Osijek
VIJENAC JOSIPA KOZARCA U IŠČEKIVANJU OBNOVE

Naselje puca po šavovima, a
još im parkiraju iz drugih ulica
Objavljeno 12. studenog, 2018.

Problemi s infrastrukturom na Vijencu Josipa Kozarca, prije svega s kroničnim nedostatkom parkirališnih mjesta iz dana u dan za tamošnje stanare postaje sve mučnije. Nedavno su, javljaju, povrh gostiju restorana na ulazu u naselje, na zelene površine počeli svakodnevno parkirati i stanari ulica u okruženju. I to na zelenu površinu na koju imaju izlaze iz svojih stražnjih dvorišta. Paraleno, unatoč obećanjima iz Grada ranije ove godine, trajno rješenje problema na ovoj lokaciji neće stići uskoro.

Podsjetimo, otkako je 1968. godine 108 stanova smještenih u 18 zgrada u sklopu Vij. Josipa Kozarca dobilo svoje prve stanovnike, u pogledu infrastrukture vrijeme je stalo. Pločnik i cesta nikada nisu obnavljani niti rekonstruirani. Čak ni nakon rata. No, najveći su aktualni problem parkirna mjesta koja ni izdaleka ne ispunjavaju potrebe stanara. Naime, kada se naselje radilo, napravljeno je samo njih dvadesetak i 21 garaža. Razumljivo,krajem šezdesetih rijetki su stanari ovog radničkog, “šibicarinog” naselja imali svoj automobil, a dok se garaže nisu popunile, parkirališta je malo tko i koristio. No, danas je bitno drukčija situacija. Na gotovo svaki stan od njih 108 dođe po jedan automobil, a neki imaju i dva. Naselje je kružnog oblika sa samo jednim ulazom za vozila, i to s prometne Strossmayerove preko tramvajske pruge. Dakle, bez ikakve mogućnosti da se automobil može parkirati izvan naselja. Uz to, na ulazu u naselje nalazi se restoran čiji gosti također pakiraju u naselju te koji kroz naselje ima i stražnji ulaz za dostavna vozila. U poslijepodnevnim satima, kada većina ljudi dođe s posla, naselje je krcato automobilima koji pokrivaju čitav kružni pločnik kroz naselje, dio kolnika, pa i centralne zelene površine gdje je dječje igralište."Kao da sav taj kaos nije dovoljan, na zelene površine počeli su vozila parkirali i stanari obiteljskih kuća i dvorišnih stranova iz Ilirske i Paradžikove ulice koji valjda na svojim kućnim prilazima nemaju dovoljno mjesta za sve automobile", upozorava jedan od stanara koji je u redakciju "Glasa" poslao i fotografije na kojima se jasno vidi "dodatak" njihovog više od dva desetljeća starog problema.Iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Osijeka u ožujku su poručili kako je Gradsko vijeće Osijeka na sjednici održanoj 26. listopada 2017. donijelo Program uređenja građevinskog zemljišta za gradnju u gradu Osijeku za 2018. godinu, a u kojemu je u 2018. godini planiran rashod za projektnu dokumentaciju uređenje ovoga naselja. No, iz Grada danas stiže hladan tuš, unatoč svemu ovome - od obnove naselja neće biti ništa u skorije vrijeme. Bar ne u 2019. godine. I. Solar
N.N.

stanar Vijenca J. Kozarca

Kao da sav taj kaos nije dovoljan, na zelene su površine počeli vozila parkirati i stanari obiteljskih kuća i dvorišnih stanova iz Ilirske i Paradžikove ulice koji valjda na svojim kućnim prilazima nemaju dovoljno mjesta za sve automobile.
PREDNOST KRAPINSKOM
Naime, iako još uvijek nema službenih potvrda iz gradske uprave, navodno je projekt uređenja Vijenca Josipa Kozarca kategoriziran kao prevelika investicija te se od njegove realizacije odustalo. Naime, prednost ima u sljedećoj godini uređenje Kapinskog naselja u kojemu građani, kao i stanovnici Vijenca Josipa Kozarca, imaju identične probleme, a tamošnja je infrastruktura u još gorem stanju.
Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike