Crna kronika
SUĐENJE NIKOLI ŽERAVICI ZA UBOJSTVO BOŽE TOLUŠIĆA U ĐAKOVU

Pokraj kapije na ulici sam ugledao čovjeka na tlu, krv mu je kapala iz ušiju
Objavljeno 8. studenog, 2018.
OSIJEK

Nikola Žeravica (58) iz Đakova ne osjeća se krivim za ubojstvo odvijačem sugrađanina Bože Tolušića Điđe (64). Ubojstvo se zbilo 5. listopada prošle godine, ispred pekarnice u Ulici Ivana Gorana Kovačića, u Đakovu.


Dokaznim postupkom na Županijskom sudu u Osijeku nastavljeno je suđenje Žeravici te su ispitana dvojica svjedoka i dva sudska vještaka medicinske struke. Svjedok Ivica Čačić ne poznaje Nikolu Žeravicu, a tog je kobnog dana u prizemlju kuće u Ulici Ivana Gorana Kovačića obavljao radove.
- Čuo sam svađu na ulici oko 9 sati. Upravo sam uključio fleksericu da bih izrezao neke profile i izišao sam iz prostorije. Odjednom je u hodnik utrčala neka žena i vikala: "Ubio ga je, zovi policiju! Ne izlazi, ubit će i tebe!". Odmah sam uzeo mobitel i nazvao policiju. Policajci su mi rekli da će oni zvati Hitnu pomoć. Pogledao sam na ulicu i vidio krupnijeg čovjeka kako sjedi u Golfu, pa sam policiji rekao registraciju automobila. Automobil je otišao, a ja sam izišao iz kuće i pokraj svoje kapije na ulici ugledao čovjeka koji je ležao na tlu. Krv mu je kapala iz ušiju i bio je krvav po glavi. Nisam ga prepoznao, a tek kasnije čuo sam da je riječ o Điđi s kojim sam se vidio 10-ak dana ranije. Obrijao je brkove pa nisam odmah znao da je to on - ispričao je svjedok. Kako je dalje dodao, prišao je muškarcu na tlu i upitao ga da li ga čuje, no muškarac se samo dva puta trznuo. Čačić je dodao da je zvao Hitnu pomoć, jer mu se činilo da ih dugo nema. Kada su stigli liječnici su pokušali muškarca na tlu reanimirati, no nije davao znakove života.
Na upit Miroslava Dasovića, zamjenika županijske državne odvjetnice, koliko je vremena prošlo od kada mu je nepoznata žena ušla u kuću do njegovog izlaska iz kuće, svjedok je odgovorio "najviše minuta do dvije". Žeravičin branitelj odvjetnik Ivan Vrabac upitao je svjedoka koliko je vremena prošlo od kada je čuo svađu, pa do izlaska iz kuće, na što je Ivica Čačić kazao da je prošlo dvije do tri minute, maksimalno pet.
Svjedok Matijas Dorić, to je jutro radio u pekarnici ispred koje se zločin dogodio. Oko 9 sati čuo je kako prodavačice viču: "Tuku se! Tuku se! Ubit će ga!".
- Izišao sam i kroz vrata vidio čovjeka koji viče: "Pomozite mi! Ubit će me!". Drugi čovjek ga je nečim tankim ubadao. Uplašio sam se i otrčao u pekaru te rekao šefu i djelatnicima da zovu policiju. Kada sam poslije pogledao na ulicu, samo je jedan čovjek ležao na tlu, a drugoga više nije bilo - kazao je Dorić.
U sudskom postupku došlo je do razilaženja mišljenja dva sudska medicinska sudska vještaka oko toga koliku jačinu boli je trpio pokojni Tolušić te oko točnog vremena njegove smrti, što je bitno zbog kvalifikacije djela, odnosno Žeravica se tereti za teško ubojstvo, a obrana pokušava doći do toga da se kazneno djelo proglasi "običnim" ubojstvom.
Prvo medicinsko vještačenje obavio je Mladen Marcikić, osječki sudski vještak, koji je naveo u svom nalazu i mišljenju da je pokojni Tolušić zadobio 22 ozljede, od čega osam ubodnih rana u lice, glavu, vrat i leđa. Ustvrdio je da Božo Tolušić nije nakon ubodne ozljede u glavu odmah morao izgubiti svijest te da je vrijeme smrti 9,21 sat, kada je liječnička ekipa utvrdila da nema rada srca. "Boži Tolušiću sve su oguljotine nastale vrhom odvijača, a samo neki ga ubodi nisu pogodili jer se izmicao. Kod udaraca šiljatim predmetom po koži čovjeka, osoba osjeća bol. Tako je i žrtva osjećala oštru i jaku bol. Mogao je osjetiti bol od početka sukoba kod svakog udarca, do trenutka kada je liječnik proglasio smrt", kazao je sudski vještak Marcikić.
Međutim, sudski vještak obrane Josip Škavić tvrdio je u svom nalazu i mišljenju da je žrtva mogla izgubiti svijest nakon ozljede glave, da se točno vrijeme smrti ne može utvrditi te da žrtve ubodne rane prvo doživljavaju kao pečenje i žarenje, a ne kao bol, pa se zato ne može govoriti o tome da je Tolušić trpio dugotrajnu bol.
S obzirom na to da se sudski vještaci medicinske struke nisu složili, predsjednik sudskog vijeća sudac Krunoslav Barkić naložio je nadvještačenje na Zavodu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci. Sljedeća sudska rasprava zakazana je za 13. prosinca.
Sandra Lacić
U kuću je utrčala je žena i vikala: "Ubio ga je, zovi policiju! Ne izlazi, ubit će i tebe!"
Možda ste propustili...

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

Najčitanije iz rubrike