Mozaik
U ORGANIZACIJI HSKPD-A “SELJAČKA SLOGA”

Revija šokačkih narodnih nošnji "40 plus" u Nuštru
Objavljeno 12. studenog, 2018.
Nastupili su: KUD "Lipa" Semeljci, ŽPS "Vranovke" i MPS KUD-a Luka Ilić Oriovčanin iz Oriovca

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Kata Kadić iz Gundinaca najbolje je predstavljena snaša, Mato Gradištanac iz Koritne najbolje je predstavljen baća, a Nevenka Kuna i Eva Janeš iz Slavonskog Broda najbolje su predstavljen par, epilog je druge održane Revije šokačkih narodnih nošnji za drugu i treću životnu dob ‘‘40 plus” u Domu kulture u Nuštru.


U kategoriji snaša natjecale su se: Iva Spajić (Vrbanja, 61), Janja Balić (Bošnjaci, 55), Kata Kadić (Gundinci, 80), Marina Duvnjak (Đakovo, nošnja Trnjani, 54), Marjana Petrak (Oriovac, 44), Marta Živković (Oriovac, 41), Silvana Kramarić (Habjanovci, 52), Silvija Trbara (Đakovo, nošnja iz Gornje Bebrine, 45), Staža Garvanović (Semeljci, 55), Vesna Šuvić-Šabanova (Otok, 53), Željka Tokić (Vrpolje, nošnja iz Novi Perkovaca, 52).
Najbolje predstavljena snaša je Kata Kadić (Gundinci, 80), drugo mjesto osvojila je Staža Garvanović (Semeljci, 55), treća je bila Željka Tokić (Vrpolje, nošnja iz Novi Perkovaca, 52), a pohvale su dobile: Marjana Petrak (Oriovac, 44), Silvana Kramarić (Habjanovci, 52), Silvija Trbara (Đakovo, nošnja iz Gornje Bebrine, 45), Vesna Šuvić-Šabanova (Otok, 53).
Kata Kadić iz Gundinaca imala je na glavi mrko plavu štofanu maramu delinku, nosila je na sebi mali oplećak ukrašen sastavom i čipkom, mrko plavu sometnu suknju, plavu poldelinsku kecelju, podsuknja je bila dvoja skitita krila i ukrašena raspljetom i malom čipkom, zelene guličane čorape, crne počne i na vratu je bila polutina čipčana plavim koncem. Rekvizit kojim se koristila na predstavljanju bio je kufer pun odjevnih predmeta.
U kategoriji baća natjecali su se: Marko Bošković (Semeljci, 67), Mato Gradištanac (Koritna, 46), Tomica Ergotić (Velika Kopanica, 40). Najbolje predstavljen baća je Mato Gradištanac (Koritna, 46), Marko Bošković (Semeljci, 67), Tomica Ergotić (Velika Kopanica, 40).
Mato Gradištanac iz Koritne na glavi je nosio šubaru, košulja je bila rubina čakšire radita od debljeg beza s malo skala, prsa bilim vulom vežena i katorita, isto i obašve, rukavi od polu i po. Nosio je na sebi hlače granom čakšire, majstorski rad ukrasnim gajtanom i šarenim koncima podašite. Na sebi je imao frosluk na grane, majstorski rad šarenim koncima. Osim toga imao je uske gaće na svitnjak, sa strana su bila puceta. Na nogama je nosio fusekle s gulicama na šljive od prave vune i šivane sandale. Od ostalih dijelova imao je pršnjak cifrani i bekeš (vrst kaputa). Spremio se u Gorjane sa ženom na god (Tri kralja) kod baj Stanka.
Ove godine smo prvi put imali kategoriju parovi, a natjecali su se: Dragutin Bunić (63) i Josip Voćanec (49) iz Cerića, Jasna Mišković (42) i Željko Babić (43) iz Županje, Nevenka Kuna (60) i Eva Janeš (67) iz Slavonskog Broda (nošnja iz Gornje Bebrine), Sunčica Kaurić (50) i Vlado Lakušić (46) iz Slavonskog Broda (nošnja Brodski Varoš i Gornja Bebrina), te Zlata Buzo (49) i Damir Buzo (53) iz Oriovca.
Prvo mjesto osvojio je par Nevenka Kuna (60) i Eva Janeš (67) iz Slavonskog Broda (nošnja iz Gornje Bebrine), drugo mjesto osvojili su Sunčica Kaurić (50) i Vlado Lakušić (46) iz Slavonskog Broda (nošnja Brodski Varoš i Gornja Bebrina), dok je treće mjesto pripalo paru Jasna Mišković (42) i Željko Babić (43) iz Županje.
Nevenka Kuna i Eva Janeš na glavi su imale crveni ćutuk i tkanu maramu ciganjku, nosile su na sebi spljetani oplećak od domaćeg tkanja, rubinu spljetenu u redove, pod njima eklovanje. Nosile su na sebi pregaču fertun glotani-molovani, pojas je bio mrka tkanica, prsluk bez rukava mrki kožuv cifrani zelenom kožom, podsuknja su bila krilca od domaćeg tkanja, čarape na stupove, obuća skapčani opanci. Nakit je bio komoš s gojspinom medaljicom, dok su kao dodatak imale mrku vatrolomku. Dvije jetrve išle su okopavat svekrvin grob.
U kulturno-umjetničkom programu nastupili su: KUD ‘‘Lipa‘‘ Semeljci, Ženska pjevačka skupina ‘‘Vranovke‘‘ Bukovlje-Vranovci i Muška pjevačka skupina KUD-a Luka Ilić Oriovčanin iz Oriovca.
Organizator manifestacije bilo je Hrvatsko seljačko kulturno prosvjetno društvo “Seljačka sloga” Nuštar, pod pokroviteljstvom Općine Nuštar, Vukovarsko-srijemske županije te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Mario Kokaj
nagrađeno
11 snaša, tri baće i pet parova
PROSUDBENO POVJERENSTVO
Prosudbeno povjerenstvo: mr.sc. Ljubica Gligorević (muzejska savjetnica, Vinkovci), Marija Gačić (etnolog, Đakovo), Josip Forjan (Kulturni centar Travno Zagreb), i Bojana Poljaković Popović (Posudionica i radionica narodnih nošnji, Zagreb)
Možda ste propustili...

ISKUSNI REDATELJ ZNANSTVENE FANTASTIKE

Drew Goddard priprema posve novi film “Matrix”

HRT ORGANIZIRA FLASH MOB U PET HRVATSKIH GRADOVA NA “RIM TIM TAGI DIM”

Plesat će se i na osječkom mostu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

77. FILMSKI FESTIVAL U CANNESU

Otkriven program i 19 filmskih naslova u utrci za Zlatnu palmu

2

UOČI 71. ZAGREBAČKOG FESTIVALA

Mia i Doris predstavile
spot za “Uzalud ti sve”

3

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre
najbolji je način da čuvamo
svoju folklornu tradiciju