Osijek
DAN STRUKOVNJAKA

Od kaligrafije i uljepšavanja do zdrave prehrane
Objavljeno 8. studenog, 2018.
Grafički, ekološki, prehrambeni i kozmetički tehničari iz Ruđerice pokazali što uče u školi

Sigurna sam da ću se uspjeti zaposliti nakon škole jer ovo je zanimanje sve traženije – uvjerena je u svoj izbor Marija Krnić, učenica 2. razreda kozmetičarskog usmjerenja Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića, gdje je u srijedu obilježen Europski dan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

A upravo to i jest bio cilj manifestacije – zanimljivim radionicama i predavanjima upozoriti na važnost strukovnih zanimanja, o kojima se sve više govori i za kojima je sve veća potražnja, te pokazati što učenici i nastavnici rade u toj osječkoj školi, gdje se, uz kozmetičare, obrazuju i ekološki, prehrambeni i grafički tehničari, svi prema četverogodišnjim programima. Kolegama i učenicima osnovnih škola priredili su tako zanimljiv dan – s grafičarima su vježbali kaligrafiju, s ekolozima izrađivali bioplastiku, s kozmetičarima uživali u besplatnoj masaži i tretmanima uljepšavanja, a prehrambenjaci su goste počastili zdravim palačinkama i ekogumenim bombonima prema posebnoj recepturi koju su osmislili učenici uz pomoć nastavnika.

- Predstavili smo svoj pekmez koji smo osmislili protekloga mjeseca - osnovna je sirovina bundeva, uz dodatak jabuke, dunje, sa sokom naranče i limuna. Iskoristili smo ga kao punjenje za palačinke od kamut brašna. Riječ je o žitarici koja potječe iz starog Egipta, jako je zdrava, nema glutena, a obiluje proteinima i mineralnim tvarima. Uz to, napravili smo i tri vrste gumenih bombona – od cijeđenog soka ribiza, cikle, naranče te meda i želatine – objašnjava Dragana Viljanac, profesorica prehrambene grupe predmeta, dodajući kako uskoro namjeravaju pokrenuti i školsku zadrugu, preko koje će moći i prodavati svoje jedinstvene proizvode.

Jasenka Pejaković
Osnova za samozapošljavanje ili studij
“Željeli smo pokazati što se sve u školi radi, da to nije samo puko učenje iz knjige, nego da je naglasak na stjecanju vještina koje uključuju rad rukama i s pomoću aparture, a uz koje učenici dolaze do određenih spoznaja i rezultata. Mnogo je tu prakse, vježbi u laboratoriju i na terenu. Što se tiče zapošljavanja nakon srednje škole, dobar dio naših učenika polaže državnu maturu i nastavlja obrazovanje upisujući srodne studije, a dio se zapošljava ili pokreće privatne poslove. Sva ova znanja daju dobru osnovu za samozapošljavanje – za otvaranje obrta ili OPG-a”, kaže ravnateljica Vlasta Opačak, prof.
Najčitanije iz rubrike