Osijek
ZA MJESEC DANA IZBORI ZA GRADSKE ČETVRTI

HDZ ide samostalno na izbore, SDP s partnerima
Objavljeno 10. studenog, 2018.
Grad je za “komunalne” izbore osigurao čak pola milijuna kuna

Sredinom listopada na sjednici Gradskog vijeća potvrđeno je kako će ovogodišnji lokalni izbori za članove vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora biti 9. prosinca. Rok za predaju lista je 20. studenoga, a nova imena vijećnika birat će se u osam mjesnih odbora i sedam gradskih četvrti.


Grad je za te, kolokovijalno zvane, komunalne izbore osigurao čak pola milijuna kuna. Svaka lista mora imati sedam imena na listama za mjesne odbore odnosno 11 imena na onima za gradske četvrti. Iako je prije četiri godine pobjedu odnio HDSSB, u ovom trenutku najviše predsjednika na čelu četvrti i mjesnih odbora ima HDZ, i to zato što je s raspadom HDSSB-a dio članstva prešao u HDZ. Stoga HDZ na ove izbore, kako nam potvrđuju, prvi put izlazi sam, bez ikakvih koalicija, a bit će to i prvi izbori mladom Ivanu Radiću, koji je upravo u prosincu prošle godine preuzeo funkciju predsjednika osječkog HDZ-a. Iako je ovo prvi test njegova rada, Radić je vrlo optimističan i kaže kako je siguran u HDZ-ovu pobjedu. "Mi prije četiri godine na razini grada nismo odnijeli pobjedu, tada je najveći broj članova vijeća imao HDSSB. No prvi put izlazimo samostalno na izbore i imamo liste za 14 od 15 gradskih četvrti i mjesnih odbora. Jedini mjesni odbor za koji nećemo imati listu je Klisa. Ovaj put se nadamo pobjedi jer idemo i s nekim novim imenima i svježom krvi, ali i dokazanim pobjednicima. Jedno od novih imena je, primjerice, nositelj liste za GČ Gornji grad, a riječ je o doc. dr. sc. Domagoju Drenjančeviću. Naravno, ni ovaj put ne idemo u kampanju i izbore rušilački, nego s inicijativama, a već smo krenuli u obilazak terena", kaže Radić.
I Borisu Piližoti će ovo također biti prvi izbori kao predsjedniku osječkog SDP-a. On kaže kako sa svojim kandidatima idu u svim izbornim jedinicama, a na izbore će izići s koalicijskim partnerima, koje za sada ne želi otkrivati. "Još uštimavamo liste i krajem sljedećeg tjedna planiramo konferenciju za novinare na kojoj ćemo sve obznaniti javnosti, a nakon predaje lista predstavit ćemo svoje kandidate", rekao nam je Piližota. Neslužbeno doznajemo kako će SDP na izbore najvjerojatnije izići u koaliciji s HSS-om. Predsjednik Gradskog vijeća, inače mostovac Željko Požega, kaže kako Most ne ide sa svojim listama na ove izbore, ali će podržati neke neovisne liste. - Mi smo i nastali kao neovisna lista i tamo gdje prepoznamo svoje ideje, mi ćemo dati podršku - komentirao je Požega.
Sva imena kandidata i sve liste koje kreću u utrku bit će poznati nakon 20. studenoga, i to na već postavljenoj web-stranici http://izbori.osijek.hr/izbori_2018.
Nefreteta Z. Eberhard
IZBORI S NISKOM IZLAZNOSTI BIRAČA
HNS u ovom trenutku ima predsjednika Gradskog vijeća Jug 2, a kako neslužbeno doznajemo na ove bi izbori mogao samostalno ili u koaliciji s umirovljenicima. No da su ove izbore shvatili prilično ozbiljno, dokazuje intenziviranje njihovih javnih akcija u cijelom gradu. Dragan Vulin nakon izlaska iz HDSSB-a djeluje kao neovisni vijećnik, a trenutačno, iako obnaša funkciju predsjednika Skupštine Osječko-baranjske županije i vijećnika u Gradskom vijeću Osijeka, kaže kako nema plan izlaziti na izbore za gradske četvrti s bilo kakvom listom. Recimo kako je zapravo riječ o izborima koji uvijek imaju vrlo nizak postotak izlaska birača, a prednost pred stranačkom politikom većinom imaju imena koja su se dokazala u svojoj zajednici kao “heroji ulice”, odnosno oni koji će se izboriti za novu rasvjetu, nogostup ili dječje igralište. Upravo takvom se na prošlim izborima pokazala Kandidacijska lista Zorana Batnožića u GČ Tvrđa, koja je pomela mnogo jače stranke. Predsjednik Vijeća te četvrti kaže kako će i na ove izbore izići s istom nezavisnom listom, a koju čine ljudi koji već 50-ak godina žive u tom naselju i za njega se brinu kao za svoje dvorište.
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike