Osijek
NOVA GORNJOGRADSKA ŠETNICA

Ukradene kamene kocke još uvijek nisu zamijenjene
Objavljeno 9. studenog, 2018.
Šteta je u Gradu registirana još u srpnju, a građani unatoč tome i dalje čekaju na sanaciju šetnice

Samo četiri godine nakon što je gornjodravska šetnica predstavljena javnosti u novom ruhu, na dionici "promenade" od nekadašnje vodovodne centrale, uz zgradu Hrvatskih voda, do pristaništa Neptun uništen je prostor za klupe, s kojega netko već duže sustavno vadi i odnosi kamene kocke kojima je popločen. Iako je problem u Gradu registriran još u srpnju, građani izvještavaju da ni četiri mjeseca poslije šteta nije popravljena.

Na problem ponovno upozoravaju građani koji na toj dionici šetnice svakodnevno provede slobodno vrijeme.- Ima već dvije godine kako sam primijetio da nedostaje koja kamena kocka. Sjećam se, tada smo svi komentirali kako su radovi sigurno obavljeni "aljkavo" pa se, na sramotu, nova šetnica raspada. No od ovog ljeta, kada smo se spustili na sunčanje, situacija je katastrofalna - na svakome ugibalištu šetnice, koje sadržava set od četiri klupe, nedostaje nekoliko četvornih metara betonskih kocaka! Tko to krade, zašto se to dopušta?! To je nečuveno! - priča Osječanin koji je ljetos pozvao Glasovu ekipu da se uvjeri u njegove navode. Do danas, ističe, situacija se nije promijenila.- Cijelo smo se ljeto mi "lokalci" tu kupali i sunčali, iščekivali radnike, sanaciju. No ništa se nije dogodilo. Vremenski uvjeti su i sada u studenome idelani za građevinske radove, a nitko ne dolazi. Sramota! - priča ogorčeni Osječanin.Gornjogradsku šetnicu, slijedom njegovih navoda, ponovno smo obišli i, na žalost, uvjerili se kako od srpnja ondje uistinu nije učinjeno ništa da se šteta popravi. Kamenih kocaka i dalje nedostaje. Dovoljno da netko njima poploči okućnicu. Pregledom cijelog područja uočili smo i uzorak prema kojemu je netko kocke ukrao: u svakome nizu od četiri klupe nedostaju kocke koje omeđuju jednu od njih, a tek na samom kraju šetnice kocke su izvađene i s veće površine. Također, primjećuje se, na dionici koju pokrivaju nadzorne kamere zgrade Hrvatskih voda nije se "operiralo" pa su samo ondje površine netaknute.U Gradu Osijeku, gdje su u srpnju ostali zatečeni i začuđeni tom situacijom, kažu kako potreba za sanacijom tog dijela gornjogradske šetnice nije zaboravljena te kako građani mogu očekivati da će šteta biti popravljena.- Odmah nakon što smo zaprimili dojavu o šteti, obišli smo područje i zaključili da treba staviti nove kocke. Izdan je nalog tvrtki Unikom da to i učini. No oni su zamolili da se u ljetnim mjesecima prednost ipak da velikom broju naloga za asfaltiranje na području grada Osijeka, s obzirom na to da su tu radovi koji se mogu obavljati samo kada temperature tomu pogoduju. S time smo se složili. Naime, objašnjeno nam je, postavljenje novih kamenih kocaka na mjestu starih posao je koji se može obaviti neovisno o vremenskim uvjetima. Tako da se može očekivati da će Unikom uskoro taj posao i obaviti - kaže Siniša Gregoran, pročelnik za komunalu Grada Osijeka.Inače, projekt gornjogradske šetnice "težak" je oko četiri milijuna kuna, a u cijelosti je financiran sredstvima Hrvatskih voda. Cilj je bio urediti obalni pojas na tom području i dodatno stabilizirati obalu. U Hrvatskim vodama napominju kako je ovim dodatno stabilizirana i gornja cesta, koja je stalno klizila u Dravu, te je dodatno uređen pristup kompi, a produžena je i biciklistička staza.
Ivana Solar
KOCKE čuvaju STARI ŠTIH
Idejni projekt produžetka šetnice za 320 metara, na kojemu nedostaju kamene kocke, osmislila je osječka tvrtka Hidroing i arhitekt Josip Kovač, a cijela studija išla je i na Povjerenstvo za lijepo, koje je tražilo da izgled nove šetnice bude usklađen s onom postojećom, a Ministarstvo kulture inzistiralo je na očuvanju temelja stare pumpne stanice i uklapanju nove šetnice u to povijesno dobro.
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNI SIMPOZIJ GLAZBENIH PEDAGOGA

Glazba u školama - stanje i perspektive

OŠ IVANA FILIPOVIĆA U GLASU SLAVONIJE

Učenici sa zanimanjem učili kako se rade vijesti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRAŽEN KARAČIĆ-ŠOLJIĆ, NESEBIČNI HOBIST

Dijelim sjeme jer ljudi su željni rajčice s okusom

2

U TVRĐI PREDSTAVLJEN PROJEKT “OSIJEK FREE WIFI”

Uređaj osječke tvrtke omogućava brzinu interneta 200 Mbit-a u sekundi

3

ISPRED OPĆINE ČEPIN ODRŽAN PROSVJED ZBOG VRTIĆA

Roditelji: Upisi su stopirani, a za našu djecu rješenja nema!

oglas