Novosti
EUROPSKE STRANKE PRIPREMAJU SE ZA IZBORE

EPP bira između Webera i Stubba, kandidat socijalista je Timmermans
Objavljeno 8. studenog, 2018.
Europska pučka stranka, koja okuplja europske demokršćanske i narodnjačke stranke, izabrat će u četvrtak na kongresu u Helsinkiju svog vodećeg kandidata za predsjednika Europske komisije, tzv. spitzenkandidata. Na kongresu sudjeluju čelnici vlada koji dolaze iz redova EPP-a, poput hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, njemačke kancelarke Angele Merkel, austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, irskog premijera Lea Varadkara, mađarskog Viktora Orbana. Na skupu su i čelnici europskih institucija poput predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera, Europskog vijeća Donalda Tuska, Europskog parlamenta Antonija Tajanija.
Izaslanici najjače političke stranke u Europskom parlamentu, njih 758, izabrat će između Nijemca Manfreda Webera i Finca Alexandra Stubba svog vodećeg kandidata za europske izbore u proljeće 2019. Weber je konzervativac, član bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU). Stubb je pripadnik liberalnog krila EPP-a. Većina stranaka koje djeluju unutar EPP-a najavila je da će podržati Webera, uključujući i Hrvatsku demokratsku zajednicu. Weber je izraziti favorit, što priznaje i njegov protukandidat Stubb. "To je kao da Njemačka igra nogometnu utakmicu protiv Finske", rekao je Stubb nedavno u intervjuu za Sueddeutsche Zeitung. "Radije bih da je to u hokeju na ledu", dodao je. Vodeći kandidat EPP-a (tkogod bio izabran), ima izgleda postati sljedeći predsjednik Europske komisije, ali za to nema jamstava.
Koncept glavnog ili vodećeg kandidata, poznat pod njemačkim nazivom spitzenkandidat, prvi je put korišten 2014., kada je Jean-Claude Juncker izabran za predsjednika Komisije kao kandidat Europske pučke stranke koja je dobila najviše glasova. Prema tome modelu europske političke stranke trebaju istaknuti svoje kandidate za predsjednika Europske komisije, a Europsko vijeće, koje predlaže kandidate, dužno je predložiti onoga koji može okupiti većinu u Europskom parlamentu.
Jedini kandidat europskih socijalista bit će Nizozemac Frans Timmermans, nakon što se iz utrke povukao potpredsjednik EK, slovački socijaldemokrat Maroš Šefčovič. Šefčovič je u pismu predsjedniku Stranke europskih socijalista (PES) Sergeju Staniševu poručio da "podupire Timmermansa kao zajedničkog kandidata PES-a za europske izbore 2019.". H/D.Pav.
Vodeći kandidat EPP-a ima izgleda postati sljedeći predsjednik Europske komisije
Možda ste propustili...