Osijek
DJECA U STRAHU:

"Bojimo se za sebe i prijatelje"
Objavljeno 13. studenog, 2018.
Galaxy, Spice, Incense, Vertex, Bunga-Bunga, Zombi nazivi su samo nekih od desetaka psihoaktivnih tvari koje se prodaju pod krinkom osvježivača zraka za mirisine lampe. Na deklaracijama stoji da nisu za ljudsku upotrebu. "Mi vam to zovemo samo kemija. Od jednog pakiranja u toj vrećici može se pet ljudi ‘ubiti‘. Što više stavite, to je bolji učinak, a sve ovisi kako se želite osjećati", opisuje nam jedan mladić svoje iskustvo. A kako se osjećaju, ne znaju točno reći.
Klinci kažu da su svjesni rizika, ali ne mogu prestati. "Povod je društvo. Svi to sada puše i ne želiš biti izopćenik, nagovaraju te da probaš i onda se više s toga ne možeš skinuti", kaže tinejdžerica. Vidjeli su, kažu, vršnjake kako izgledaju nakon burne reakcije na konzumaciju. Čuli su i da su neki završili na psihijatriji, o čemu je izvijestio i Glas Slavonije. Svima je poznat jedan 18-godišnjak. "Ako odete na autobusnu kod Šetača, sigurno ćete ga uočiti. Non-stop je tamo, urokan", kažu nam. Spominju i druge slučajeve ovih dana. "U subotu idem iz grada, između Supera i McDonald‘sa na ulici leži mladić od možda 20 godina, dolazi Hitna po njega. Potpuno je ukomiran, izgleda kao da ne osjeća ništa, kao da nije u svom tijelu. Budimo ga, ali ništa, onda se na trenutak probudi, panično je uplašen i ponovno gubi svijest", prepričava srednjoškolac. "Ja sam tjedan prije na Trgu vidjela istu situaciju kada je Hitna odvozila mladića", dodaje tinejdžerica.
"To nije namijenjeno za pušenje, zbog toga i izaziva negativne reakcije. Može trajno oštetiti mozak, to treba zabraniti", ističe tinejdžerica. Svi mladi s kojima smo razgovarali kažu da su edukacije u školama o novim psihoaktivnim drogama nedovoljne. Vape za pomoći, kažu, boje se za sebe i prijatelje, uplašeni su. U konačnici, sumnjaju da će se novim zakonom o suzbijanju zlouporabe droga, kako se najavljuje, tomu uistinu stati na kraj. J. Pejaković
Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike