Osijek
I U KBC-U OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN RADIOLOGIJE

Vrhunska radiološka oprema
traži vrhunske specijaliste
Objavljeno 8. studenog, 2018.

Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek jučer je simbolično obilježio Međunarodni dan radiologije (International Day of Radiology – IdoR).

Naime, 8. studenoga datum je kada je Wilhelm Conrad Röntgen otkrio rendgenske zrake 1895. godine, a od 2012. godine na inicijativu Europskog društva radiologa (ESR), Radiološkog društva Sjeverne Amerike (RSNA) i Američkog radiološkog društva (ACR) taj se dan obilježava kao Međunarodni dan radiologije. Ovogodišnji dan posvećen je slikovnoj dijagnostici srca. Oslikavanje srca područje je radiologije koje se vrlo brzo razvija i ima veliku ulogu u dijagnostici i zbrinjavanju kardioloških bolesnika diljem svijeta. Za izvođenje i nadzor pretraga zaduženi su kardijalni radiolozi koristeći tehnologiju poput kompjutorizirane tomografije (CT) i magnetne rezonancije (MR). Kardijalni radiolozi interpretiraju dobivene snimke kako bi postavili dijagnozu i pratili širok raspon bolesti srca. Cilj radiologa ove je godine naglasiti rastuću i važnu ulogu radiologa u zbrinjavanju kardioloških bolesnika jer oni pridonose dijagnostici, pripremi bolesnika za zahvate i praćenju bolesnika s različitim bolestima srca, od koronarne bolesti do bolesti srčanih zalistaka i problema u veličini i obliku srca.- Riječ je o jednoj od najzahtjevnijih metoda radiologije, a mi smo ponosni što možemo reći da ovu vrstu dijagnostike radimo i KBC-u Osijek. Naime, prava filozofija počinje kada kardiolog šalje radiologu prijedlog o radiološkom oslikavanju srca. Zadatak radiologa tada je procijeniti hoće li se takvim snimanjem dobiti traženi odgovor na ono što kardiologa zanima. Naime, mi danas možemo reći kako nakon jednog teškog razdoblja imamo zanovljenu i vrhunsku opremu. Uskoro očekujemo i najusvremeniji angio-uređaj za vaskularne i nevaskularne, odnosno krvožilne probleme tijela i glave, naglašava dr. sc. Tamer Salha, v. d. predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Osijek.Recimo kako je Odjel za radiologiju i onkologiju u KBC-u Osijek osnovan još 1932. godine. Krajem 1973. godine odjel je podijeljen na Odjel za radiodijagnostiku i Odjel za onkologiju i radioterapiju. Podjelom odjela na dijagnostički i terapijski dio zanavlja se oprema, tako da se proširuje lepeza dijagnostičkih postupaka. U osječkoj bolnici kažu kako su trenutačno izvrsno opremljeni, ali kao i u većini hrvatskih bolnica imaju situaciju sa stalnom fluktuacijom stručnog kadra.- Kod liječnika je to dijelom i uobičajeno, jer je većinom riječ o iznimno ambicioznim osobama, koje stalno žele napredovati. Mi gradimo jednu novu priču s mladim specijalizantima. S obzirom na broj uređaja, dobro bi nam došli novi radiolozi, i to oni s posebnim subspecijalističkim znanjima. No, kvantiteta ne znači i kvalitetu. Mi smo krovna ustanova i želimo najkvaliteniji kadar - zaključuje dr. sc. Salha.
Nefreteta Z. Eberhard
PRVI U HRVATSKOJ RADILI MAGNET PROSTATE
U KBC-u Osijek posebno su ponosni što su 2015. godine bili prva zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je počela raditi snimanje prostate preko magnetske rezonance. - Uistinu se trudimo dokazati izvrsnošću, a upravo su ovakvi dani oni koji pružaju mogućnost da i šira javnost dozna što i kako radimo i koje postupke mogu dobiti u ovoj ustanovi - poručio je dr. sc. Salha.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike