Osijek
OTAC OČAJAN ZBOG DISKRIMINACIJE

Štrajka glađu jer ne može vidjeti svog sina
Objavljeno 7. studenog, 2018.
- Žalosno je to da ispada kako je bilo kakva majka bolja i od najboljeg oca - kaže Dario i poručuje da će nastaviti štrajkati

Osječanin Dario Šporčić otac je koji već deset dana štrajka glađu jer ne može vidjeti svog trogodišnjeg sina unatoč činjenici da mu je dosuđeno zajedničko skrbništvo s majkom djeteta.

Sve je počelo, kaže, kada je nekoliko mjeseci nakon njegova rođenja ostao šokiran činjenicom da je iz novina saznao kako je majka djeteta (s kojom je tada živio u izvanbračnoj zajednici) pokrenula kampanju za prikupljanje pomoći jer su ona i dijete u potrebi!
Pod uvjetnom kaznom
- Kada se sin rodio zajedno smo živjeli u mojoj kući, ja sam radio. Nikada nije uopće upitno da nam išta nedostaje, pogotovo ne za dijete. Sin je rođen s hipertonusom, no rečeno nam je da uz redovne radne terapije ta dijagnoza ne bi trebala ostaviti trajne posljedice na njegovo zdravlje. No, onda je nastupio šok. Jedno jutro mi je otac bacio na stol novine u kojima je bila priča o humanitranoj akciji za moga sina i nju jer teško žive! Nakon toga je sve krenulo nizbrdo. Saznao sam kako dok ja radim ona stalno izbiva iz kuće, luta uokolo i dijete daje na čuvanje kome stigne. Kao i da sina ne vodi na preglede kod fizijatra te sam od pedijatrice dobio informaciju kako je dijete neuhranjeno! Tada smo se u veljači 2016. godine razišli. Ona je otišla živjeti s bakom, ja sam ostao u svojoj kući. Sudskim putem nam je određeno zajedničko skrbništvo nad sinom. Sina sam viđao jedno vrijeme prema sudskoj odluci, no posljednjih godinu dana sve manje. Bivša partnerica počela je s njim putovati na vikende, ljetovanja. Kada bih dolazio po dijete, nikoga ne bi bilo kod kuće. U posljednji tren bi mi javljala da po sina ne dolazim jer ga ona vodi na neki rođendan ili kod "obitelji", kao da sam mu ja ništa - priča Dario koji je kaže, zbog problema oko viđanja sina, u više navrata tražio pomoć osječkog Centra za socijalnu skrb.- Kad god da sam se tamo pojavio s problemom, i ma kakav to problem bio, oni su "puhali" u stranu majke djeteta. I to, pretpostavljam, zbog činjenice da u Centru radi njezina rođakinja.Tražio sam stručni nadzor nad nama dvoma kako bi se utvrdilo tko i kako brine o djetetu. Dok se ona sa nadzornikom čula kada je htjela i koji ju je obilazio, kod mene je u četiri mjeseca došao jednom. Jednom prilikom kod preuzimanja djeteta među nama su, priznajem, pale teške riječi. No, ništa više od toga. Ona me na račun toga prijavila policiji, zbog čega sam i danas na uvjetnoj kazni. S druge strane, ja od nje stalno trpim verbalne uvrede, a kada se na to požalim svi sliježu ramenima. Tijekom cijelog procesa koji se oko moga sina vodi u Centru za socijalnu skrb diskriminiran sam kao otac. Žalosno je to da ispada kako je bilo kakva majka bolja i od najboljeg oca, zaključuje Dario i poručuje - bit ću gladan dok ovaj sustav ne uvidi kako je pogrešno da baš svi imaju pravo odlučivati za moga sina i biti u njegovu životu osim mene.
Zajednička skrb
Iz Centra za Socijalnu skrb kažu kako navodi o diskriminaciji nisu točni.- Nakon svakog prigovora gospodina Šporića Centru, isti je bio pozivan, obavljani su savjetodavni razgovori i s njim i s majkom te im se nastojala pružiti stručna pomoć u prevladavanju poteškoća. Gospodin Šporčić je na taj način bio upućen u mogućnost pokretanja postupka ovrhe na sudu radi viđanja djeteta, ako smatra da mu majka to pravo uskraćuje. Upućen je u podnošenje zahtjeva za provođenje obveznog savjetovanja radi izmjene odluke s kojim će roditeljem živjeti dijete, a koji postupak je i pokrenuo. Tijekom postupka roditelji se nisu mogli dogovoriti o izmjeni ranijeg Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi te je u izviješću koje im je dostavljeno upućen u pokretanje sudskoga postupka u roku od šest mjeseci od dana okončanja postupka. Ovaj Centar do današnjeg dana nema saznanja je li postupak i pokrenut. Isto tako majka je pokrenula postupak obveznog savjetovanja radi izmjene sudske odluke o načinu održavanja osobnih odnosa oca s djetetom na način da se detaljnije regulira pitanje ljetnih i zimskih praznika te vikenda. Tom prilikom otac nije bio spreman na dogovore. Majka je navodno preko odvjetnika pokrenula postupak na sudu - kažu iz Centra te dodaju kako osoba na koju Šporčić aludira kada ističe da je u rodbinskim odnosima s majkom njegova djeteta nije članica obitelji majke, ni stručna djelatnica u Centru, niti ima uvid u rad stručnih radnika.
Ivana Solar
Majka: Preselila sam, on to dobro zna!
“Dario svojevoljno ne dolazi po dijete. Prije koji dan smo preselili na novu adresu i on namjeno neće tamo dolaziti po dijete, nego na staru adresu, iako dobro zna gdje je dijete i da mu je do djeteta došao bi ga viđati na adresi na kojoj se nalazi. Njemu sam ja interes, ne dijete. Ne da mi da nastavim sa životom, da preselim 200 metara od stare adrese, da imam novog partnera”, kaže majka Ema Gilih uz osvrt kako je humanitarnu akciju kada se njezin sin rodio pokrenula te na kraju i oca svoga djeteta ostavila jer ju je ovaj izgladnjivao.
presuda
RODITELJI IMAJU ZAJEDNIČKU SKRB
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike