Regija
BARANJSKA ČISTOĆA NUDI REPROGRAM DUGA

Moguće otpisati i do pedeset posto duga
Objavljeno 7. studenog, 2018.
Otpis pola duga ponudit će ako se korisnik odluči ostatak podmiriti odmah, a što je rok otplate duži, otpis je manji
BELI MANASTIR

Derivacija duga - otklanjanje duga za usluge gospodarenja otpadom i ostalo, najnovija je mjera Baranjske čistoće, tvrtke koja skrbi o ‘‘svebaranjskom otpadu‘‘.


Njome će svima onima koji na vrijeme nisu podmirili račun za odvoz otpada, i koji podnesu zahtjev, oprostiti dio duga, u ovisno o njegovu iznosu i dogovorenom razdoblju otplate ostatka duga.

Podnijeti zahtjev

- Temelj svemu je preporuka Vlade RH, odnosno Zakon o otpisu dugova fizičkih osoba, a odluku smo donijeli u povodu predstojećeg Dana grada Belog Manastira - kaže direktor Baranjske čistoće, Damir Paulić, objašnjavajući kako odluka nije donesena bez pravovaljanih pokazatelja, kao što je zadovoljavajuće poslovanje u dosadašnjem tijeku godine, kada je, bez podizanja cijene javne usluge te unatoč velikim investicijskim ulaganjima, pripremi odnosno provedbi novih i završetku započetih projekata te zapošljavanju više od 30 radnika, postignuta dobit od 170.000 kuna.
- Zbog svega spomenutoga odlučili smo našim korisnicima ponuditi mogućnost lakšeg puta za zatvaranje svojih obveza, bolje rečeno dugova za izvršene usluge odvoza otpada i grobne naknade, a sve kako bi se pružila prilika svima da steknu status i mogućnost ostvarivanja popusta i boniteta, točnije kako bi im računi za naše usluge bili smanjeni, ali uz uvjet da tako nastale, umanjene obveze, nadalje redovito podmiruju - ističe Paulić. Baranjska čistoća će, naime, svim svojim korisnicima (fizičkim osobama) ponuditi reprogram obveza, uz mogućnost oprosta duga od čak 50 posto. Potrebno je samo podnijeti zahtjev i sklopiti ugovora o otplati duga, kojim će, pak, biti određen način isplate.
Samo fizičke osobe

- Otpis polovine duga ponudit ćemo ako se korisnik odluči ostatak duga podmiriti odmah. Što je rok za otplatu duži, otpis će biti manji. Ako se netko odluči za, primjerice, petogodišnju otplatu, otpisa neće biti, ali se korisnik više neće voditi kao dužnik - objašnjava, naglašavajući kako se radi o modelu koji je osmišljen u Baranjskoj čistoći radi rješavanja dužničkog stanja. Odnosi se samo na fizičke osobe.
U ovom trenutku dug prema Baranjskoj čistoći iznosi nešto više od 3,6 milijuna kuna, od čega fizičke osobe duguju 2,8 milijuna kuna. Najveći dug imaju stanovnici Belog Manastira i prigradskih naselja - 656.000 kuna. Pravne osobe s područja cijele Baranje duguju im približno 865.000 kuna. Najekstremniji dug građana je u visini od 3000 kuna, dok se najučestaliji iznosi kreću od 100 do 300 kuna. Važno je istaknuti kako je ove godine saniran jedan prilično veliki dug iz 2016. godine, koji je napravila tvrtka iz Agrokorova sustava.
- Kada se radi o takvim izvanrednim rashodima, u ovom slučaju 184.000 kuna, treba imati dobru financijsku situaciju kako takvi rashodi ne bi rezultirali gubitkom. Što u Baranjskoj čistoći nije slučaj - podvlači Paulić.
Ivica Getto
dugovanje
Fizičke duguju oko 2,8 milijuna kuna
Nema socijalnog kriterija za reprogram
Kako ističe Ružica Bartolić, pravnica u Baranjskoj čistoći, ovaj model otplate dugova svakako će imati određeni socijalni učinak.

- Baranjskoj čistoći ovaj program neće puno pomoći u ostvarivanju nekog specijalnog profita, ali ljudima koji se teško sami izdržavaju, a takvih je sve više, sigurno hoće - kaže, napominjući kako svi zainteresirani već danas mogu doći u Baranjsku čistoću i podnijeti zahtjev za reprogramom duga.

- Nema nikakvih socijalnih kriterija pa će društvo sa svima koji to žele sklopiti ugovor - ističe Bartolić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike