Regija
UOČI 27. GODIŠNJICE SLOMA OBRANE BOGDANOVACA

Mural na 85 četvornih metara
Objavljeno 5. studenog, 2018.
Nenaoružani Bogdanovčani 5. svibnja 1991. tijelima su zaustavili tenkove JNA

BOGDANOVCI - Uoči 27. godišnjice stradanja Bogdanovaca u Domovinskom ratu, 10. studenoga, u tom je mjestu nadomak gradu heroju Vukovaru, osvanuo mural velične - 85 "kvadrata". U samo dva dana mural je nastao na pročelju općinske zgrade u središtu Bogdanovaca, u neposrednoj blizini spomenika žrtvama Bogdanovaca, koji je rad tamošnjeg kipara i branitelja Ivana Matkovića - Laste.

Mural je pak bio ideja općinskog načelnika Marka Baruna, čija je realizacija dogovorena s članovima Motokluba Golubica Vukovar, među kojima su i brojni hrvatski branitelji, a koji su u Bogdanovcima već ranije uredili Spomen-dom Domovinskog rata.U dužini od 10,5 i visini od 8 metara, mural je spomen na dan koji je važan za Republiku Hrvatsku i Bogdanovce.

- Dana 5. svibnja 1991. godine mještani Bogdanovaca, nenaoružani dakako, stali su pred 18 tenkova JNA koji su se zaputili prema Vukovaru, zaustavili ih svojim tijelima i prisilili da se vrate iz smjera iz kojeg su došli - kazuje Nenad Barinić, predsjednik vukovarskog MK Golubica i poznati hrvatski strip-crtač, po čijem je predlošku i nastao mural.Upečatljivi, uglavnom crno-bijeli prikaz spomenutog događaja u Bogdanovcima, realiziran je u suradnji sa Splićanima, predstavnicima Kluba navijača Torcida Split 1950., iza kojih je nekolicina murala na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, a kojima nije bilo teško doći u Slavoniju. Glavni autor bio je tako član tog kluba Mario Vučak sa svojom logostikom, njih četvorica muralista, i uz pomoć članova MK Golubica Vukovar.

- Neka se pamti dan koji je obilježio povijest Republike Hrvatske - naveo je Barinić nakon zavšetka murala, u čijoj ih izradi proteklih dana nije, dodat će, spriječila ni kiša ni jak vjetar. Potporu pri realizaciji pružili su i pojedini mještani Bogdanovaca predvođeni načelnikom. Na veličanstvenom muralu je i natpis "Dana 5. svibnja 1991. nenaoružani Bogdanovčani prvi su u RH svojim tijelima zaustavili i okrenuli kolonu tenkova JNA". A mural će imati svoje značenje i kroz riječi koje je izrekao načelnik Marko Barun: “Za buduće naraštaje ostat će pogled u prošlost s ponosom u grudima”. Fotografija novonastalog murala bit će i dijelom plakata za predstojeću tužnu, 27. obljetnicu stradanja Bogdanovaca 1991. - 2018.

Bogdanovci su, kako je poznato, mjesto koje je podnijelo veliku žrtvu u Domovinskom ratu. U ruke neprijateljske vojske Bogdanovci su pali nakon tromjesečnog otpora i 40 dana potpunog okruženja, 10. studenoga 1991. godine, čime je nagoviješten i pad Vukovara. To je selo bilo jedan od simbola otpora srpskoj agresiji, a nakon sloma obrane sravnjeno je sa zemljom. U njegovoj obrani sudjelovalo je 200-tinjak branitelja, među kojima je bilo mještana, kao i pripadnika HOS-a, ZNG-a i policije. Poginulo je ili ubijeno 89 Bogdanovčana i 41 pripadnik Zbora narodne garde, Hrvatskih obrambenih snaga i policije. Na popisu nestalih još je uvijek 25 osoba.

Sanja Butigan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike