Svijet
POLICIJA INTERVENIRALA BLIZU GRANICE S HRVATSKOM

U Bihaću blokiran vlak, a migranti vraćeni u Sarajevo
Objavljeno 10. studenog, 2018.

Migranti, njih 146, napustili su vlak na željezničkoj stanici u Bihaću i uz veliko policijsko osiguranje prešli u autobuse koji će ih prevesti do Sarajeva, prenose BiH mediji situaciju s migrantima koja se dogodila u susjedstvu.

Policija iz Unsko-sanske županije u četvrtak navečer zaustavila je vlak s oko 146 migranata koji su stigli u Bihać te ga više od 12 sati drži blokiranim jer se tamošnje vlasti protive smještaju migranata u toj županiji i traže njihov povratak u Sarajevo, dok su iz Željeznica Federacije BiH upozorili da je njihov vlak "nezakonito zarobljen" u Bihaću.Kako je za medije potvrdila glasnogovornica policije Unsko-sanske županije, vlak s migrantima bio je blokiran na željezničkoj postaji u Bihaću. "Sedam migranata je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) prebacila u prihvatne centre u Bihaću s obzirom na to da se radi o ranjivim kategorijama, odnosno o ženama i djeci", rekla je glasnogovornica MUP-a Snežana Galić.Prema njezinim riječima, vlak nema dopuštenje vlasti za iskrcavanje te se vode pregovori za vraćanje migranata u Sarajevo. Problem je nastupio jer migranti nemaju dovoljno novca za povratne karte. Iz Željeznica Federacije BiH u petak su priopćili kako je njihov vlak u Bihaću "nezakonito zarobio" MUP Unsko-sanske županije. Upozorili su kako je policija uz migrante onemogućila i drugim putnicima s uredno kupljenim kartama da nesmetano putuju na relaciji Bihać - Sarajevo. Najavili su podizanje tužbe za naknadu štete od Vlade Unsko-sanske županije te prijave protiv ministra unutarnjih poslova i ravnatelja tamošnje županijske policije. Vlasti iz Unsko-sanske županije, koje su suočene s najvećim priljevom migranata koji preko ilegalnih prijelaza pokušavaju ući u Hrvatsku i dalje nastaviti prema zemljama Europske unije, prošloga mjeseca donijele su odluku o onemogućavanju ulaska migranata u tu županiju. Oni, prema medijskim navodima, svejedno dolaze na to područje u nadi da će nastaviti svoj put.U Željeznicama FBiH smatraju da je došlo "do nezakonitog zarobljavanja vlaka i do nasilne blokade željezničkog prometa." Stoga su Željeznice FBiH najavile podnošenje tužbe protiv Vlade Unsko-sanskog kantona i prijave protiv dužnosnika MUP-a.V.T./H
Nije prvi put
Slična situcija dogodila se i 24. listopada kada za 90 migranata koji su doputovali iz Sarajeva u Bihać nije dopušteno iskrcavanje iz vlaka. Oni su tada, isto tako autobusima, vraćeni u Sarajevo.
Možda ste propustili...

OSUMNJIČENI GLAVNI POMOĆNICI PRINCA MOHAMMEDA BIN SALMANA

Saudija ne želi izručiti ubojice

NATO ĆE RAZMOTRITI RAZINU ANGAŽMANA NA KOSOVU

Skupština Kosova usvojila zakone vezane uz formiranje Vojske Kosova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSVJED U BEOGRADU

Poruka Vučiću: "Stop krvavim košuljama"

2

PAPINA POTPORA MARAKEŠKOM SPORAZUMU

Prema migrantima treba biti suosjećajan

3

NA ULICAMA BUDIMPEŠTE

Prosvjed protiv Orbanovog režima