Regija
REGULACIJA PROMETA U VALPOVU

Kružni tok riješio prometne probleme, izazvao nove s odvodnjom
Objavljeno 8. studenog, 2018.
U Gradu podsjećaju da je tih problema bilo i ranije, sada su pojačani zbog vremenskih ekstrema

VALPOVO - Iako je gradnjom kružnog toka riješen dugogodišnji problem nekvalitetne regulacije prometa na valpovačkom Zelenom brijegu, čini se da su se za stanovnike tog dijela Valpova istodobno pojačali problemi s odvodnjom oborinskih voda, s kojima se sada za svake jače kiše bore stanovnici čak nekoliko ulica.Na taj je problem na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća upozorio nezavisni vijećnik Stanko Milošević.

- Nakon završetka kružnog toka dogodila se omaška ili namjera, poslije čega se sva oborinska voda iz oborinskih kanala iz ulica Starovalpovački put, Antuna Branka Šimića, Ante Evetovića Miroljuba i drugih koje gravitiraju prema kružnom toku više ne slijeva u Karašicu, kao što je to ranije bio slučaj, nego završava građanima u podrumima i obiteljskim kućama. Prije negoli se sagradio kružni tok, na tom je potezu bio kanal, tzv. rora, koja je oborinske vode slala u Karašicu. Kad se napravio kružni tok, ta rora je zatvorena i svi oborinski kanali spojeni su na kanalizaciju. Tako sada kada bude malo jači pljusak podrumi u tom dijelu Valpova plivaju i imaju do gotovo metar visine vode, za što mislim da je problem kojeg treba što prije riješiti - kazao je Milošević.

Odgovarajući na njegov upit, v. d. pročelnika Upravnog odjela za komunalne i stambene djelatnosti Grada Valpova, Goran Šimić, u dogovoru s tvrtkom Dvorac, koja je sudjelovala u projektu gradnje kružnog toka, i internim nadzorom Grada, obrazložio je da gradnjom kružnog toka na Zelenom brijegu nije zatvoren oborinski kanal, a ni uljev rora oborinskog kanala u zatvoreni kanal koji odvodi oborinsku vodu na preljev u Karašicu. Naime, otvorenim oborinskim kanalom u Ulici A. B. Šimića, a od Zrinsko-frankopanske do kružnog toka, odvodila se oborinska voda iz ovog dijela A. B. Šimića i dijela Zrinsko-frankopanske do ulijeva kod sadašnjeg kružnog toka te zatvorenim sustavom odvodnje prelijeva u Karašicu. Ovim kanalom nije se odvodila voda iz ulice Starovalpovački put."

U sklopu rekonstrukcije raskrižja Zeleni brijeg, izvršena je i rekonstrukcija sanitarne kanalizacijske mreže u Ulici J. J. Strossmayera koja ima zajednički prelijev u Karašicu s kanalom u A. B. Šimića. Dvorac d.o.o. dobio je zadatak da pregleda dodirne točke ovih dviju zatvorenih kanalizacija i prelijev te da pregleda njihovu funkcionalnost", kaže Šimić, naglašavajući da problemi s odvodnjom oborinskih voda, koji su postojali i ranije, bivaju sve izraženiji unatrag nekoliko godina kada su sve češće pojave ekstremno velikih količina oborina u kratkom vremenskom intervalu.

Lidija Aničić
kanalizacija
Dvorac mora provjeriti funkcional-nost
Zatvoreni kanali jedino, skupo rješenje
“U Valpovu su na više mjesta uočeni problemi odvodnje oborinskih voda koji su nastali samom urbanizacijom grada. Samo neka od takvih mjesta s izraženim problemima odvodnje oborinskih voda su Starovalpovački put i Slavka Kolara, S. S. Kranjčevića, E. Kvaternika, dio Zrinsko-frankopanske s Dravskom i dijelom Petra Preradovića i i Tina Ujevića. Rješavanje problema oborinskih voda zatvorenim kanalima jedino je moguće rješenje, a takvo rješenje zahtijeva vrlo velika materijalna sredstva i duži vremenski rok gradnje”, zaključuje v. d. pročelnika Šimić.
Najčitanije iz rubrike