Osijek
NOVI SEMAFORI U INDUSTRIJSKOJ ČETVRTI

Na Vinkovačkoj usporen
promet radi sigurnosti
Objavljeno 7. studenog, 2018.

Polovinom su listopada u Osijeku pušteni u rad semafori na križanju Savske i Kupske ulice s vrlo prometnom Vinkovačkom. Treća je to skupina semafora na tristotinjak metara, točnije 332 metra dugom dijelu ceste koja je s obiju strana, sjeverne i južne, omeđena dvama kružnim tokovima zbog bolje regulacije prometa. Iako na tom dijelu Industrijske četvrti cirkulira mnogo pješaka i biciklista, kao i mnoštvo djece zbog blizine OŠ Dobriše Cesarića, čitatelji su nam postavili pitanje - je li bilo potrebe za još jednom skupinom semafora koja, prema njihovu mišljenju, dodatno usporava, naročito u jutarnjim satima, već tromi promet?

Zdravko Orešković, voditelj Odjela za promet Grada Osijeka, otkrio nam je kako je potpuna semaforizacija Vinkovačke godinama bila u pripremi, ali su tek sada pronađena sredstva za realizaciju tog projekta.- Prometna nam se policija u vezi s tim područjem javljala više puta posljednjih godina jer je bilježila mnogo slučajeva prebrze vožnje, prometne nezgode i nepropisne prelaske kolnika. Dakle, postojala je opasnost za pješake i vozila koja su izlazila iz Savske i Kupske ulice. Zbog toga smo ove godine napokon iz gradskog proračuna izdvojili sredstva za taj projekt pa su semafori 16. listopada pušteni u pogon - kaže Orešković, napominjući kako su semafori na tom križanju prva četiri dana bili u probnom kretanju s treptavim žutim svjetlom kako bi se vozači lakše priviknuli na novu prometnu regulaciju.

Vrijednost tog projekta semaforizacije Vinkovačke iznosi 280.000 kuna, u sklopu čega su postavljena i dopunska prometna svjetla na križanju s Dunavskom, što je već izazvalo malu pomutnju među vozačima.

- Ništa se znatnije nije promijenilo na tom križanju, samo smo olakšali skretanja s oba dijela Dunavske kako bi se ostvarila stabilizacija prometa, odnosno kako automobili ne bi skretali istodobno u oba smjera. No, već smo dobili dojave kako mnogi vozači ondje još voze napamet, pa lijevi skretači često ometaju one koji idu ravno, ne obraćajući pozornost na nova dopunska prometna svjetla - otkriva Orešković.

Prema količini semafora, smatraju mnogi građani, Vinkovačka između dvaju kružnih tokova sada uvelike podsjeća na Divaltovu. Unatoč činjenici da iz Savske i Kupske nikada nije dolazio velik broj automobila, Orešković zaključuje kako je promet s namjerom usporen isključivo radi sigurnosti građana. M. Mandić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRAŽEN KARAČIĆ-ŠOLJIĆ, NESEBIČNI HOBIST

Dijelim sjeme jer ljudi su željni rajčice s okusom

2

U TVRĐI PREDSTAVLJEN PROJEKT “OSIJEK FREE WIFI”

Uređaj osječke tvrtke omogućava brzinu interneta 200 Mbit-a u sekundi

3

ISPRED OPĆINE ČEPIN ODRŽAN PROSVJED ZBOG VRTIĆA

Roditelji: Upisi su stopirani, a za našu djecu rješenja nema!

oglas