Dome slatki dome
SADNICE U KONTEJNERIMA

Kombinacija trajnica za cvjetnu jesen
Objavljeno 8. studenog, 2018.
Sadnja se obavlja na dubinu na kojoj je biljka bila u posudi, preduboka ili preplitka sadnja šteti

Mnoštvo trajnica će nam svojom cvatnjom obogaćivati vrt tijekom jeseni, kao što su Coreops, Helenium, Rudbeckia, Heliantus, razne vrste Chrysanthemuma, Polygonum, Uniola ili, recimo, Erica koja cvate od kasne jeseni do rana proljeća


Dolazak jeseni ne znači i pustoš u vrtu. Dapače, prekrasne boje i nijanse opadajućih listova daju našem vrtu očaravajući izgled. Premda mnoštvo stabala i grmova ostane golo i djeluje pomalo pusto, ne znači da nam vrt mora ostati takav tijekom cijele zime. Visoke i više trajnice, ako ocijenimo da se ne mogu same držati uspravno, moramo poduprijeti kolčićima i privezati ih uz njih. Visoke trajnice obično ne sadimo u sredini vrta ili negdje gdje bi nam mogle zaklanjati pogled, njih obično sadimo uz rubove parcela, kao prelazak s visokih stablašica k nižem bilju povezujući ih sa zemljom.
Niže i puzajuće trajnice možemo saditi posvuda u vrtu kao prekrivač tla ili kao popunu suhozidova, čime obogaćujemo puste suhozidove, i to na način da kombiniramo trajnice koje će nam se na zidu izmjenjivati cvatnjom tijekom cijele godine. Na taj način dobivamo oplemenjen suhozid koji će tijekom cijele godine biti poseban dekorativan element u vrtu. No, za jesensku cvatnju većina niskih trajnica baš i neće biti primjerna za sadnju jer niske trajnice najčešće cvjetaju u proljeće. Međutim, i među nižim trajnicama možemo naći poneku kao što je "snijeg", Iberis sempervirens, koji ima sjajnozelene, gotovo kožne listiće, a bojom snijega cvate od kraja listopada do travnja.
Jesenske trajnice su uglavnom više ili visoke, a cvatu u raznim bojama, a sada dolaze do posebnog izražaja.
Razmnožavanje

Ove trajnice razmnožavamo najčešće u proljeće. Neke možemo razmnožavati i reznicama ili sjemenom u za to primjerno doba. Stoga se pitamo što sada napraviti da bismo obogatili naš vrt već ovu jesen i tako obogaćenog cvijećem dočekali zimu. Ni to nije problem. Ipak, prije nego što se odlučimo za kupnju trajnica, moramo malo pogledati stručnu literaturu i obići vrtlarije da bismo na mjestu vidjeli kako koja trajnica izgleda i kako ih kombinirati ako ih sadimo na neke vrtne gredice.
Ako nismo odlučni kako ih kombinirati, tada se savjetujmo s vrtlarom u vrtlariji koji će nas zasigurno dobro uputiti i predložiti kakvu kombinaciju napraviti te koju boju listova, oblika biljke i cvjeta odabrati. Budući da je na našim prostorima tek posljednjih nekoliko godina jako obogaćena ponuda trajnica, neke nove vrste još nisu udomaćene, pa nemaju ni službenog hrvatskog naziva.
Stoga se u nabavi najbolje služiti stručnim nazivljem da ne biste zamijenili vrste, jer kod nas čak mnoštvo istih vrsta ima različiti domaći naziv.
Sadnja

Trajnice koje nalazimo po vrtlarijama su u kontejnerima, dakle u plastičnim loncima. Takve trajnice možemo saditi tijekom cijele godine, pa tako možemo posaditi i ove jesenske, i one će nam cvjetati već ovu jesen. Pri sadnji takvih trajnica budimo oprezni da ne bismo povrijedili njihov korijenov sustav, jer to može negativno utjecati na razvoj same biljke. Sadnju moramo obavljati na dubinu na kojoj je biljka bila u kontejneru. Preduboka ili preplitka sadnja može prouzročiti propadanje biljke. Sadnja podrazumijeva i to da je tlo za nju već dobro pripremljeno i pognojeno. Naime, naše trajnice ostat će zasađene na istom mjestu više godina, gotovo do svog prirodnog odumiranja. Neke mogu živjeti nekoliko godina, a neke izdrže i više od deset godina na istom mjestu ako ih pravilno održavamo i njegujemo, što podrazumijeva redovito plijevljenje trave, okopavanje prema potrebi, orezivanje, odstranjivanje ocvalih cvjetova, kontrolu zdravstvenog stanja i redovitu prihranu.
Mogućnost izbora i kombiniranja
Pri sadnji trajnica moramo uzeti u obzir i njihovu potrebu za vodom, da ne bismo zasadili one koje traže mnogo vode uz one koje dobro podnose sušu. Paziti moramo i na razmak sadnje da jedna drugoj ne bi preotimale životni prostor ili, pak, da ne budu prerijetko zasađene, jer će nam tada izgledati siromašno i neugledno, čak i ružno. Dakako, pri sadnji moramo voditi računa i o tome koliko koja biljka živi, a uz to moramo posebno dati pozornosti izgledu svake biljke koju sadimo do druge da bi cijela zasađena skupina bila skladna i oduševljavala svojom dobro napravljenom kombinacijom i ljepotom. Mi najviše poznajemo jesenske zvjezdane, i to visoke i niske, koji su svojim intenzivno plavim cvjetovima od davnine bili glavni dekorativni element vrta u jesen. Mnoštvo trajnica će nam svojom cvatnjom obogaćivati vrt tijekom jeseni, kao što su Coreops, Helenium, Rudbeckia, Heliantus, razne vrste Chrysanthemuma, Polygonum, Uniola ili, recimo, Erica koja cvate od kasne jeseni do rana proljeća. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike