Regija
U SJEĆANJE NA ŽRTVU VUKOVARA

Torcidaši godinama oslikavaju potresne prizore Vukovara 1991.
Objavljeno 13. studenog, 2018.
Najpoznatiji im je mural, dug 700-njak metara, u splitskoj Vukovarskoj ulici

Na stotine murala s motivima hrvatskog grada heroja - posebice iz dana obrane Vukovara 1991. godine – oslikali su proteklih godina, a čine to i dalje, muralisti splitske Torcide, objašnjavajući to što čine time da se "Vukovar posebno voli u Splitu", i da žrtva Vukovara otprije 27 godina "ne smije biti zaboravljena". Najpoznatiji im je mural onaj, simbolično, u ulici u Splitu koja nosi ime grada Vukovara, a zidovi koji su oslikani muralima sada se Vukovarskom ulicom već protežu gotovo 700 metara!


Muralisti Torcide smatraju da ni jedno njihovo ime ne treba posebno izdvajati, jer svi muralisti svojim crtežima jednako pridonose ideji "pronošenja istine o Vukovaru i Domovinskom ratu".
- Vukovar i Split u posebnoj su vezi. Usudio bih se reći da se Vukovar nigdje toliko ne voli kao u Splitu – kazuju dečki koji su prionuli na oslikavanje još jednog murala. Unazad 10-ak godina, naime, nerijetko su to bili potresni prizori stradanja, ili portreti vukovarskih ratnika, slike s bojišnica poput Trpinjske ceste – groblja tenkova, a vrlo čest motiv „ranjeni“ je vukovarski vodotoranj (pre)poznat kao simbol stradanja, ali i otpora Vukovara agresiji. Kada je to potrebno, sastavni dio Torcidinih murala jest i popratni tekst.
Prve su godine napravili mural s likom zapovjednika vukovarske obrane Mile Dedakovića – Starog Jastreba, kao i heroja s Trpinjske ceste Blage Zadre i Marka Babića. Slijedilo je oslikavanje lika ratne ravnateljice vukovarske bolnice dr. Vesne Bosanac, kao i dr. Juraja Njavre, novinara Siniše Glavaševića pogubljenog na Ovčari, ubijenog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera. Nacrtali su i najmlađu žrtvu Ovčare Igora Kačića, poznatu djevojčicu u plavom kaputiću u koloni prognanika Željku Jurić...
Sanja Butigan
Najčitanije iz rubrike