Osijek
GRAD VRATIO UKOPU NA KORIŠTENJE 18 GROBNIH MJESTA

Nasljednici molili za povrat imovine (koje su se odrekli)
Objavljeno 9. studenog, 2018.

Iako je prvotno rekao da mu naslijeđena imovina ne treba, mladi Osječanin koji je u to vrijeme živio u inozemstvu, ubrzo se predomislio shvativši da je predmet nasljeđivanja grobno mjesto. Odmah se obratio Ukopu, a doznavši da Grad Osijek ima pravo korištenja na temelju rješenja o nasljeđivanju, a slijedom njegova odricanja zatražio je povrat imovine. Ovo je samo jedan od ukupno 18 slučajeva tzv. ošasne imovine, za koju je Grad Osijek na temelju upita stranaka prenio pravo korištenja na tvrtku Ukop. Riječ je o grobnim mjestima i grobnicama, a koja prelazi u vlasništvo Grada ako se nasljednici odreknu ili su nepoznati, odnosno imaju određenih dugovanja.

- Taj dečko se predomislio, iako je prvotno odustao od naslijeđene imovine. Vjerojatno nije razmišljao o tome da se u nasljedstvu odriče i grobnoga mjesta i da grobno mjesto njegovih najmilijih neće biti u njegovu vlasništvu, pa se, nakon što je shvatio o čemu je riječ, ipak obratio Ukopu i potom nama u Gradu Osijeku. Mislim da je taj dečko bio na brodu i nije bio tu kad su mu roditelji preminuli, pa je to možda bio i razlog više što je najprije odlučio da će se odreći imovine. Iako se prvotno odrekao nasljedstva, naknadno ga je zatražio, a osim toga grobnog mjesta Ukopu smo prenijeli pravo korištenja za još 17 grobova - pojašnjava Sandra Važić iz Upravnog odjela za imovinu Grada Osijeka, dodajući da su različiti razlozi zbog kojih se netko odriče, a potom traži nasljedstvo natrag. Inače, ako se odreknu imovine, nasljednici su oslobođeni dugova, a oni koji nasljedstvo dobiju natrag, ne dobivaju ga besplatno. Grad nije podmirivao nenaplaćenu grobnu naknadu, nego je za naslijeđene grobnice počeo plaćati naknadu s danom kad je stekao pravo na korištenje.Svih 18 grobova sada je predano Ukopu, odakle od direktora Hrvoja Ostričkog doznajemo da su na sva ta grobna mjesta postavljene naljepnice da se korisnici mogu javiti te da se regulira status, odnosno da podmire dugovanja i ponovno zakupe grobno mjesto te da imaju pravo korištenja. M. Mihelić

Najviše grobnih mjesta na Aninom groblju
Najviše tzv. ošasnih grobnih mjesta, odnosno onih kojih je nedavno korisnik bio Grad Osijek, a sad je predano Ukopu, nalazi se na groblju Svete Ane. Takvih je grobnih mjesta devet, a po jedno grobno mjesto nalazi se na Retfalačkom groblju i Donjogradskom. Dva su grobna mjesta na groblju Novi grad, dok je ukupno pet grobnih mjesta koja su vraćena Ukopu na Centralnom groblju. Svih 18 grobnih mjesta korisnici su dobili naslijeđivanjem, a među njima nisu sva grobna mjesta iste veličine. Neki su jednostruke, neki dvostruke grobnice i dr.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike