Gastro
USPJEH S DRUGE STRANE GRANICE

Možemo učiti i od Vilanja
Objavljeno 6. studenog, 2018.
Mađarski gradić s dvije i pol tisuće stanovnika ima oko 200 vinarija i godišnje bilježi 60 tisuća noćenja

Jedan od najboljih primjera uspješne destinacije gourmet turizma svakako je obližnji mađarski Vilanji. Gradić koji s okolicom živi od vina i vinskog turizma i od kojega bi u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju imali što naučiti.

O Vilanju smo već u više navrata pisali u Glasu Slavonije, ali ćemo još jednom ponoviti. Gradić je to s oko dvije i pol tisuće stanovnika u kojem se nalazi oko 200 manjih ili većih vinarija, desetak restorana, među kojima su i pojedini u samom vrhu ugostiteljske ponude Mađarske. Vilanji ima i više hotela, brojne obiteljske smještaje, pansione, u kojima je lani ostvareno oko 60 tisuća noćenja, dok taj najpoznatiji mađarski vinsko-turistički biser godišnje posjeti oko 200 tisuća ljudi.Kako je to uspjelo Vilanju? U prvom redu Vilanj i istoimeno vinogorje odavno je poznato prema vinogradarskoj proizvodnji i vinarstvu. Rušenjem socijalizma u Vilanju je osnovana službeno prva mađarska vinska cesta Šikloš - Vilanj, 1994. godine. U Vilanju najprije buteljirano vino u Mađarskoj. U tom gradiću nastajali su prvi privatni vinski brendovi, vinski hoteli, restorani. Praktično od tada se razvija ta uspješna vinsko-gastronomska turistička priča. Jasno, u prilog joj je išla i činjenica da je blizu Vilanja - Harkanj, toplice sa svojim kupališnim i zdravstvenim sadržajima, ali i Pečuh, grad s vrijednom kulturnom ponudom. Drugim riječima, naši su susjedi na izvrstan način povezali vinsku i gastronomsku ponudu, toplice i kupališne kapacitete, povijesnu baštinu te vjerske objekte u Pečuhu gdje se nalaze starokršćanski ostatci i katedrala, ali i obližnje marijansko svetište Marijađud.Iako nema jedinstvenog recepta za uspjeh u bilo kojem poslu, pozitivna iskustva tako bliskog nam Vilanja mogu se i trebaju koristiti s južne strane mađarsko-hrvatske granice. Potencijali postoje, temelji gourmet turizma su postavljeni i pozitivna priča se gradi u Baranji, Iloku, Kutjevu, veliki planovi postoje u Erdutu...
Igor Mikulić
Uspjeh donijelo zajedništvo
Važno je naglasiti da je Vilanj uspio zahvaljujući vlastitim snagama - pojedincima vizionarima. Odličan poznavatelj enološke i gastronomske scene Mađarske, ali i Hrvatske, Zoltán Gyorffy, inače glavni urednik časopisa Pécsi Borozó, naglašava da je najvažnije bilo to što su se ti tvorci vilanjskog uspjeha držali zajedno i on drži da su zbog toga uspjeli. “I danas, nakon 25 godina, drže se zajedno. Njihova djeca nastavljaju graditi to zajedništvo. Svaki će vinar gosta poslati svom susjedu, ili u susjedni restoran. Svaki mjesec u Vilanju se održava neki vinski festival. Primjerice, na festival crvenog vina dolazi više od 30 tisuća posjetitelja. Početkom devedesetih većina gostiju bili su stranci - Nijemci i Austrijanci, koji su dolazili u Harkanj, međutim sada je obrnuto, čak je 80 posto domaćih gostiju, i to većinom iz Budimpešte. Znatno je tomu pridonijela i turistička tzv. Szep kartica, koja je potaknula rast domaćeg turizma, jer je država financijski motivirala ljude da godišnji odmor provode u Mađarskoj”, ispričao je Gyorffy za Glas Slavonije u ožujku ove godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

2

3