Kultura
PROŠIRENA KNJIŽNICA

Goste između knjiga provela kontesa Nera
Objavljeno 8. studenog, 2018.
Ljubitelji knjiga i djelatnici dobili su dodatnih 250 četvornih metara uređenog prostora
SLATINA - U povodu Dana hrvatskih knjižnica, Gradska knjižnica i čitaonica Slatina organizirala je u Mjesecu hrvatske knjige svečano otvorenje novouređenog prostora na dodatnih 250 četvornih metara knjižnice pod nazivom ''Sve knjižnice za sve korisnike''.
Slatinska knjižnica, naime, površinski se gotovo udvostručila jer je proširena na susjedni prostor, u kojemu je nekada bio Mliječni restoran, poslije je služio kao galerijski prostor Pučkog otvorenog učilišta, a posljednjih godina bio je privremeni spremišni prostor Zavičajnog muzeja. Uređenjem i opremanjem toga prostora proširen je dječji odjel knjižnice, povećana je čitaonica za dnevni tisak, uređena je multimedijska dvorana za održavanje književnih susreta i drugih manifestacija, a također je omogućen lakši i bolji pristup velikom knjižnom fondu, s više od 55.000 knjiga.
Cijeli projekt vrijedan je približno milijun kuna, a izvedeni radovi stoje oko 600 tisuća kuna. Prva sredstva za proširenje i adaptaciju knjižnice, 400 tisuća kuna, odobrilo je Ministarstvo kulture, a dio novca, oko 140 tisuća kuna, osigurao je i Grad Slatina, osnivač ustanove. Novouređene prostorije knjižnice otvorio je izaslanik ministrice kulture, dr. Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi.
- Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da niz godina pratim kulturni razvoj i intenzitet kulturnog života u ovoj sredini. To pokazuju i programi Ministarstva kulture, koje je samo ove godine financiralo devet programa kulturnog stvaralaštva u ovoj sredini s više od 1,2 milijuna kuna. To također pokazuje kako je intenzivan kulturni život u ovoj sredini, a s druge strane pokazuje i disperziju interesa Ministarstva kulture da pomogne i potakne takva vrijedna nastojanja u kulturi i u manjim sredinama - rekao je dr. Španiček, podsjetivši da su knjižnice već više od sto godina središta kulturnog života u mnogim našim sredinama.
- Moja prva knjižnica bila je u školi koja se nalazila u današnjem Zavičajnom muzeju - rekao je gradonačelnik Denis Ostrošić. – Od tada pa nadalje knjižnice su mi uvijek bile drag prostor i tijekom školovanja pronalazio sam nove prostore i nove sadržaje koji su me, vjerujem, obogatili. Mislim da smo ravnateljica Knežević i ja u Gradskoj knjižnici i čitaonici uspjeli osigurati mogućnosti potrebne da svi sadržaji implementirani u knjižnicu u proteklih nekoliko godina dođu do punog izražaja. U stalno toplom prostoru knjižnice bilo je doista mnogo lijepih trenutaka, od čitanja poezije, izložaba i rada s djecom do ovako lijepih događaja. Zahvaljujem svima što ste došli i doista mi je iznimna čast i zadovoljstvo što se nalazimo na početku još jedne lijepe slatinske kulturne priče - rekao je gradonačelnik Ostrošić.
Mnogo uspjeha u daljnjem radu, mnogo inovativnih programa i korisnika poželjela je slatinskoj knjižnici izaslanica voditeljice Županijske matične službe za knjižnice i ravnateljica virovitičke knjižnice Mirjana Kotromanović, a ravnateljica Ana Knežević najavila je, uz ostalo, i osmišljavanje spremišnog prostora za knjige.
Goste je između polica s knjigama i po odjelima proširene slatinske knjižnice provela kontesa Nera, koja ''stanuje na jednoj od polica, između korica''. U ulozi kontese Nere odlično se snašla i dojmljivo je odigrala mlada glumica Mirna Ostrošić. P. Žarković
Između ostalog, uređena je i multimedijska dvorana za održavanje književnih susreta i drugih manifestacija
Stepenice do neba
Uoči otvorenja u novom multimedijskom prostoru održan je književno-glazbeni susret i predstavljanje knjige ‘’Stepenice do neba’’ Ivane Adlešić Pervan, koja govori o odrastanju učenika 2. razreda gimnazije Ivana, a koji tijekom školovanja nailazi na niz prepreka i nesuglasica.
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike