Osijek
JESEN U KUPAĆIM GAĆAMA

Drava je ugodna za kupanjac i kad je samo 10 stupnjeva C
Objavljeno 10. studenog, 2018.
Koža diše drukčije i krvotok bolje radi, tako da je Drava veliki benefit za naše zdravlje

Dok za većinu građana sezonja kupanja u Dravi završava izmakom kolovoza ili najkasnije početkom rujna, mala skupina osječkih kupača ne odustaje od uživanja u čarima Kopike ni u kasnojesenskim mjesecima.


Iako je jučer temperatura Drave iznosila samo 10 Celzijevih stupnjeva, dok je temperatura zraka bila neznatno viša, to nije spriječilo umirovljenike Jakšu Vitovskog, Slavka Pintara, Vladu Martinića i Miroslava Grbića u obavljanju njihove svakodnevne rutine - kupanju na popularnoj Kopiki.
Dok ih je sa sigurne distance promatrala pekinezerica Nina, četvorka se brčkala u Dravi kao da je sredina srpnja.
"Napiši da Tuljan može u mirovinu", dobacio je Miro, aludirajući na legendarnog osječkog kupača koji godinama Silvestrovo obilježava skokom u ledenu Zimsku luku.
I doista, sudeći prema dobroj formi i toleranciji na hladnoću ovog veselog društva, gospodin Tuljan ne mora brinuti tko će ga naslijediti jednom kada se umirovi.
Upitali smo ih: - Dečki, gdje je granica, kada kupaće gaće spremate u ormar?
- Za Miru, Jakšu i mene - nikada, ovdje smo i u zimu. U cijelom smo listopadu, pa sve do danas propustili kupanjac samo jedan dan - ponosan je na tu činjenicu Slavko.
Ističu kako im je najdraže razdoblje za kupanje u rujnu i listopadu, kada na Kopiki nema gužve, a sunce ne peče kao u ljetnim mjesecima. Kupanje u hladnoj Dravi prakticiraju oko dvije godine.
- Mene je "navukao" jedan kolega. Bio je ožujak 2016. godine, a vrijeme slično kao danas, bili smo na Kopiki. Odjednom, on se skida u kupaće i kreće prema vodi. Kažem mu: "Dalibore, je l‘ ti mene zezaš?". I ja za njim... Taj sam prvi put osjetio nelagodu, ali sada nemam nikakvih problema. Pokazalo se da hladna Drava dobro utječe na nas, koža diše drukčije i krvotok bolje radi, tako da je Drava veliki benefit za naše zdravlje - poručuje Vlado.
Ivan Alilović
OKUPLJAJU SE I NA ZIMSKOM PICIGINU
Ovo veselo i odvažno društvance nije usamljeno u svojim plivačkim aktivnostima. Ima ih desetak, a kolegijalna nas je četvorka zamolila da ih sve spomenemo.

- Obvezno napišite da pozdravljamo našeg "predsjednika", gospodina Dalibora Franka koji nas je na neki način sve "navukao" na zimsko kupanje. Tu su još gospođe Slavica i Marija, profesor Zvonko Beissmann, koji nas potiče na kupanje, Igor Prpić, Zdravko Kovačević i Bole Jakovčević koji u božićno vrijeme na Kopiki organizira picigin. Svake godine na kraju sezone cijelo društvo se okupi na čobancu kod gospođe Marije - poručio je gospodin Miro.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike