Novosti
OTVORENI SUKOB ZBOG MARAKEŠKE DEKLARACIJE

Predsjednica: Ne povodim se za SAD-om, nego za interesima Hrvatske
Objavljeno 5. studenog, 2018.

Vezani članci

POLITIČKE STRANKE O RASPRAVI O DEKLARACIJI

HNS: Nedopustivo dodvoravanje ekstremnoj desnici

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je dosad najoštrije kritizirala Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) zbog prijepora oko Marakeške deklaracije, odnosno Globalnog kompakta o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, koji je u petak izbio između nje i Vlade.

Odgovarajući na pitanja novinara predsjednica je MVEP okrivila za to što je javnost zbunjena Marakeškom deklaracijom.“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koordinator je pregovora i nije odradilo svoju zadaću. Umjesto da objavljuju moju korespondenciju i pokušavaju izazvati nekakve prijepore u javnosti, imali su obvezu informirati građane o čemu je riječ. Uz dužno poštovanje svim vrijednim diplomatima, oni se tamo moraju malo zbrojiti i malo više početi odgovarati hrvatskoj javnosti”, rekla je predsjednica.Grabar-Kitarović, kao ustavna sukreatorica vanjske politike, požalila se da nitko iz njezina Ureda nije bio pozvan sudjelovati u hrvatskim radnim skupinama za taj dokument. Iako je, kako je sama rekla, isprva pozivu glavnog tajnika UN-a da sudjeluje na prihvaćanju Marakeške deklaracije pristupila “entuzijastično”, njezin stav je sada ambivalentan. Rekla je da deklaraciju “niti podržava niti ne podržava”. Naglašava da je globalni dogovor o migracijama potreban i da ga načelno podržava, ali “on ne smije biti prijeporno pitanje među državama”.

- Mislila sam da će Marakeška deklaracija riješiti bar jedan dio tih pitanja, odnosno korijenskih uzorka migracija, i u kolovozu sam poslala potvrdu da ću sudjelovati na skupu u Marakešu - kazala je. Ali se poslije predomislila. “U međuvremenu dogodilo se mnogo promjena, iskristaliziralo se da više ne postoji globalni konsenzus o tim pitanjima, a ja mislim da to moramo rješavati zajednički. Iz dana u dan sve je veći broj država koje odustaju od toga sporazuma iz raznih razloga. Ja se ne povodim za SAD-om, ni Austrijom, ili bilo kojom državom, nego za interesima RH”, naglasila je Grabar-Kitarović, istaknuvši kako oko toga ne bismo trebali raditi novi ideološki prijepor u državi.

Zaključila je i kako se uopće ne želi opravdavati oko toga, jer je Marakeška deklaracija umjetno stvoreno pitanje kako bi se skrenula pozornost s važnih pitanja u Hrvatskoj, poput Uljanika, nezaposlenosti i iseljavanja. Na više puta ponovljeno pitanje tko to radi, predsjednica novinarima nije odgovorila. I.Bošnjak/H

Predsjednica Republike napala je MVEP: Oni se tamo moraju malo zbrojiti
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om