Kultura
GLAZBA U GALERIJI WALDINGER

Osječani uživali u zvucima oboe, klarineta i fagota
Objavljeno 9. studenog, 2018.
Zagrebački puhački trio čine vrsni glazbenici Dario Golčić, Bruno Philipp i Žarko Perišić

U Galeriji Waldinger u osječkoj Tvrđi održan je četvrti koncert sedme sezone Osječke glazbene srijede. Publika je velikim odazivom dočekala Zagrebački puhački trio koji neprekinuto djeluje od 1969. godine. Sadašnji sastav čine Dario Golčić (oboa), Bruno Philipp (klarinet) te Žarko Perišić (fagot).

Dario Golčić studirao je u Freiburgu i Baselu te je dobitnik više prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima oboista. Član je Simfonijskog orkestra HRT na mjestu prvog solo oboista, a od 2014. docent je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu iz predmeta oboe. Bruno Philipp diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a trogodišnje usavršavanje nastavlja u Parizu. Osvojio je prvu nagradu na hrvatskom natjecanju Papandopulo 2012., a surađuje i s mnogim ansamblima po Hrvatskoj i inozemstvu. Pedagog je i profesor mentor u Glazbenoj školi Blagoje Berse i Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.Žarko Perišić nakon zagrebačke akademije nastavlja usavršavanje u Salzburgu na Universitat Mozarteum. Tijekom studija osvaja brojne nagrade na solističkim i komornim natjecanjima. Od 2004. predaje fagot na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i djeluje kao solo fagotist Simfonijskog orkestra HRT-a.U ovaj zanimljiv svijet glazbe 20. i 21. stoljeća Zagrebački puhački trio uveo je publiku interpretirajući djelo Maschere mađarskog skladatelja Ferenca Farkasa te Suite pour Trio d anches poljskog skladatelja Alexandrea Tansmana. Sjediniti plesove Albanije, Makedonije i Kosova ideja je kojom je nastalo, vrlo često izvođeno u nekadašnjoj Jugoslaviji, ali i diljem Europe, djelo Canzoni Antische splitskog skladatelja Petra Bergama. Iako nastalo prije tridesetak godina, ono i dandanas nije studijski snimano. Prvi ansambl koji radi na projektu snimanja upravo je ovaj trio. Slušatelji koncerta u sklopu Osječke glazbene srijede imali su čast poslušati praizvedbu integralne verzije sa svim stavcima djela Lyric Suite skladatelja Žilvinasa Smalysa. Za kraj, vraćamo se zvucima renesanse. Henri Tomasi, francuski skladatelj 20. stoljeća, obradio je napjeve iz renesansnog doba te je tako i nastalo posljednje večerašnje djelo na programu, Concert Champetre.Na interesantnim razgovorima oboe, klarineta i fagota, skladbama s vrlo zanimljivim ritmičkim i dinamičkim kontrastima i, onom najvažnijem, sjajnoj izvedbi, osječka publika zahvalila je Zagrebačkom puhačkom triju velikim i dugim pljeskom. Zahvalan na velikom pljesku, trio je odlučio odsvirati i bis te je tako ovaj koncert završio, svima poznatom, Arijom Kraljice noći Wolfganga Amadeusa Mozarta. Potporu i ovom koncertu OGS-a dalo je Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Ivan Gregurić
2012.

klarinetist Bruno Philipp osvojio je prvu nagradu na hrvatskom natjecanju Papandopulo
Rummel i Stroissnig nastupaju 13. studenoga
Već sljedećeg tjedna nastavlja se Koncertni ciklus grada, i to u utorak, 13. studenoga, u 19.30 sati. U sklopu serije koncerata pod nazivom Osječka glazbena srijeda u osječkoj Glazbenoj školi Franje Kuhača svoje umjetničke vještine pokazat će Martin Rummel (violončelo) i Stefan Stroissnig (glasovir). Na programu će biti djela Ferdinanda Reisa, Paula Hindemitha, Helmuha Rogla i Johannesa Brahmsa. Koncert organizira Austrijski kulturni forum u sklopu 9. Dana austrijske kulture u Osijeku, koji donosi niz kulturnih događanja za osječku publiku.
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike