za dolazak do svojih čestica koriste drugi poljski put na što ne utječu predmetni radovi”, navodi se u dopisu.

“Načelnik neosnovano optužuje našu stranku za počinjenje kaznenih djela prilikom izgradnje predmetnog puta i sanacije kanala Rakovac. Odlučno odbacujemo takve paušalne optužbe te ističemo da ne postoji kaznena odgovornost naše stranke, niti se vodi kazneni postupak u vezi predmetnih radova. Radovi izgradnje poljskog puta se obavljaju sukladno glavnom projektu i pravilima struke, a sanacija kanala na temelju pozitivnog mišljenja i vodopravne potvrde Hrvatskih voda”, stoji u priopćenju.

Demantiraju se i navodi da Osatina ne ispunjava novčane obveze prema Općini Ivankovo: “Napominjemo da su tvrtke u sastavu Osatine od 2011. godine do danas na ime komunalne naknade i doprinosa platile preko milijun kuna, kao i dva milijuna kuna poreza i prireza iz plaća radnika i sezonskih radnika u proračun Općine Ivankovo.”

U dopisu se navodi i da ne postoji javna rasvjeta na putu do farme Osatina grupe, kao ni na samoj lokaciji farme, te da do farme nije razvedena vodoopskrbna mreža “već se koristi bunarska voda”, a da je bunar Osatina “sama izgradila, sama održava” i za njega “plaća propisane naknade”. “Optički kabel, plinski priključak, sustav odvodnje i svu potrebnu infrastrukturu naša stranka sama je financirala i gradila. Nadalje, Općina Ivankovo nikada nije uložila ni jednu kunu za izgradnju ili održavanje nesvrstane ceste koja vodi do farme Osatina grupe d.o.o., već je tvrtka u sastavu Osatine sama financirala potpunu rekonstrukciju ceste u iznosu preko milijun i tristo tisuća kuna. Zbog ozbiljnih oštećenja asfaltne i nosive konstrukcije sporne ceste, ugrožava se sigurnost dvjesto radnika Osatine koji tamo svakodnevno prometuju na putu do posla i kuće, slijedom čega je pokrenut i prekršajni postupak”, naglašava se u dopisu odvjetničkog ureda koji zastupa Osatina grupu. D.S.R.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana