Regija
DAN VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Nagrada za životno djelo pripala Antunu Turdi
Objavljeno 10. studenog, 2018.

ILOK - Dan Vukovarsko-srijemske županije obilježava se 11. studenoga, na blagdan sv. Martina, njezina zaštitnika, a ove godine svečanost je održana na Ladanjskom imanju Principovac, u Iloku, u nazočnosti predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te mnogih drugih uzvanika.- Posebno mi je drago bilo pogledati film o projektima Vukovarsko-srijemske županije, no ono što me veseli to je naglasak na razvoj koji se ponavljao u svim točkama koje su navedene. Županove riječi da se razvoj mora temeljiti na inovacijama i na proizvodima dodane vrijednosti, srž su napretka hrvatskog gospodarstva općenito. Hrvatska je demografskom depopulacijom izgubila zadnjih godina najmanje dvadeset puta više ljudi nego u Domovinskom ratu. Vjerujem u hrvatsko zajedništvo, osobitu nadu i vjeru polažem u mlade, njihov zanos i samopouzadnje pokretačka su snaga promjena. Mladi, ne dajte se zavarati obećanjem o lakšim riješenjima, pogotovo ne negdje drugdje, ali i obeshrabriti poteškoćama - rekla je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Dan Vukovarsko-srijemske županije čestitala je saborska zastupnica Marijana Balić, a predsjednika Vlade ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac koja je poručila kako više nema vremena za žaljenje i tugovanje zbog propuštenih prilika u gospodarskom oporavku Hrvatske.- Mi ćemo do veljače 2019. poslati Europskoj komisiji izmjenu za koju očekujemo da će 2023. dati veliku perspektivu ovome kraju - kazala je Žalac, rekavši kako je do sada u projektu Slavonija, Baranja i Srijem samo za Vukovarsko-srijemsku županiju ugovoreno projekata u vrijednosti 2,3 milijarde kuna.

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić istaknuo je kako nije zadovoljan s iseljavanjem, no zadovoljan je brojnim aktivnostima koje su provedene u Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednih godinu dana, a koje će dovesti do poboljšanja.- Usvojili smo strategiju razvoja Vukovarsko-srijemske županije, ona je realna u svim sektorima i to su pravci u kojima moramo ići - rekao je Božo Galić.Nagradu za životno djelo dobio je Antun Turda, dok su županijske nagrade dobili Drago Žagar, Grad-Export Vinkovci, Pekarsko-trgovačko-ugostiteljski obrt Stjepanović Vukovar, i Ivan Ćosić Bukvin. Odlukom povjerenstva Povelje Vukovarsko-srijemske županije dobili su Antun Ivanković, Ivan Petrinović, Vlasta Vučevac, Jura (Juko) Strinić, Lovačka udruga Vepar Strošinci, Matica umirovljenika Vukovarsko-srijemske županije, tvrtka Dilj Vinkovci i DVD Nuštar.

Mario Kokaj
Ugovoreno je projekata u vrijednosti 2,3 milijarde kuna za Vukovarsko-srijemsku županiju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike