Zdravlje
LJEKOVITA BILJKA

Maćuhica liječi artritis, bolesti kože, glavobolju, herpes...
Objavljeno 12. studenog, 2018.
Najpoznatija je primjena maćuhice kao lijeka u narodu za liječenje grčeva kod djece, respiratornih organa

Maćuhica pripada obitelji ljubica, a ljekarnički joj je naziv Herba violae tricoloris. Ta je biljka prirodni antiinflamatorik, antiasmatik, antispazmodik, adjuvans, antiseptik, diuretik, dermetik, dijaforetik, ekspektorant, homeopatik, kardik i laksativ.

Iz povijesti je poznato da u narodu slovi kao moćni lijek za liječenje bolesti djece. Maćuhica je omiljena vrtna, balkonska ili kućna biljka koja plijeni pozornost svojim raznobojnim laticama, a poznata je i po svojoj tradicionalnoj upotrebi u pučkoj medicini. Maćuhica djeluje trostruko, pojačava izlučivanje vode te je kao diuretično i dijaforetično biljno sredstvo upotrebljavamo za jače mokrenje i znojenje te kao laksativno biljno sredstvo za pražnjenje crijeva. Najpoznatija je primjena maćuhice kao lijeka u narodu za liječenje grčeva kod djece, respiratornih organa i dišnih puteva (astme, bronhitisa, kašlja hripavca, suhog kašlja, plućnih infekcija, bronhitisa, upalnih stanja...), epilepsije, bolesti mjehura i bubrega (cistitisa, infekcija, slabog mokrenja, raznih komplikacija s mokrenjem), bolesti jetre i žuči, i to posebice kod žutice, reumatizma, gihta i to posebice na nervnoj osnovi, bolesti krvi, posebice za čišćenje (rado se pije kao proljetni čaj), bolesti krvnih žila, i to kod ateroskleroze, bolesti kože (akni, osipa, psorijaze, seboreje, lišajeva, ekcema, krasta, čireva, nečistoća na koži, dječjih krasta, masne kože, žvala, za ispiranje površinskih rana ili ozljeda upotrebljava se mast ili čaj za ispiranje...), zaraznih bolesti poput sifilisa, poremećaja rada metabolizma.

Korijen se upotrebljava za izazivanje povraćanja, dakle kao emetik. Zapadna pučka medicina upotrebljava maćuhicu kao adjuvens, antiasmatik, antispazmodik, antiinflamatorik, antibakterik, antidijaroik, dermetik, diuretik, emetik, ekspektorant i laksativ; za liječenje ateroskleroze, artritisa, akni, bronhitisa, bolesti dišnih puteva, bolesti kože, bolesti mjehura, za čišćenje krvi, liječenje ekcema, impentiga, iscrpljenosti, glavobolje, gihta, grčeva, herpesa, komplikacija s kožom, kancerogene lezije, katara mjehura, jakog i suhog kašlja, metabolizma (koji stimulira), nesanice kod djece, osipa, psorijaze, reume, raznih rana, respiratornog katara, reumatskih bolova, sifilisa, slabog mjehura, srčanih tegoba, škrofula, žutice, živaca, kao i za čišćenje kože - ispiranje... Upotrebljava se i u homeopatiji za liječenje kožnih, respiratornih i mokraćnih tegoba. J.Kn.

Maćuhica
Ljekovita biljka
Za slatke delicije, juhe, salate...
U kulinarstvu se cvjetovi maćuhice rado upotrebljavaju za ukrašavanje raznih slatkih delicija i miješanih salata. Listovi i mladi pupovi cvjetova ukusna su sirova hrana, a mogu se upotrebljavati i za pripremu juha.
Kućna biljna ljekarna
ČAJ

(za spomenute bolesti)

čajna žličica suhe usitnjene biljke, 2 dl vode

l PRIPREMA: Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo.

l UPOTREBA: Uzimamo 2-3 šalice čaja dnevno.



TINKTURA

200 grama svježe biljke, litra 60-postotnog alkohola

l PRIPREMA: Usitnjenu biljku močimo 30 dana u alkoholu i procijedimo.

l UPOTREBA: Uzimamo tri puta dnevno 10-15 kapi uz čaj, vodu ili sok.



MAST

Možemo ju napraviti tako da suhu biljku usitnimo u prah koji pomiješamo sa svinjskom mašću u omjeru 1: 2 (jedan dio praha dva dijela masti) ili s medom za razne kraste.
Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa