Regija
GASTROIZLET U PROŠLOST

Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine
Objavljeno 10. studenog, 2018.
Na trpezi iz srednjeg vijeka našla su se jela od divljači, goveđa rolada, pečeno prase i perad, kruh, pogače...

Jela od divljači - jelena, vepra, fazana, goveđa rolada, pečeno prase i perad, zobena, prosena kaša, kruh, pogače, voće... - upotpunili su jučer Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine, postavljen u predvorju Srednje sturkovne škole Antuna Horvata, a koji je priređen i prezentiran u suradnji te škole i Turističke zajednice grada Đakova.

Kako bi gastroizlet u prošlost bio što autentičniji, u pozadini stola našla se replika Gorjanske bitke iz 1386. godine, jela su poslužena u glinenom i drvenom posuđu karakterističnom za srednji vijek, a posluživali su ih učenici odjeveni u živopisnu odjeću iz tog vremena. Prvi je to Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine kojim Turistička zajednica grada želi dodatno obogatiti turističku ponudu Đakova i okolice, a pri čemu su se ‘horvatovci‘ i ovaj put odlično snašli, angažiravši učenike brojnih struka - od drvne do kuhara, odnosno sve aktive.

- Ovo je svojevrsna pretpremijera ovoga projekta. Rekonstrukcija je to onoga što su ljudi u srednjem vijeku jeli - rekao je Mirko Ćurić, ravnatelj SSŠ-a "Antuna Horvata", a koja se i prije istaknula u kreativnosti izradom Haibelovih pralina. Već pri prvom pogledu jasno je da je neizostavni dio srednjovjekovne trpeze bilo meso koje je davalo snagu za bitke i ratove. Važno mjesto imao je i kruh, žitarice uopće, od kojih su se kuhale i zasitne kaše. Do mesa se, kako se čulo jučer, dolazilo u lovu koji je u ono doba bila privilegij bogatih.

- Projekt Srednjovjekovnog stola prijavili smo u veljači ove godine, a vrijedan je 14.000 kuna, od čega je Hrvatska turistička zajednica izdvojila 10.000 kuna, a preostali iznos Grad - rekla je direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek. Tijekom prezentacije emitirana je i videoporuka našeg proslavljenog tenisača Marina Ćilića čija je zaklada upravo jučer darovala ‘horvatovce‘ koje je u povodu toga posjetila njena direktorica Nevena Mrkonjić, a na donaciji ponosno zahvalio ravnatelj Ćurić. Đakovčanima je čestitao i gradonačelnik Kiseljaka Mladen Ramljak, kao i predstavnici prijateljskih škola - SSŠ Fojnica iz Kiseljaka i SSŠ Crvenka. Uz srednjovjekovni stol ‘horvatovci‘ su se, uz prigodan dar oprostili od Franje Čička, višeg savjetnika iz Agencije za odgoj i obrazovanje, kojem je jučer bio zadnji radni dan.

Suzana Župan
Donacija Zaklade Marina Čilića
“Antun Horvat” prva je hrvatska škola kojoj je Zaklada Marina Čilića donirala 50.000 kn vrijednu opremu za kabinet fizike, povijesti i geografije. U odabiru škole za to posredovao je viši savjetnik Franjo Čičak, rekavši da se to događalo uoči Davis cupa u Osijeku, kada je Čilić izrazio želju da donira jednu školu u Slavoniji. Direktorica Zaklade Mrkonjić rekla je da su bili u potrazi za školom jer vjeruje u svoje učenike i što, i uz slabiju infrstrukturu, postiže sjajne rezultate te da su se oduševili viđenim u Horvatu.
Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike