Ekonomija
INDUSTRIJSKA KONOPLJA

Poljoprivrednici godinama zaoravali pravo bogatstvo
Objavljeno 9. studenog, 2018.
Uz mogućnost korištenja cijele biljke, najavljeno i manje administracije

Nakon više od 20 godina od gašenja Kudjeljare u Viškovcima pa u Črnkovcima te godina kada su naši proizvođači mogli koristiti samo sjeme industrijske konoplje, a sve preostalo zaoravati, dobre vijesti za proizvođače te biljke od koje se mogu proizvesti tisuće proizvoda, od prehrane do energije – hrvatskim proizvođačima slijedi manje administracije za njezin uzgoj, i to uz mogućnost korištenja cijele biljke.

– Smatram da su za dosadašnju zabranu korištenja cijele biljke krivci određeni lobiji. A riječ je o biljci koja je toliki spas za gospodarstvo jer konoplja je kao baza, sirovina, ili kao dio u čak 70.000 proizvoda. Kada bi se svaka tvrtka, država, opredijelila za nešto od toga, svijet bi bio bogat - pozdravlja najave njezin proizvođač Zvonimir Kalić s OPG-om u Vrpolju.Na dnevnom redu Sabora uskoro će se naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, u kojemu je, kako navode, uvaženo njegovo višegodišnje zalaganje za uklanjanje zapreka proizvodnji industrijske konoplje u Hrvatskoj.
Široki spektar
– Naime, prema važećem zakonu, industrijsku konoplju moguće je koristiti samo u medicinske, prehrambene, veterinarske, znanstvenoistraživačke i nastavne svrhe, a može se uzgajati na temelju izdane dozvole za uzgoj konoplje koja vrijedi jednu sjetvenu sezonu. Ima široki spektar primjene i može se koristiti u prehrambene, poljoprivredne, medicinske, farmaceutske, kozmetičke, veterinarske, građevinske, tekstilne, energetske i znanstvenoistraživačke svrhe, pa je ograničenje da se konoplja smije koristiti samo u svrhu proizvodnje hrane i hrane za životinje, domaće poljoprivredne proizvođače stavilo u neravnopravan položaj u odnosu prema proizvođačima u EU-u. Trenutačna zakonska regulativa koja zabranjuje korištenje cijele biljke ograničavajući je faktor i onemogućava poljoprivrednicima realizaciju investicija i daljnji razvoj njihovih PG-ova. Domaći proizvođači smatraju da zahtjev za dobivanje dozvole za uzgoj konoplje ne bi trebalo vremenski određivati s obzirom na to da je uzgoj moguć tijekom cijele godine. Nadalje, postupak za dobivanje dozvole za uzgoj dodatno se produžava provjerama u Ministarstvu pravosuđa (kaznena evidencija) radi dokazivanja da proizvođači nisu osuđivani za kazneno djelo zlouporabe droga, bez obzira na to što industrijska konoplja nije biljka od koje se dobiva opojna droga. Postojećim zakonom onemogućena je i proizvodnja sjemena za daljnju reprodukciju. Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga definira se "industrijska konoplja" kao konoplja koja se nalazi na Zajedničkoj sortnoj listi EU-a sa sadržajem THC-a 0,2 % i manjim i nije uvrštena u popis biljaka iz kojih se može dobiti droga. Time se omogućava korištenje cijele biljke u građevinskoj, tekstilnoj, kozmetičkoj industriji, autoindustriji, industriji papira te za proizvodnju goriva iz biomase, za razliku od dosadašnjeg stanja gdje se sjemenke navedenih sorti isključivo koriste u prehrambenoj industriji za proizvodnju hrane i hrane za životinje, a preostali dio biljke morao se uništiti - ističu u Ministarstvu.
Digla se zavjesa
Kalić, za kojim je peta sezona konoplje, kaže da je u prehrani ova kultura na bazi 70-ak proizvoda.- Mi smo počeli s njih 4-5, a sada smo na 20-ak proizvoda. Imamo svoj vlastiti uzgoj, proizvodnju, ekološku stanicu i radimo plasman proizvoda u čemu su nam najveći oslonac sajmovi. Najviše smo zastupljeni u Hrvatskoj, a u posljednje dvije godine pojavili smo se i na sajmovima u Mađarskoj, Sloveniji, Njemačkoj. No, njezini ekološki proizvođači u prehrambene svrhe u nas mogu se nabrojiti na prste jedne ruke - kaže Kalić koji je ovih dana u Bruxellesu ušao među tri najbolja projekta za RH svojim projektom o inovaciji konoplje. Novosti vezane za industrijsku konoplju pozdravlja i njezin bivši proizvođač Srećko Papac iz Gradišta.– Napokon, nekome se digla zavjesa u glavi. S ovim novostima razmislit ću da joj se ponovo vratim. Kada bi se sva biljka iskoristila, bila bi to jedna od najdohodovnijih kultura - kaže Papac.- Ove izmjene idu u dobrom smjeru, podržavamo ih i vjerojatno će se samo morati evidentirati sjetva pa će se koristiti cijela stabljika, što će povećati i dohodovnost kulture, kao i broj proizvođača - kaže član IO-a HPK-a Matija Brlošić. Novi zakonski prijedlog predviđa i ukidanje obveze podnošenja zahtjeva za uzgoj te izdavanje rješenja o dozvoli za uzgoj konoplje. Proizvođači će se morati samo upisati u evidenciju bez dodatnog zahtjeva vezano za kaznenu evidenciju.
Suzana Župan
1000

hektara u Hrvatskoj je pod industrijskom konopljom uz koju se vezuje oko 80 domaćih proizvođača
Visoko dohodovna
- To je velika stvar za osamdesetak domaćih proizvođača koji industrijsku konoplju uzgajaju na oko 1000 hektara jer je visoko dohodovna. Očekujem da će domaći proizvođači pozdraviti ovaj potez jer im on otvara nove mogućnosti proizvodnje, a dodatan plus bit će i smanjenje administracije i procedura koje su uzgajivači do sada morali prolaziti svake godine - izjavio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike