Regija
INICIJATIVA VUKOVARSKOG GVARDIJANA

"Zvon za Vukovar" - 18. studenoga nek‘ zvone sve crkve
Objavljeno 8. studenog, 2018.
VUKOVAR - "Zvon za Vukovar" - naziv je inicijative pokrenute iz Franjevačkog samostana u Vukovaru, uz obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2018. kao "najvažnije obljetnice novije hrvatske povijesti".
Taj će dan, prema riječima vukovarskog gvardijana fra Ivice Jagodića, ujediniti sva crkvena zvona, jer ideja je da 18. studenoga, točno u 18 sati i 11 minuta, zvona svake crkve u Hrvatskoj zazvone u znak sjećanja na žrtve Vukovara.
Zvona će, istaknuo je, u crkvama u RH zvoniti "pozivajući na molitvu kako za žrtve zlodjela, tako i za one koji su ih počinili".
- Danas, nakon 27 godina, svjedoci smo smanjivanja svijesti o toj iznimno važnoj obljetnici, posebice među mladima. Naime, kada je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2010. godine rađena anketa u kojoj se ispitanike pitalo što se u novijoj hrvatskoj povijesti dogodilo 18. studenoga, ni jedan od 40 ispitanika nije znao točno odgovoriti - kazao je jučer novinarima fra Jagodić, dodajući da je inicijativa pokrenuta "u nadi i iskrenoj želji da pokušamo spriječiti zaborav".
- Veliki broj ljudi iz naše domovine i cijelog svijeta dolazi svake godine 18. studenoga u Vukovar kako bi se poklonili žrtvama i pomolili za sve žrtve. Svjesni smo u Vukovaru koliko je to značajno, međutim, istovremeno sam svjestan da i unatoč svim naporima da se žrtva Vukovara naglasi i da se svijest o njoj održi živom u srcima hrvatskog naroda, vrijeme, baš kao i uvijek, čini svoje - pojasnio je gvardijan navedenu inicijativu. Crkvena zvona bi, kako je dodao, trebala zvoniti upečatjivom duljinom od 10-ak minuta i biti "dovoljno jaka i trajna da pošalju poruku".
- Kako bi "Zvon za Vukovar" bio što snažniji i doista došao do srca i misli što više građana Republike Hrvatske, počevši od onih najmanjih do najstarijih, ali jednako tako i svih onih koji nisu u mogućnosti doći u Vukovar na taj dan, a žele sudjelovati u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, upućujem poziv da nam se pridruže u našoj inicijativi. Udružimo srca i snage zajedno, i omogućimo da se sjećanje i poruka prenosi i nadalje, neka ostanu živi u svima nama dok zvona pozivaju na molitvu - rekao je gvardijan fra Ivica Jagodić.
Sve one koji ne mogu 18. studenoga biti u Vukovaru i s Vukovarcima pozvao je da se odazovu pozivu na molitvu u 18 sati i 11 minuta u crkvama diljem Hrvatske, ili u svojim domovima, i tako tog dana budu "okrenuti prema onome što je Vukovar dao za domovinu". Sanja Butigan
U Franjevačkom muzeju Vukovar "Zid križeva"
No, još se jedna inicijativa - pod nazivom "Zid križeva" - posve spontano rodila u gradu heroju. "Mnogi hodočasnici koji su proteklih godina pohodili naš samostan prilikom posjeta gradu Vukovaru, na dar su nam poklanjali križeve koje su donosili iz svojih župa. Promatrajući tu želju hodočasnika iz raznih župa da njihovi križevi ostanu u Vukovaru kao znak da su ga pohodili, odlučili smo tu istu želju proširiti i ovjekovječiti na jedan poseban način. Stoga smo prilikom formiranja Franjevačkog muzeja Vukovar izdvojili prostor u kojem ćemo izložiti, osim ovih križeva koji su nam doneseni tijekom godina, i po jedan križ iz svake župe u Hrvatskoj", kazao je fra Jagodić. Uputio je i poziv da "ako i vaša župa ima želju na takav način obilježiti svoje hodočašće u Vukovar, od sada to može učiniti, ostavljajući svoj trag". Križ u veličini do 30 cm, zbog prostora, dodatno će ukrasiti Franjevački muzej, a molba je da na poleđini križa bude naznačeno ime župe i mjesto iz kojeg križ dolazi u Vukovar gdje će "s radošću biti smješten na Zid križeva".
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike