Regija
DOM ZDRAVLJA VUKOVAR

Koriste usluge i bolničkih
i liječnika Hitne pomoći
Objavljeno 12. studenog, 2018.
Kad liječnici odu na specijalizaciju ili bolovanje, problem rješavaju “u hodu”

Dom zdravlja Vukovar ima dovoljno liječnika opće/obiteljske medicine, no ravnatelj Ante Lohinski kaže kako unatoč tome povremeno imaju problema u organizaciji rada.

Naime, kad bolnica raspiše natječaj za specijalizaciju, mlađi im liječnici odu, pa njihovo mjesto moraju popunjavati raspisivanjem natječaja.- Taj se problem ciklički ponavlja, a slično je i kada liječnici odlaze na godišnji odmor, bolovanja ili edukacije. S obzirom na to da liječnika imamo "na knap", odnosno točno onoliko koliko smijemo imati, u tom se slučaju moramo reorganizirati te koristimo usluge i bolničkih liječnika i onih koji rade u Službi hitne medicinske pomoći - rekao je Lohinski, dodajući kako unaprijed ne može znati koji će liječnik eventualno otići.

Takav sustav stvara probleme i pacijentima, koji se žale kako kada dođu kod svoga izabranoga liječnika na pregled ili po neku uputnicu, na vratima vide obavijest kako on toga dana (ili više dana) ne radi te ga mijenja netko drugi, nerijetko i na drugoj lokaciji.

- Liječnik obiteljske medicine, kao što ime i govori, trebao bi biti upoznat koji zdravstveni problemi pacijenta muče. Stoga je i pacijentima problem kada trebaju otići drugom liječniku u drugi objekt i pojašnjavati koje tegobe imaju, a događa se i da ih jedan pregleda i pošalje na pretrage, a kad se vrate s nalazima, u ambulanti bude drugi liječnik - naglasio je Lohinski.

Na upit javljaju li im se liječnici na raspisane natječaje, odgovorio je kako zainteresiranih bude, no daleko manje nego kada primjerice raspišu natječaj za vozača ili spremačicu, kada im se javi i po 30 kandidata.Dom zdravlja Vukovar pokriva područje od Vukovara do Iloka, a Lohinski kaže kako većina liječnika koji rade u selima pokriva po dvije ambulante.

Tako primjerice jedan radi s pacijentima u Bapskoj i Šarengradu, drugi u Lovasu i Opatovcu, treći u Tovarniku i Ilači na način da su jedan dan u jednoj, a drugi u drugoj ambulanti.

Dragana Korpoš
Manje ambulante po selima
Prema utvrđenim standardima HZZO-a, jedan tim obiteljske medicine treba imati 1700 pacijenata, no Lohinski kaže kako većina ambulanti po selima ima oko 800 pacijenata, što im duplira troškove. “Svaka ambulanta mora biti jednako opremljena i podmirujemo sve troškove. Onima koji rade po selima nudimo i osigurano stambeno pitanje”, naglasio je i dodao kako stambeno pitanje za liječnike u Vukovaru nastoje rješavati uz pomoć gradskih vlasti i tzv. kadrovskih stanova.

S obzirom na pojačani odlazak medicinskih djelatnika u druge zemlje Europske unije, za sada u Vukovaru nemaju većih problema, no Lohinski ističe kako im je teško osigurati kontinuitet, jer i zdravstveni radnici, baš kao i svi drugi, dolaze i odlaze, a bilo čiji izostanak, bez obzira na to radi li se o odlasku na specijalizaciju ili eventualno bolovanje, moraju pokrivati “u hodu” kako bi pružili primjerenu skrb građanima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike