Regija
IMAJU TRI GROBLJA, GRADE I ČETVRTO

Gunji prijeti nedostatak ukopnih mjesta
Objavljeno 13. studenog, 2018.
Prioritet je gradnja novog muslimanskog groblja Mezarja, proširuje se groblje na Šumanovcima, Plitine dobivaju mrtvačnicu
GUNJA

Iako je zasigurno jedno od rijetkih sela s čak tri groblja, Gunja bi uskoro mogla imati ozbiljnih problema s nedostatkom grobnih mjesta. Općinska vlast itekako je svjesna činjenice da se treba brzo reagirati i poduzima aktivnosti kako bi se doskočilo problemu i osigurao dodatan prostor za ukapanje pokojnika.


- S obzirom na to da postajemo staračko selo, sve je više starijih ljudi i potrebe su sve veće. Sva tri groblja prilično su popunjena, posebice muslimansko groblje Mezarje, u kojem je ostao još samo jedan dio koji je dosta nizak i nitko ondje ne želi pokapati svoje najmilije. I doista je pitanje vrlo bliskog vremena kada se ondje više nitko neće moći ukopati, priznaje općinski načelnik Anto Gutić. I upravo zato kao najveći prioritet i potrebu ističe gradnju novog Mezarja. Općina je odredila parcelu za tu namjenu, u Ulici Dobriše Cesarića, ali ona je u vlasništvu Republike Hrvatske.

Državno zemljište

- Zapinje već nekoliko godina zato što nije riješena pristupna cesta koja je uvjet za izdavanje građevinske dozvole. A građevinska i lokacijska dozvola preduvjet su da se obratimo Ministarstvu državne imovine, jer uz zahtjev za darivanjem zemljišta moramo dostaviti i potpunu dokumentaciju, pojašnjava. Općina je u fazi aktivnog rješavanja pristupne ceste i Gutić smatra da će do kraja godine administrativni postupak biti završen i da će na proljeće uspjeti ishoditi građevinsku i lokacijsku dozvolu. Vjeruje da će ovaj put Ministarstvo državne imovine pozitivno riješiti zahtjev Općine Gunja, jer je riječ o čestici koja je od velikog značaja za lokalnu zajednicu. Postojeće groblje prostore se na približno 6000 četvornih metara i gotovo je ostalo bez ukupnih mjesta, jer su ondje ukapane izbjeglice iz BiH, čak i umrli muslimani iz inozemstva. Na početku ratnih stradanja na prostoru bivše SFRJ u Gunji je bio strašan pritisak izbjeglica, između četiri i pet tisuća osoba stiglo je u Gunju. Neki su kroz selo samo prošli, neki su se malo duže zadržali i potom odlazili dalje u svijet, a neki su u Gunji ostali i živjeti. Gutić priznaje da ni na preostala dva groblja u selu situacija nije mnogo bolja što se tiče kapaciteta. Prema prostornom planu širenje je jedino moguće na groblju Šumanovci. U prostorijama Općine Gunja do sutra (srijeda), traje javna rasprava o prijedlogu I. - Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja proširenja groblja kod svetišta Šumanovci.

Nedostaje mrtvačnica

Gutić ističe da Gunji kronično nedostaje mrtvačnica. Općina je u pregovorima sa Župom sv. Jakova o zamjeni zemljišta, i zato se i pristupilo izmjenama detaljnog urbanističkog plana groblja Šumanovci.
- Ondje smo napravili parcelaciju sagrađenog dijela na kojem je stara crkva i objekti koji služe isključivo za vjerske obrede, a kojima upravlja upravitelj svetišta i sasvim je logično da to zemljište, koje je sada u vlasništvu Općine, bude u vlasništvu Župe. A Župa će jednu svoju parcelu uz glavnu cestu preko puta groblja Plitine, čija je lokacija pogodna za izgradnju mrtvačnice, dati Općini - kaže. Za sljedeću godinu predviđena je izrada projektne dokumentacije i nakon ishođenja potrebnih dozvola Općina Gunja će na prvi natječaj aplicirati projekt izgradnje mrtvačnice.
Gutić pojašnjava da je detaljnim planom uređenja gradnja mrtvačnice predviđena na groblju Šumanovci. S obzirom na to da ondje nije riješena infrastruktura, a upitno je i kada će biti, u Općini su procijenili da je daleko operativnije i brže napraviti mrtvačnicu u neposrednoj blizini groblja Plitine. Ondje će biti sagrađeno i veliko parkiralište. Gutić napominje da je prvotna ideja darovateljice koja je Župi prije 20-ak godina darovala to zemljište i bila da se ondje sagradi mrtvačnica, jer za taj objekt na groblju nema prostora.
A kada se jednog dana sagradi infrastruktura na Šumanovcima, pristupit će se aktivnostima za gradnju mrtvačnice i na tamošnjem groblju.
Marija Lešić Omerović
Gunja primjer skladnog suživota
"Nadam se da ćemo u sljedećoj godini uspjeti izraditi projektnu dokumentaciju za novo Mezarje. Općina Gunja za tu je namjenu u proračunu predvidjela 400 tisuća kuna, no pokušat ćemo svakako aplicirati na EU fondove i na taj način osigurati sredstva. Očekujem da ćemo u tome uspjeti i biti spremni za prvi raspisani natječaj na koji ćemo moći prijaviti projekt i da bi 2020. novo Mezarje u Gunji moglo biti sagrađeno", ističe načelnik Gutić. Inače, Općina Gunja ogledni je primjer skladnog suživota i multietničke sredine u Republici Hrvatskoj.
Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana