Kultura
ŽIVOT GLAGOLJICE NA EKONOMSKOM FAKULTETU U OSIJEKU

Autorsko vođenje Aulom glagoljice
Objavljeno 11. studenog, 2018.
Knjižnica Ekonomskog fakultet u Osijeku bit će (u ponedjeljak, 12. studenoga, u 13 sati), polazišno mjesto za autorsko vođenje glagoljskim muralima trajno postavljenim upravo u ovoj ustanovi. U povodu Mjeseca hrvatske knjige koji je ove godine u znaku glagoljice, Knjižnica EFOS-a i njezina voditeljica Jasminka Mihaljević postavljaju izložbu Život glagoljice na EFOS-u, slijedeći srednjovjekovnu tradiciju u čijem je ozračju glagoljica i potekla. Pritom je važno naglasiti kako je prostor Ekonomskog fakulteta u Osijeku, nakon Katedrale u Zagrebu, drugi po veličini zatvoreni prostor u Hrvatskoj oslikan glagoljicom.
Polazišno mjesto izložbe je knjižnica u kojoj je prikazan pregled književnih tekstova osječke književnice i profesorice Jasne Horvat. Istaknuto mjesto u ovom pregledu zauzima roman Az (2009.), za koji je autorica primila nagradu Josip Juraj Strossmayer (HAZU, 2011.). Uz taj, izloženi su i drugi romani i književni tekstovi Jasne Horvat nadahnuti glagoljicom: Alikvot (2014), Antiatlas (2014), Vilijun (2016.), Atanor (2017.), Ars Andizetum (2018.) te QR kodovi koji posjetiteljima izložbe daju priliku pregledati postojeće multimedijske zapise o životu glagoljice na EFOS-u.
Godine 2015. Ekonomski fakultet u Osijeku postao je javnom obrazovnom ustanovom koja poučava svojim unutrašnjim prostorima – Aulom glagoljice i Aulom znanosti – već i samim boravljenjem u navedenim interijerima. Autorice su idejnih rješenja glagoljskih murala Jasna Horvat i Josipa Mijoč, a u proteklom se razdoblju potvrdilo da je glagoljica ostvarila svoje oživotvorenje na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, u što će se moći dodatno uvjeriti svi koji se odluče za autorsko vođenje. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike