Sport
GRADSKI PRORAČUN

Sljedeće godine dva milijuna kuna više osječkom sportu
Objavljeno 9. studenog, 2018.
Predloženi iznos bit će tek sada na razini od prije deset godina

U narednih desetak dana pred članovima Gradskog vijeća Grada Osijeka naći će se tema izglasavanja gradskog proračuna, a u njemu i Prijedlog programa javnih potreba u sportu na području grada Osijeka za 2019. godinu. Izradila ga je Zajednica športskih udruga grada Osijeka u suradnji s gradskim Odjelom za sport, a prema njemu bi se, ako se usvoji, sljedeće godine izdvojila veća sredstva u odnosu na tekuću godinu.

Prema tom prijedlogu kojeg je izglasala Skupština zajednice, za sport bi se sljedeće godine iz gradskog proračuna izdvojilo više od 38 milijuna kuna (38.366.000), što je 1,9 milijuna kuna više nego u 2018. godini. Time bi se nastavio trend rasta iz posljednjih godina kada se svaki put malo-pomalo podizao iznos. No, ovo će biti tek sada povratak na iznos koji je bio izdvajan prije deset godina, nakon čega je uslijedila recesija koju je itekako osjetio i sport. Kao i prijašnjih godina, i sada će se sredstva dijeliti na Programski sadržaj "A" i "B". Za prvi je izravno zadužen ZŠUGO te sadrži sedam programskih područja, dok se o Programu "B" izravno bavi Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Osijeka s Odsjekom za sport, a čine ga dva područja. Najveći dio iznosa predviđenog povećanja (1,86 milijuna kuna) namijenjen je Programskom području "A" kojemu bi tako pripalo gotovo 18 milijuna kuna (17.997.000). Tu pripadaju poticanje i promicanje sporta, sport djece, mladeži i studenata, sustav sportskih priprema i natjecanja, djelovanje sportskih udruga, odnosno klubova, sportska rekreacija i sportske aktivnosti osoba s invaliditetom, Zajednica športskih udruga i sportski savezi. Za Programsko područje "B" izdvojilo bi se 20 milijuna i 369 tisuća kuna, a taj je novac uglavnom namijenjen gospodarenju, korištenju, gradnji i opremanju sportskih građevina u vlasništvu Grada Osijeka. Osim toga, dio se troši i za zajedničke programe u koje pripadaju aktivnosti Grada Osijeka u sportu, posebni programi te znanstveni i razvojni projekti u funkciji sporta. S obzirom na to da je prijedlog proračunskih izdvajanja usklađivan u suradnji s gradskim Odjelom za sport, na sjednici Gradskog vijeća očekuje se njegovo usvajanje uz eventualne, prije negoli se prijedlog nađe na stolu vijećnika, manje preinake. Budući da je predviđena projekcija gradskog proračuna za sljedeću godinu gotovo 600 milijuna kuna, to znači da bi usvajanjem ovog prijedloga sportu pripalo više od šest posto.Točan iznos podjele sredstava po klubovima bit će poznat posljednjeg tjedna ove godine, nakon što Skupština ZŠUGO-a donese plan realizacije. Prethodno će svi klubovi i savezi imati mjesec dana za prijavu, nakon čega će uslijediti vrednovanje njihovih rezultata i programa u skladu s postojećim pravilnicima, a potom i tjedan dana u kojem će se moći uputiti žalba na odluku.
Goran Roguljić
Što pripada u Programski sadržaj “A”
Najveći dio iznosa od gotovo 18 milijuna kuna iz Programskog sadržaja “A” za 2019. godinu predviđen je djelovanju sportskih udruga, odnosno klubova. Njima je namijenjeno 6,45 milijuna kuna od čega će najveći dio (5,7 milijuna) otpasti na klubove nositelje kvalitete I., II. i III. razreda. Gotovo pet milijuna kuna (4,915 milijuna) izdvojilo bi se za sustav sportskih priprema i natjecanja, od čega najviše za prijevoz za klubove i saveze (dva milijuna) te stručne kadrove i stručni rad u sportu (1,785 milijuna). Zajednici športskih udruga pripalo bi 2.140.000 kn, dok bi se za poticanje i promicanje sporta osiguralo gotovo 1,9 milijuna kuna (1.886.000). Između ostaloga, u potonje pripadaju i sportske stipendije te naknade za vrhunske sportaše, kao i sredstva za domaćinstva velikih sportskih priredbi. Za sportske saveze namijenjeno je 1.341.000 kn, za sportske aktivnosti djece, mladeži i studenata 675.000, a za sportsku rekreaciju i sportske aktivnosti osoba s invaliditetom 590.000 kuna.
Možda ste propustili...

SENIORSKO KARATE PRVENSTVO HRVATSKE

Ženski kata tim Essekera okitio se srebrnim odličjem

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku